MENU
klinika

Ja cilat janë

Ilaçet që përdoren për çrregullimet e syrit

13.02.2020 - 16:16

Patogjeni  më i zakonshëm bakterial që shoqërohet me konjuktivitin akut tek të rriturit është Staphylococcus aureus. Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae dhe Moraxella catarrhalis janë patogjene të zakonshme tek fëmijët.

Administrimi oftalmik i antibakterialëve ka shumë më pak të ngjarë të shkaktojë efekte negative sesa administrimi sistemik.

Antibakterialë okulistik

Formulimet okulistike të ilaçeve antibakteriale arrijnë përqendrime të larta në sipërfaqen e syrit dhe mund të jenë efektive në trajtimin e infeksioneve okulare sipërfaqësore, madje edhe kur organizmat raportohen se janë rezistentë.

Zgjedhja e Barnave Oftalmike
Pomadë okuliste eritromicinë ose tretësirë okulistike trimethoprim / polimoksinë B do të ishte një zgjedhje e arsyeshme për trajtimin e linjës së parë të konjuktivitit akut bakterial; alternativat përfshijnë bacitracin ose vaj bacitracin / polimiksin B, azitromicinë, ose një fluoroquinolone aktuale .Ata që mbajnë  lente kontakti, të cilët kanë një incidencë më të lartë të infeksionit pseudomonal, preferohet një fluorquinolone topik.

 

Sëmundja e syve të thatë

Homostaza e ndryshuar e filmit të lotit (p.sh., përbërja e ndryshuar, prodhimi i zvogëluar, avullimi i shpejtë) dhe inflamacioni i sipërfaqes okulare çojnë në siklet dhe vizion të paqartë në pacientët me sëmundje të syrit të thatë. Faktorët e tharjes përfshijnë funksionimin e dobët të qepallës, faktorët e mjedisit, kushtet inflamatore siç është sindroma e Sjögren dhe përdorimi i disa ilaçeve okulare ose sistemike siç janë antihistaminet, retinoidet dhe frenuesit selektiv të rimarrjes së serotoninës (SSRIs). Sëmundja e syve të thatë është më e përhapur tek femrat dhe të rriturit.

Lotët artificialë

Shumë përgatitje për lot artificial janë në dispozicion; ato zakonisht administrohen çdo 4-6 orë, por mund të përdoren sa më shpesh në orë, në varësi të simptomave. Ato zakonisht përmbajnë një formë të celulozës për të lubrifikuar syrin, mund të përmbajnë polietilen glikol ose alkool polivinil për të parandaluar avullimin, dhe mund të përfshijnë një ruajtës. Konservuesit mund të jenë irritues dhe mund të përkeqësojnë sëmundjen e sipërfaqes okulare; Formulimet pa konservues janë në dispozicion. Vajrat oftalmik  zakonisht përdoren gjatë natës, por mund të përdoren gjatë ditës në raste të rënda. Lacrisert është një insert i përditshëm që lëshon gradualisht hidroksipropilcelulozën pas vendosjes sy; është aprovuar nga FDA për trajtimin e sindromave të moderuara deri të rënda të syrit të thatë .