MENU
klinika

Studimi i OBSH-së

“Koronavirusi mund të mbijetojë në ajër në disa ambiente”

28.03.2020 - 10:26

Organizata Botërore e Shëndetit po shqyrton “masat paraprake ajrore” për stafin mjekësor pasi një studim i ri tregoi se koronavirusi mund të mbijetojë në ajër në disa ambiente.

“Virusi transmetohet përmes pikave, ose ciklave të lëngshme, kryesisht përmes teshtitjes ose kollitjes”, tha Dr. Maria Van Kerkhove, kreu i sëmundjeve të shfaqura dhe njësive të zoonozës në OBSH, para gazetarëve gjatë një konference virtuale.

“Kur bëni një procedurë të gjenerimit të aerosolit si ato në një institucion të kujdesit mjekësor, ju keni mundësinë që, të aerosolizoni këto grimca, siç i quajmë ne, që do të thotë se ato mund të qëndrojnë në ajër pak më gjatë. Është shumë e rëndësishme që punonjësit e kujdesit shëndetësor të marrin masa paraprake shtesë kur punojnë në pacientë dhe bëjnë ato procedura”, tha ajo.

Zyrtarët shëndetësorë botërorë thonë se sëmundja e frymëmarrjes përhapet përmes kontaktit njeri-njeri, nga pikat e bartura përmes teshtitjes dhe kollitjes, si dhe mikrobeve të mbetura në sipërfaqe të ndryshme. “Koronavirusi mund të dalë në ajër, duke qëndruar i pezulluar në ajër në varësi të faktorëve të tillë si nxehtësia dhe lagështi”, thanë ata.

Kerkhove tha që zyrtarët shëndetësorë janë të vetëdijshëm për disa studime në një numër vendesh që shikojnë kushtet e ndryshme mjedisore ku COVID-19 mund të rezistojë. Shkencëtarët po shohin posaçërisht se si lagështia, temperatura dhe ndriçimi ultravjollcë ndikojnë në sëmundje, si dhe sa kohë jeton në sipërfaqe të ndryshme, përfshirë çelikun, tha ajo.

Zyrtarët shëndetësorë përdorin informacionin për t’u siguruar që udhëzimi i OBSH-së është i përshtatshëm, dhe “deri më tani … ne kemi besim se udhëzimi që kemi është i përshtatshëm”, shtoi ajo. Zyrtarët shëndetësorë rekomandojnë që personeli mjekësor të mbajë të ashtuquajturat maska N95 sepse filtrojnë rreth 95% të të gjitha grimcave të lëngshme ose të ajrit.

“Në ambientet e kujdesit shëndetësor, ne sigurohemi që punonjësit e kujdesit shëndetësor të përdorin masat paraprake standarde me përjashtim … që ata po bëjnë një procedurë të gjenerimit të aerosolit”, tha ajo.

Robert Redfield, drejtor i Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, i tha Kongresit muajin e kaluar se agjensia po vlerësonte në mënyrë agresive se sa kohë COVID-19 mund të mbijetojë, veçanërisht në sipërfaqe. “Ne jemi duke kërkuar mbi këtë”, tha ai. Redfield shtoi se infeksione të kontraktuara nga sipërfaqja sesa nga ajri mund të kishin kontribuar në shpërthimin e epidemisë në anijen e lundrimit “Diamond Princess”.

Më vete, Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus tha të hënën se ka pasur një përshkallëzim të shpejtë të rasteve të COVID-19 gjatë javës së kaluar, duke shtuar, “ne nuk kemi parë një përshkallëzim të shpejtë urgjent në testimin, izolimin dhe gjurmimin e kontaktit, që është shtylla kurrizore e përgjigjes.

“Ne kemi një mesazh të thjeshtë për të gjitha vendet: testoni, testoni, testoni. Testoni çdo rast të dyshuar, nëse ata testojnë pozitivisht, izoloni ato dhe zbuloni se me kë kanë qenë në kontakt me dy ditë para se të shfaqnin simptoma dhe të provoni edhe ata njerëz”, tha Tedros.