MENU
klinika

Historia e Arturit

“Kuptova që vuaja nga një tjetër sëmundje pasi rash nga shkallët”

14.02.2020 - 18:07

Arturi, në moshën 66 vjeç është mësues i një shkollë të mesme sportive.
Një vit e gjysmë para se të dilte në pension , Arturi ra nga kangjellat e poshtme të një shkalle. Nuk ishte një rënie e madhe, por pati pasoja të mëdha. Ai pësoi fraktura serioze të kompresionit të zverkut dhe u shtrua në spital për më shumë se një javë. Një skanim DXA (me dy energji rrezatuese nga rrezatimi X) për të matur dendësinë minerale të eshtrave zbuloi se kishte osteoporozë të rëndë.

Kërkova një arsye pse kam osteoporozë. Unë jam jo duhanpirëse, konsumoj pak alkool, kam një dietë të shëndetshme dhe gjithmonë jam ushtruar rregullisht. Sidoqoftë, më vonë zbulova se si diabetik, unë jam në rrezik të shtuar për osteoporozën dhe frakturat – mbase ky ishte një faktor kontribues. ” Pasi u largua nga spitali, nuk iu lejua të bënte asgjë për disa javë – kryesisht për shkak të disa hemorragjive rreth palcës kurrizore dhe frikës nga paraliza. I martuar, me dy fëmijë, ai ishte mësuar me një mënyrë jetese shumë të ngjeshur. Papritur, nga një javë pune 60-orëshe dhe nga një jetë familjare e ngjeshur ai u detyrua të shikonte katër mure dhe lëvizje të kufizuara. Një sulmues i zjarrtë, Arturit iu desh të hiqte dorë nga ky hobi për një vit e gjysmë . Ai nuk mund të merrte pjesë në praktikat ose lojërat e djemve dhe nuk ishte në gjendje të drejtonte për një periudhë kohe.

vizite te mjeku

Kaluan disa muaj para se të fillonte fizioterapia, por ndjehej sikur procesi i shërimit po përparonte me ritmin e kërmillit. Arturit iu dha një shtrëngim i trupit prej çeliku, ndërsa ishte në spital dhe kjo ndihmoi jashtëzakonisht, ai e veshi atë për gjashtë muaj dhe gradualisht ndaloi  duke e përdorur atë. “Kam qenë deri tani në dhimbjen më të madhe në jetën time, pasi nuk kisha provuar asnjë kockë të thyer para kësaj kohe. Unë isha gjithashtu me shumë ilaçe, përfshirë qetësues të fortë dhimbje. Ky ishte një shqetësim për mua . ” Ai shtoi, “Emocionalisht, ishte një kohë shumë zhgënjyese dhe e vështirë. Unë kam qenë shumë me fat që kam përkrahjen e fortë të familjes, miqve dhe kolegëve dhe kjo më ndihmoi vërtet gjatë rimëkëmbjes sfiduese. ”
Arturi ka rikuperuar shëndetin e tij dhe, çuditërisht, nuk konsiderohet më osteoporotik bazuar në matjet e densitetit të kockave. Një notar gjatë gjithë jetës, Arturi u inkurajua të notonte përsëri pasi pushoi fizioterapinë. Në fillim ishte e vështirë, por gradualisht ai bëri deri në 1 km pesë ditë në javë. “Në fakt, zgjedhjet e aktivitetit fizik janë pak a shumë të pakufizuara, dhe unë do të thoja që niveli im i fitnesit është i shkëlqyeshëm për moshën time,” thotë ai.

vizite te mjeku

Arturi  beson se më shumë burra duhet të jenë të vetëdijshëm për osteoporozën dhe të kenë një test të densitetit kockor nëse mendojnë se mund të jenë në rrezik. Ai ka zbuluar se shumë burra vënë në dyshim nevojën për testim dhe disa janë çuditur kur mësuan se kanë një problem.

Për të ndihmuar në përhapjen e mesazhit të parandalimit, ai ka punuar për të promovuar vetëdijen për këtë sëmundje të heshtur te burrat, duke folur në ngjarjet e ndërgjegjësimit të pacientëve, duke u shfaqur në rrjetet sociale  etj.