MENU
klinika

The New York Times

Lufta dixhitale e taksave, kërcënim ekonomik global

23.02.2020 - 12:45

RIYADH, Arabia Saudite-Drejtuesit më të lartë botërorë paralajmëruan të Shtunën se një luftë ndërkombëtare e taksave midis Shteteve të Bashkuara dhe Evropës paraqet një kërcënim të ri për ekonominë globale nëse nuk arrihet një rezolutë këtë vit. Pas dy viteve të pasojave ekonomike nga një luftë tregtare midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës, ministritë e financave dhe zyrtarë të tjerë të lartë në mbledhjen e Grupit 20 në Riad shprehen alarmi për një bllokim të planeve nga qeveritë e huaja për të imponuar taksa të reja për kompanitë e teknologjisë amerikane. Nëse një marrëveshje rezulton e pakapshme në muajt e ardhshëm, vendet evropiane do të fillojnë të mbledhin taksat, të cilat ndoshta do të vendosnin tarifa hakmarrëse nga Shtetet e Bashkuara.

“Tensionet tregtare të ditës së sotme do të dukeshin se nuk janë aq serioze në krahasim me pasojat e diçkaje të tillë,” tha Angel Gurría, sekretari i përgjithshëm i Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim, në një intervistë në margjinat e G20 në të shtunën.  Disa vende evropiane, të udhëhequra nga Franca, kanë dalë nga taksat e shërbimeve digjitale, të cilat do të godisnin kompanitë amerikane si Amazon, Google dhe Facebook. Italia, Spanja, Austria dhe Mbretëria e Bashkuar kanë njoftuar të gjitha planet për taksat e shërbimeve dixhitale, të cilat vlerësojnë një taksë bazuar në aktivitetin në internet që zhvillohet në ato vende, pavarësisht nëse kompania ka një prani fizike.
O.E.C.D. është përpjekur të heqë dorë nga një përhapje e regjimeve të ndryshme tatimore në të gjithë botën dhe ka udhëhequr negociatat gjatë vitit të kaluar për një rregullim ndërkombëtar që do t’i lejonte vendet të taksonin ofruesit e shërbimeve të caktuara dixhitale edhe nëse u mungojnë operacionet fizike brenda kufijve të tyre.

Negociatorët kanë caktuar një afat të fundvitit për të ndërmjetësuar një marrëveshje që do të përcaktonte standarde ndërkombëtare për mënyrën se si dhe ku aktiviteti në internet mund të tatohet. Gjithashtu është në diskutim nëse do të vendoset një taksë minimale globale e llojeve të korporatave shumëkombëshe për të dekurajuar kompanitë nga zhvendosja e fitimeve në vendet me taksa të ulëta si Irlanda dhe Bermuda për të minimizuar faturat e tyre të taksave.
Shtetet e Bashkuara, së bashku me industrinë e teknologjisë, kanë qenë të etur për të parandaluar një përhapjen e taksave të reja dixhitale në të gjithë botën dhe kanë nxitur një regjim global taksash që do të qeveriste të gjitha O.E.C.D. vende.

Por bisedimet u goditën në fund të vitit të kaluar kur Sekretari i Thesarit Steven Mnuchin i tha O.E.C.D. që Shtetet e Bashkuara donin që kompanitë amerikane në thelb të kishin mundësinë për të shmangur disa nga taksat.
Disa zyrtarë të administratës privatisht shprehin shqetësime se taksa minimale globale në diskutim mund të dekurajojë vendet nga ulja e mëtejshme e tarifave të tyre të korporatave, siç vepruan Shtetet e Bashkuara në vitin 2017. Normat më të ulëta, këta zyrtarë argumentojnë, i bëjnë ekonomitë e tyre më tërheqëse për investimet globale dhe ndihmojnë kompanitë . Ekonomistë të tjerë thonë se konkurrenca në nivele më të ulëta ka inkurajuar firmat të zhvendosin fitimet, të paktën në letër, në parajsat tatimore. Ndikimi ekonomik i taksave të shërbimeve dixhitale në Shtetet e Bashkuara është relativisht i vogël, por kompanitë amerikane kanë frikë se taksat mund të evoluojnë për të goditur një sektor më të gjerë sektorësh përtej teknologjisë. Një analizë e fundit nga O.E.C.D. zbuloi se ndryshimet e taksave ndërkombëtare në shqyrtim do të rritnin taksat e korporatave globale me rreth 100 miliardë dollarë.

Taksat kanë tërhequr zemërimin e Presidentit Trump, i cili ka kritikuar përpjekjen e Evropës për të mbledhur më shumë taksa nga kompanitë amerikane. Vitin e kaluar, zoti Trump tha që Shtetet e Bashkuara do të hakmerreshin ndaj taksës dixhitale të Francës duke vendosur tarifa deri në 100 përqind për produktet franceze si vera, djathi dhe çantat. Shtetet e Bashkuara ranë dakord muajin e kaluar për të vonuar ato tarifa dhe Franca ranë dakord të vonojnë mbledhjen e taksave me shpresën se mund të arrihet një marrëveshje globale. Ministrat evropianë të financave shprehën urgjencën të Shtunën për të arritur një marrëveshje, duke shpresuar se do të gjejnë terren të përbashkët me Shtetet e Bashkuara dhe të shmangin një konflikt më të gjerë ekonomik.

“Viti tjetër po vjen shumë shpejt,” tha Olaf Scholz, ministri i financave të Gjermanisë. “Nuk ka kohë të presësh për zgjedhje.” Por pengesat kryesore mbeten dhe kundërshtimi i fortë për çdo plan që do t’i lejonte kompanitë amerikane të hiqnin dorë nga taksat ishte e dukshme. “Është e qartë, ka nevojë për të shmangur çdo lloj zgjidhje opsionale,” tha Bruno LeMaire, ministri francez i financave. “Unë nuk di për ndonjë kompani private që do të zgjidhte të tatohej në vend që të mos tatohej.” Z. Mnuchin tundoi pritjet se një marrëveshje kaq e ndërlikuar mund të arrihet kaq shpejt.

“Ne kemi të bëjmë me disa nga çështjet më të ndërlikuara të taksave ndërkombëtare,” tha z. Mnuchin gjatë një diskutimi në panel në Hotel Ritz-Carlton. “Në ShBA në varësi të zgjidhjeve, këto mund të kërkojnë miratimin e kongresit.” Z. Mnuchin riafirmoi mendimin e tij se ai besonte se taksat e shërbimeve dixhitale evropiane ishin “diskriminuese”, por tha se ai ishte i përkushtuar në procesin shumëpalësh në zhvillim në mënyrë që kompanitë të mund të kishin qartësi mbi taksat në një ekonomi gjithnjë e më dixhitale. Sekretari i Thesarit i rezistoi gjithashtu sugjerimit që Shtetet e Bashkuara po propozojnë ta bëjnë tatimin jo të detyrueshëm, duke përshkruar propozimin si një regjim të ashtuquajtur “port të sigurt”, në të cilin kompanitë do të pranonin të paguanin më shumë në këmbim për të patur më shumë siguri mbi faturat e tyre tatimore .

Mosarritja e marrëveshjes qoftë për taksën dixhitale, ashtu edhe për taksën minimale globale mund të ndryshojë tërë paketën. Ministrat e financave nga kombet e tjera u kanë bërë të qartë zyrtarëve të administratës Trump se një numër i madh vendesh nuk do të pajtohen me ndonjë marrëveshje që lejon disa kompani të mëdha amerikane që të zgjedhin në mënyrë efektive sistemin e tyre të preferuar të taksave për të minimizuar përgjegjësinë e tyre globale.
Por administrata përballet me presion konkurrues në shtëpi, nga bizneset dhe ligjvënësit. Disa kompani shumëkombëshe, përfshirë shumë gjigandë të teknologjisë, janë të etur për një marrëveshje që do të shkaktojë ndërlikimet e respektimit të taksave të ndryshme të shërbimeve dixhitale në një gamë të gjerë vendesh. Kompanitë e tjera kanë frikë se marrëveshja do të rrisë taksat e tyre papritur.

Marrëveshja mund të ketë nevojë të ratifikohet nga Senati, ku miratimi do të ishte i vështirë në çdo rast, por më shumë nëse një grup i madh i korporatave të fuqishme e kundërshtojnë atë. Sidoqoftë, vendet e tjera kanë bërë presion ndaj administratës Trump për të hequr kërkesat e saj të ashtuquajtura “port të sigurt” dhe për të marrë një rol më aktiv në nxitjen e negociatave drejt konsensusit, duke filluar nga takimi i ministrave të financave këtë fundjavë. Përplasja për taksat ndërkombëtare vjen ndërsa ekonomia globale po del nga një vit i rritjes së ngadaltë të përkeqësuar nga pasiguria nga lufta tregtare e SHBA me Kinën dhe përçarjen e zinxhirëve të furnizimit global të shkaktuara nga tarifat amerikane. Ndërsa ekonomistët kanë parashikuar një rikthim këtë vit, mes lehtësimit të tensionit tregtar, shpërthimi i koronavirusit në Kinë përfaqëson një variabël të re që kërcënon të ngadalësojë prodhimin.

Kristalina Georgieva, drejtoresha e Fondit Monetar Ndërkombëtar, tha se ajo aktualisht mendon se virusi mund të ketë një ndikim në ekonominë e Kinës, duke shkaktuar një rënie të mprehtë të rritjes, e ndjekur nga një rimëkëmbje e shpejtë me një derdhje modeste në pjesën tjetër të botës. Por ajo pranoi se trajektorja e virusit nuk ishte e qartë.
“Ne e pranojmë që skenarët e tjerë mund të jenë më me ndikim,” tha znj. Georgieva në një darkë në Riad të sponsorizuar nga Instituti i Financave Ndërkombëtare. I.M.F. të Shtunën uli parashikimin e saj për rritjen ekonomike të Kinës këtë vit me 0.4 pikë përqindje në 5.6 përqind dhe uli pamjen e saj globale të rritjes me 0,1 pikë përqindje në 3.2 përqind. Ekspertët e taksave që kanë ndjekur bisedimet kanë frikë se shanset për të arritur një marrëveshje gjithëpërfshirëse deri në fund të vitit janë të pakta duke pasur parasysh politikën e brendshme të ndërlikuar të përfshirë në ndërmjetësimin e një marrëveshje me kaq shumë vende.

“O.E.C.D. procesi është varur nga një fije dhe pasojat e dështimit janë nënvlerësuar nga sovranët evropianë, “tha Itai Grinberg, një profesor i politikës tatimore ndërkombëtare në Qendrën Juridike të Universitetit Georgetown. Nëse bisedimet dështojnë dhe vendet evropiane ecin përpara me taksat e tyre dixhitale, tha zoti Grinberg, përgjigja nga Shtetet e Bashkuara do të ishte e fuqishme, veçanërisht nëse Trump rizgjidhet në nëntor. “Ekziston një rrezik i lartë që O.E.C.D. procesi po shkon drejt kraterit dhe kjo është ajo që po e ndërton gatishmërinë dypartiake për të marrë parasysh se cilat do të ishin masat hakmarrëse nga Shtetet e Bashkuara, “tha ai. Z. Mnuchin ofroi një mundësi për të shmangur një fat të tillë të Shtunën. “Nëse të gjithë e pranojnë propozimin e ShBA, unë kam 100 përqind besim se do ta zbatojmë,” tha z. Mnuchin, duke fituar disa të qeshura nga homologët e tij.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The New York Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Albert Çaçi

Pasojat e globalizmit