MENU
klinika

Dështimet e biznesit

Problemi më i madh që la pas 2019-ta

19.01.2020 - 06:00

Problemi më i madh për ekonominë globale në vitin 2019 nuk ishte lufta tregtare midis Amerikës dhe Kinës. Ishin dështimet masive të biznesit. Mbase edhe dështime bankare.

Lufta tregtare-SHBA-Kinë ishte problemi i madh në 2018, duke ngritur frikën e de-globalizimit dhe zbritjen e ekonomisë globale në një koleksion të tregjeve kombëtare shumë të mbrojtura.

Por tregjet financiare dhe korporatat globale sollën dy palët në tryezën e negociatave në vitin 2019, mënyrën sesi ata bënë me NAFTA pak muaj më parë, sipas Forbes.

Në vend të kësaj, problemi më i madh për ekonominë globale në vitin 2019 qenë dështimet masive të biznesit që gjithashtu mund të çojnë në dështime të bankave në tregjet në zhvillim duke u mbështetur në kapitalin e huaj për të ruajtur standardet e ngritura të jetës.

Arsyeja? Rritja e normave të interesit dhe fundi i parave të lehta të krijuara nga bankierët qendror vitet e fundit.
Shpjegimi është i thjeshtë dhe i drejtpërdrejtë. Paraja e lehtë veproi si një cunam, duke e ngritur kërkesën dhe anën e ofertës së ekonomisë globale në nivele më të larta.

Nga ana e kërkesës, ajo inkurajoi konsumatorët të rifillojnë të marrin më shumë borxhe. Për shembull, raporti i borxhit të Kinës ndaj PBB-së është rritur, nga rreth 18% në 2008 në mbi 50% në 2018. Pastaj, është borxhi i sektorit të korporatave të Kinës që është një i panjohur i madh.

Në anën e furnizimit

Nga ana e furnizimit, ajo inkurajoi korporatat dhe sipërmarrësit të ndjekin mundësi biznesi me fitim të ulët.

Shfrytëzimi i përgjithshëm i kapaciteteve të industrisë amerikane, për shembull, u rrit nga rreth 67% në 2009 në afro 80% deri në vitin 2011, sipas Bankës Federale të Rezervave të Shën Luigjit.

Ndërkohë, Indeksi i Optimizmit të Biznesit të Vogël NFIB u rrit nga afër 80 në vitin 2009 në afro 108 në 2018.
Ky është niveli më i lartë që nga vitet e Reagan, një periudhë e karakterizuar edhe nga norma të ulëta interesi, gjithashtu.

E thënë thjesht, paraja e lehtë e vendosi ekonominë globale në një cikël rritje më të lartë.
Më shumë borxh të konsumatorit nxitën më shumë shpenzime. Më shumë shpenzime nxitën më shumë investime dhe krijimin e bizneseve të reja. Të dy ushqyen në një rritje më të lartë ekonomike, e cila nga ana tjetër rriti të ardhurat dhe punësimin.

Ndërkohë, investimet më të larta ndihmuan në zgjerimin e kapacitetit prodhues të ekonomisë, duke e mbajtur të qëndrueshëm inflacionin. Dhe kjo i lejoi bankierëve qendror të vazhdojnë me politikat e tyre të parave falas.
E gjithë kjo ishte muzikë në tregjet financiare, të cilat lulëzojnë me para të lehta.

Në muajt e fundit, megjithatë, gjërat kanë ndryshuar. Bankat qendrore po rritin normat e interesit. Tsunami i parave falas po zvogëlohet. Dhe kjo pritet të shtyjë kërkesën dhe anën e ofertës së ekonomisë në nivele më të ulëta.

Në anën e kërkesës

Nga ana e kërkesës, fundi i parave të lira do ta bëjë të vështirë për konsumatorët të marrin më shumë borxhe. Nga ana e furnizimit, ajo mund të shtyjë biznesin me fitim të ulët jashtë shkëmbit.

Fundi i parasë së lirë po e vendos ekonominë globale në një cikël të mbrapshtë të një rritje më të ngadaltë. Më pak borxhi i konsumatorit mund të nxisë më pak shpenzime dhe më pak shpenzime mund të nxisë valët e dështimeve të biznesit.

Kjo është ajo që ndodhi në vitet 2008-9, menjëherë pasi Rezerva Federale rrit normat e interesit dhe ekonomia amerikane u rrëzua në një recesion. Dështimet e biznesit në SHBA u rritën në 6,000 për tremujor, ndërsa dështimet e bankave arritën në 157.

Duke e përmbledhur problemin kësaj radhe është ngritja e ideologjive antik globalizuese në të gjithë botën, të cilat shtojnë pesimizmin për gjendjen e ekonomisë globale në vitin 2019.

“Sipas mendimit tim, perspektiva globale për rritje në vitin 2019 është pesimiste, duke marrë parasysh trendin global në vitet e fundit drejt ideologjive liberale-alternative që kanë një prirje për të prishur tregjet”- thotë Dimitri

Zabelin, analist i monedhës. “Zgjedhjet parlamentare të BE vitin e ardhshëm mund të dërgojnë të ftohta në tregjet evropiane pasi kontinenti përballet me copëzim më të madh.”
Atëherë ka një rritje më të ngadaltë në Azi, e cila mund të ushqehet më tej në ideologji anti-globalizim.

“Rritja e ngadaltë në Kinë dhe Japoni mund të zvogëlohet në rritjen globale përkundër sfondit të një Fed të ngathët që po dërgon rruazat e shpinës së çdo investitori me ekspozim në tregjet në zhvillim,” shton Zabelin.

“Rritja e parashikuar më e ngadaltë në vitin 2019 mund të nxisë gjithashtu rritjen e partive antikrijuese duke çuar në një shmangie më të madhe të rrezikut dhe një perspektivë të përkeqësuar të rritjes.”

Investitorët kanë filluar të kuptojnë atë që po vjen: shitja e aksioneve të kompanive me ndjeshmëri ndaj ekonomisë më të ulëta dhe obligacionet e Thesarit më të larta.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Përfundon paketa e ndihmës

5 mësime nga kriza greke