MENU
klinika

Rezultatet e studimit

Nuk flini mjaftueshëm gjumë? Do të shëndosheni!

05.01.2020 - 19:43

Nëse keni nevojë për një arsye tjetër shëndetësore për të fjetur gjumë mjaftueshëm, këtu është një që mund t’ju bindë: Shkenca tregon se mungesa e gjumit mund t’ju bëjë të hani më shumë. Dhe nuk po flasim për sallata të shëndetshme dhe perime jeshile.

Studimet kanë treguar që mungesa e gjumit mund të shkaktojë një sistem shpërblimi në tru si përgjigje ndaj stimujve ushqimorë.

Por deri kohët e fundit studiuesit nuk e dinin nëse ekzistonte një lidhje e ngjashme midis mungeses së përditshme të gjumit dhe reagimit të trurit ndaj ushqimit.

Studiuesit panë vullnetarët që hynë në një periudhë nëntë ditore të studimit me një deficit të gjumit. Në kushte ideale të gjumit, shkencëtarët ishin në gjendje të tregonin dy gjëra: që edhe sasi të vogla të humbjes së gjumit mund ta vendosin “trurin në rrezik për hiperaktivizim ndaj shkaktuesve të ushqimit në jetën e përditshme, i cili mund të jetë një faktor rreziku për obezitetin dhe sëmundjet e stilit të jetës”. Këto përfshijnë çrregullimin metabolik, hapin e parë drejt diabetit. Megjithatë, në anën tjetër, duke marrë sasinë e duhur të gjumit duket se zvogëloni këtë mbindjeshmëri ndaj stimujve ushqimorë.

Një studim tjetër, i botuar në Gazetën e Psikologjisë së Aplikuar, shtoi stresin e punës.

Studiuesit zbuluan se kur njerëzit ktheheshin në shtëpi pas një dite të vështirë në punë, ata kishin më shumë të ngjarë të hanin më shumë  nëse do të ishin gjithashtu të privuar nga gjumi. E thënë thjesht, nëse nuk flini mjaftueshëm, zgjedhjet jo të shëndetshme të ushqimit mund të duken mjaft të mira për trurin.

Pavarësisht se si e shkurtoni, marrja e mjaftueshme e gjumit  nuk është vetëm më e mirë për fokus, por edhe për linjën tuaj të belit.

Cfarë konsiderohet gjumë i mjaftueshëm? Për shumicën e njerëzve kjo është midis shtatë dhe tetë orë çdo natë.

Studimi u botua në revistën Sleep.