MENU
klinika

Keti ka diçka për të treguar

“Në fillim, mendova se kisha thjesht grip”

06.02.2020 - 16:50

Në fillim, Keti mendoi se kishte grip. Kollitja dhe dobësia kishin përparuar shpejt në të dridhura, një ethe të lartë, humbje oreksi dhe probleme me frymëmarrjen.

Pas një jave, ai nuk po përmirësohej, dhe Keti filloi të shqetësohej se ai kishte diçka më të keqe se gripi. Përgjigja doli të ishte diçka që ai nuk mund ta imagjinonte. Mjeku i Ken mendoi se ishte një pneumoni bakteriale . Ai i dha Ketit oksigjen për ta ndihmuar që të merrte frymë dhe e futi në spital për të bërë teste. Sidoqoftë, ekipi i mjekëve nuk mund të kuptonte se çfarë po e bënte atë të sëmurë. Mjekët vazhduan të bënin testime. Ata bënë rrezet e kraharorit, morën testet e gjakut … provuan gjithçka dhe thjesht nuk mund të kuptonin  se çfarë ishte e gabuar. Ata thanë se mënyra më e mirë ishte të shkonim në një spital tjetër, ku ata mund të dinin më shumë, “tha gruaja e Ketit.

Mjekët në spitalin e dytë testuan gjakun dhe urinën e tij për histoplazmozë. Ky infeksion është shkaktuar nga një kërpudhë që jeton në mjedis, shpesh kur janë të pranishme sasi të mëdha mbetjesh nga zogjtë ose mbeturina. Testet dolën  pozitive për histoplazmozë. Keti mendon se ai ndoshta ishte i ekspozuar ndaj kërpudhave ndërsa ndihmonte mikun e tij të rinovonte një shtëpi të vjetër. “Gruaja më tha” duhet të vish maskë “, sepse ka erë të keqe në atë shtëpi. Kishte mbeturina zogjsh, plehra e ju e punoni atje, “tha Keti. Keti tani po merr ilaçe antifungale, të cilat ai mund të duhet të vazhdojë të marrë deri në një vit. Ai  gjithashtu merr ilaçe për artritin reumatoid. Ilaçet e artritit ulin aftësinë e trupit për të luftuar mikrobet dhe sëmundjet (i quajtur sistemi imunitar i dobësuar). Kjo e bën atë më shumë të ngjarë të marrë një infeksion serioz të kërpudhave.

“Njerëzit të cilët kanë COP [sëmundje pulmonare obstruktive kronike, ose sëmundje të mushkërive], artrit reumatoid, kancer, duhet të dinë që ekziston kjo mundësi [për të marrë infeksione si histoplazmoza]. Nëse më shumë njerëz do ta dinin këtë, unë mendoj se mund të parandalohej, “tha Keti. Mjekët  rekomandojnë që njerëzit me sistem imuniteti të dobësuar që jetojnë në zona me histoplazmozë, të shmangin aktivitete siç janë pastrimi i copave të pulave ose të punojnë në ndërtesa ku ka mbeturina të shpendëve. Para se të sëmurej, Keti shkonte për gjueti, peshkim dhe aktivitete të tjera në natyrë. Ai thotë se këto janë shumë më të vështira tani, ndërsa ai ende po shërohet. “Më pëlqen të jem jashtë . Tani duke qenë në rezervuarin e oksigjenit, nuk mund të bëj gjërat që dua të bëj jashtë si gjuetia. Më kanë ndaluar të bëj shumë gjëra që më pëlqejnë, “tha Keti.

Keti dhe gruaja e tij  dëshirojnë që më shumë njerëz të dinin për histoplazmozën. “Më shumë njerëz duhet ta dinë që kjo gjendje mund të parandalohet. Unë nuk dija asgjë në lidhje me të para se ta pranoja. Thjesht më surprizon që aq shumë njerëz nuk dinë për këtë sëmundje. “

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sezoni erdhi, aplikojini menjëherë!

5 hapa të thjeshtë për t’u mbrojtur nga gripi

Metoda natyrale... për ty dhe githë familjen

3 receta për t’u shëruar nga gripi…me mjaltë