MENU
klinika

Çfarë pritet për Shqipërinë dhe M. e Veriut?

Euobserver: BE do të publikojë një strategji të re për zgjerimin

03.02.2020 - 10:22

Bashkimi Europian do të publikojë gjatë kësaj jave “metodologjinë” e re të zgjerimit të territorit të tij. “Qëllimi ynë nuk është të ridizajnojmë zgjerimin, por të forcojmë procesin,” u shpreh njëri nga zëdhënësit e Komisonit Europian. Propozimet kishin për qëllim që “negociatat e pranimit të jenë më efektive, më të besueshme, të parashikueshme, objektive, politike dhe më dinamike”, shtoi zëdhënësi.

Ato u krijuan gjithashtu për të “marrë parasysh shqetësimet e ngritura nga disa nga vendet tona anëtare”- tha ai. Metoda e tanishme e zgjerimit e sheh BE-në të negociojë 35 “kapituj” ligjorë dhe politikë me secilin kandidat përpara se t’i mirëpresë ato si anëtar të rinj dhe të zhbllokojë qasjen e plotë në fondet e BE-së dhe hartimin e politikave, në një proces që zgjat 5 deri në 10 vjet. Por Franca, tetorin e kaluar, tha që kjo duhet të zbritet vetëm në shtatë hapa dhe se qasja në gjurmët e BE-së duhet të zhbllokohet gradualisht gjatë rrugës. Ai gjithashtu tha që përparimi duhet të jetë “i kthyeshëm” për kandidatët që nuk i mbështesin reformat.

Si pasojë e kësaj procesi i zgjerimit në Ballkanin Perëndimor ‘ngriu’ derisa të dakordësohej një metodë e re, edhe pse Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut prisnin të hapnin negociatat e pranimit vitin e kaluar. “Ne gjithashtu duam të shoqërojmë dhe integrojmë partnerët tanë të Ballkanit Perëndimor, në një fazë të hershme, në politikat kryesore të BE-së si Marrëveshja e Gjelbër, infrastruktura dhe politikat digjitale”, “tha zëdhënësi i komisionit, në një nyje ndaj ideve franceze mbi gradualisht qasje në gjallëri. “Por ne duhet të sigurohemi që nëse njëra palë dorëzon atë që u kërkua, të njëjtën gjë duhet të bëj dhe pala tjetër”, tha gjithashtu zëdhënësi, duke aluduar në veton e papritur të Francës për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

“Ne i kemi kërkuar të dy vendeve të bëjnë shumë, ata i plotësuan kriteret dhe … tani duhet të japim feedback-un,” shtoi zëdhënësi. “Ballkani Perëndimor është një përparësi për këtë komision dhe është në interesin tonë gjeostrategjik që t’i afrojmë partnerët tanë të Ballkanit Perëndimor sa më afër BE-së”- tha gjithashtu zëdhënësi.