MENU
klinika

Kujdes!

Këto probleme të gjumit mund t’ju ndërlikojnë jetën

09.01.2020 - 17:35

Apnea e gjumit është një problem i zakonshëm që prek përafërsisht 2% të të gjithë fëmijëve, përfshirë shumë nga ata që nuk diagnostikohen.

Nëse nuk mjekohet, apnea e gjumit mund të çojë në një larmi problemesh. Këto përfshijnë zemrën, sjelljen, mësimin dhe problemet e rritjes.

Simptomat e apneas së gjumit përfshijnë:

  1. Gërhitje e shpeshtë
  2. Problemet me frymëmarrjen gjatë natës
  3. Gjumë përgjatë ditës
  4. Vështirësi në vëmendje
  5. Problemet e sjelljes

Nëse vëreni ndonjë nga këto simptoma, njoftoni pediatrin sa më shpejt të jetë e mundur. Pediatri mund të rekomandojë një studim të gjumit brenda natës të quajtur polysomnogram. Polysomnograms gjatë natës zhvillohen në spitale dhe qendra të mëdha mjekësore. Gjatë studimit, personeli mjekësor do të shikojë fëmijën të flejë. Disa sensorë do t’i bashkëngjiten fëmijës  për të monitoruar frymëmarrjen, oksigjenimin dhe valët e trurit (elektroencefalogram; EEG).

Rezultatet e studimit do të tregojnë nëse fëmija  vuan nga apnea e gjumit. Specialistë të tjerë, si pulmonologë pediatrikë, otolaringologë, neurologë dhe pediatër me trajnim specialiteti në çrregullimet e gjumit, mund të ndihmojnë pediatrin të bëjë diagnozën.

Trajtimi

Shumë fëmijë me apnea të gjumit kanë bajame dhe adenoide më të mëdha. Mënyra më e zakonshme për të trajtuar apnean e gjumit është të hiqni bajamet dhe adenoidin e fëmijës . Ky operacion quhet tonizelektomi dhe adenoidektomi. Është shumë efektiv në trajtimin e apneas së gjumit.

Një trajtim tjetër efektiv është presioni i vazhdueshëm pozitiv i rrugëve të frymëmarrjes në hundë (CPAP), i cili kërkon që fëmija të veshë një maskë ndërsa ai fle. Maska jep presion të qëndrueshëm të ajrit përmes hundës së fëmijës, duke e lejuar atë të marrë frymë i qetë. Presioni i vazhdueshëm pozitiv në rrugët e ajrit zakonisht përdoret në fëmijët që nuk përmirësohen pas tonilektomisë dhe adenoidektomisë, ose të cilët nuk janë kandidatë për tonsillektominë dhe adenoidektominë.

Fëmijët e lindur me kushte të tjera mjekësore, të tilla si sindromi Daun, paralizë cerebrale ose anomalitë kranofokiale (kafkë dhe fytyrë), janë në rrezik më të lartë për apnea të gjumit. Fëmijët me këto kushte mund të kenë nevojë për trajtime shtesë. Fëmijët mbipeshë gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të vuajnë nga apnea e gjumit. Shumica e fëmijëve mbipeshë do të përmirësohen nëse humbin peshë, por mund të kenë nevojë të përdorin CPAP derisa të humbasin peshën.

Kujdes!

Një gjumë i mirë i natës është i rëndësishëm për shëndetin e mirë. Nëse fëmija vuan nga simptomat e apneas së gjumit, bisedoni me pediatrin . Një diagnozë dhe trajtim i duhur mund të thonë netë qetësuese dhe ditë pushuese për fëmijën dhe familjen tuaj.