MENU
klinika

Mos e humbisni këtë histori

“Në vitin 2006 u diagnostikova me hepatit C ,por…”

29.02.2020 - 12:37

Hepatiti C është një sëmundje infektive e shkaktuar nga virusi i hepatitit C (HCV) që prek kryesisht mëlçinë. Gjatë infeksionit fillestar njerëzit shpesh kanë simptoma të buta ose janë pa simptoma fare. Ndonjëherë ndodh një ethe, urina e errët, dhimbje barku dhe lëkura me ngjyrosje të verdhë. Virusi shkon  në mëlçi në rreth 75% deri në 85% të atyre që infektohen fillimisht.

Në fillim të infeksionit kronik zakonisht nuk ka simptoma. Gjatë shumë viteve megjithatë, ajo shpesh çon në sëmundje të mëlçisë dhe herë pas here në cirrozë. Në disa raste, ata me cirrozë do të zhvillojnë komplikime serioze siç janë dështimi i mëlçisë, kanceri i mëlçisë ose enët e gjakut të holluar në ezofag dhe stomak. Menjëherë pas fillimit të trajtimit, bëra një kurë për viruset e lindura nga gjaku.

Efektet anësore të trajtimit janë të shënuara dhe mjaft të pakëndshme (lëkundje humori, dehidrim, nauze, etj) dhe ndjeva se më duhej një mbështetje. Pas fazës së parë të trajtimit (6 muaj) virusi u kthye dhe unë fillova një kurë të dytë, për një vit këtë herë. Ende nuk kisha asnjë përmirësim  , kështu që mendova se do të merrja trajtimin  që më duhej duke mbështetur të tjerët dhe duke folur me njerëz të tjerë që e kuptojnë gjendjen time. Në janar u lidha me disa  grupe mbështetëse, flisja në telefon dhe  në internet dhe kjo më mundësoi seanca ndërgjegjësimi për këdo që është i gatshëm të dëgjojë dhe të ndajë përvojën e tij për këtë sëmundje.

vizite te mjeku per hepatit

Sapo kam përfunduar kurën e dytë të trajtimit dhe ngarkesa virale është e padukshme! Sidoqoftë, ekziston një periudhë pritjeje 6 muaj gjatë së cilës kam edhe 2 teste të tjera të ngarkesës virale. Në fund të 6 muajve, nëse është akoma i padukshëm, unë do të vazhdoj të luftoj ,nuk do të heq dorë!