MENU
klinika

Histori / 1425–1505: lindja dhe vdekja

Andrea Nikollë Aleksi, artisti i shquar i Dalmacisë…

16.03.2020 - 20:17

Andrea Nikollë Aleksi ishte arkitekt dhe skulptor, i lindur në Durrës, dhe që konsiderohej një nga artistët më të shquar të Dalmacisë.

Andrea Aleksi lindi në Durrës në Shqipërinë Venedikase. Shkoi në Split në Dalmaci gjatë kohës së Republikës së Venedikut, ku studioi pranë skulptorit Mark Troja. Ai jetoi pjesën më të madhe të jetës dhe drejtoi pjesën më të madhe të punës në Dalmaci. Ishte dishepull i Giorgio da Sebenico, dhe puna e tij më e njohur është me Niccolò di Giovanni Fiorentino në zgjerimin e kapelës së Gjonit të Bekuar të Trogirit në 1468. Ashtu si Katedralja e Shën Jakovit në Shibenik, përbëhej nga blloqe të mëdha guri me saktësi të skajshme. Është harmoni unike e arkitekturës dhe skulpturës sipas idealeve antike. Nga brenda, nuk ka mur të sheshtë. Në mes të kapelës, mbi altar, vë sarkofagun e Gjonit Pagëzorit të Trogirit. Rreth e rrotull janë relieve. Mbi to ka nike me skulptura të Krishtit dhe apostuj (vepra kryesore e Aleksit), në mesin e tyre janë stuko, dritare rrethore të rrethuara me lule frutash dhe një reliev. Të gjitha janë të shtruara me tavan me arkë me figurën e Zotit në mes dhe 96 koka portrete engjëjsh. Me kaq shumë fytyra të fëmijëve të buzëqeshur, kapela duket shumë e gëzuar dhe nuk ka asgjë të ngjashme në artin evropian të asaj kohe.

Andrea është i njohur më së miri për statujat e tij në Ankona të Italisë dhe 1 454 afreske në një kishë në ishullin Arabe të Dalmacisë veçanërisht statuja e Pagëzimit e Trogirit “. Nenshkruar latinisht: ANDREAS ALEXIUS DURRACHINUS OPIFEX MCCCCXII (Andreas Aleksi, artizan nga Durrësi, 1462).

Vdiq në Split dhe është varrosur në një kishë në Split, Kroaci në vitin 1505.