MENU
klinika

Historia e Bledit

“Isha duke përgatitur mëngjesin kur një dhimbje koke…”

17.02.2020 - 19:07

Ai që filloi si një mëngjes i qetë, i zakonshëm për Bledin, ndryshoi menjëherë, kur, në mes të bërjes së mëngjesit, ai përjetoi një dhimbje koke dhe mpirje të fortë në anën e tij të djathtë.

“Thirrni ambulancën “, i thirri ai të fejuarës prej tre javësh, para se të humbte vetëdijen dhe të binte  në dysheme. Një hemorragji e papritur në trurin e Bledit kishte shkaktuar një goditje në tru.

Bledi u zgjua në një spital disa ditë më vonë, i hutuar dhe i paaftë për të folur. Mjekët nuk ishin të sigurt se ai do të rimarrë fjalimin, por fatmirësisht, kjo zgjati vetëm gjashtë ditë. Sidoqoftë, kur doli nga spitali katër javë më vonë, ai ende nuk ishte në gjendje të ecte . Kur erdhi në një klinikë për rehabilitim, ekipi i kujdesit e pyeti se cili ishte qëllimi i tij. “Vlerësova që ata punuan drejt asaj që unë vërtet doja, jo vetëm një listë kontrolli mjekësor,” thotë ai. Qëllimi i tij ishte të kërcejë me gruan e tij në dasmën e tyre.

Ai e bëri atë dhe më shumë. Pas gjashtë javësh rehabilitimi dhe pesë muajve në shtëpi, Bledi pati fatin të kishte një shërim të fortë. Sidoqoftë, efektet pasuese të goditjes krijuan sfida dhe pengesa të reja. Ai pa  që mjedisi dhe kërkesat e punës së tij të vjetër nuk ishin të favorshme për aftësitë e tij të reja. “Me këtë paaftësi krejt të re, unë duhej të kërkoja një punë tjetër ,” thotë Bledi. “Më duheshin strategji të reja dhe teknologji të arritshme. Unë po përballesha me një botë krejt të re duke u përpjekur të gjeja punë ”.

Bledi kërkoi punësim për dy vjet e gjysmë para se të zbulonte  një komunitet mbarëkombëtar, i bazuar në internet , ku punëkërkues të kualifikuar me aftësi të kufizuara dhe punëdhënës gjithëpërfshirës takohen dhe fitojnë mundësi të vlefshme për rrjetëzim. Përmes këtij komuniteti Bledi u takua me Skerdin ,Koordinatorin e Referencës ,i cili pasi mësoi më shumë rreth prejardhjes së tij, sugjeroi që të aplikonte për një pozicion të hapur brenda organizatës.

“Kur Billi na erdhi pas goditjes së tij, ai pati një karrierë të suksesshme biznesi, një qëndrim të shkëlqyeshëm dhe një personalitet bindës,” thotë Skerdi . “Cdo ditë, e shoh atë duke përdorur të gjitha këto atribute për t’i ndihmuar punëkërkuesit me aftësi të kufizuara të gjejnë punë. Ai u jep atyre këshilla dhe mbështetje të shkëlqyeshme, dhe ai është një model me role të frikshme ”.

Kur Bledi mësoi se e kishte marrë punën, ai u emocionua. “Unë me të vërtetë u gëzova që përvoja ime çoi në diçka pozitive,” thotë ai. “Shpesh, punëkërkuesit kanë nevojë vetëm për disa udhëzime se si ata mund të përfaqësohen më mirë. E dija se mund t’i ndihmoja njerëzit në këtë pozicion të gjejnë atributet e tyre pozitive, sepse unë duhet të bëja të njëjtën gjë pas goditjes time. ”

“Kam mësuar aq shumë në dhjetë vitet që kam punuar këtu, nga mbrojtja dhe të drejtat e aftësisë së kufizuar, dei tek marketingu dhe shërbimi ndaj klientit.” Megjithëse Bledi nuk e parashikoi këtë rrugë të karrierës për veten , ai është mirënjohës që ka pasur mundësinë të ndikojë në kaq shumë njerëz në një mënyrë pozitive dhe të bëhet një mentor për të tjerët. “Në këtë kohë të pasigurisë në tregun e punës, popullata me aftësi të kufizuara është goditur veçanërisht shumë,” thotë ai.

“Unë dua t’u tregoj punëkërkuesve me aftësi të kufizuara që ata mund të jenë po aq të suksesshëm si të gjithë – dhe dua t’ju tregoj kompanive që të jenë gjithëpërfshirëse dhe të paguajnë për ta gjithashtu.”