MENU
klinika

Merkel sërish në krye...

Nëse sëmuret Gjermania, sëmuret e gjithë Evropa!

25.03.2020 - 15:00

Fjalimi i paplanifikuar televiziv i kancelares gjermane Angela Merkel në lidhje me koronavirusin më 18 tregoi rëndësinë dhe rrezikun e krizës me të cilën përballet Gjermania dhe bota.

Ajo e quajti një sfidë të dyfishtë, veçanërisht të rrezikshme për demokracitë.

Fjalimi i Merkel ishte domethënës në vetvete.

Në krahasim me liderët e tjerë evropianë, Merkel rrallëherë jep intervista ose konferenca për shtyp.

Që nga 24 marsi, Gjermania ka raportuar 27.436 raste dhe 114 vdekje.

“Situata është serioze; merreni seriozisht, “u ankua Merkel. “Që nga bashkimi gjerman,, jo, që nga Lufta e Dytë Botërore, nuk ka pasur asnjë sfidë për kombin tonë që ka kërkuar një shkallë të tillë veprimi të përbashkët.”

Duke u rritur në Gjermaninë Lindore komuniste, Merkel kupton e ekuilibrin midis sigurisë dhe transparencës. “Për dikë si unë, për të cilin liria e udhëtimit dhe lëvizja ishin të drejta të fituara, kufizime të tilla mund të justifikohen vetëm kur ato janë absolutisht të nevojshme,” tha ajo në fjalimin e saj. “Në një demokraci, ato nuk duhet të miratohen, dhe vetëm përkohësisht. Por për momentin ato janë të nevojshme për të shpëtuar jetë ”.

Vetë Merkel është shembull. Ajo tani është në një karantinë dy-javore, pasi mësoi në 22 mars se kishte takuar mjek që rezultoi i infektuar me koronavirus.

Merkelin e lavdëruan për fjalët e saj por pati edhe disa kritika.

Ajo nuk përmendi solidaritetin me vendet e tjera evropiane ose rolin e BE-së. Sikur ajo ta bënte këtë, partia e ekstremit të ekstremit të djathtë, euroskeptike e Gjermanisë, do ta akuzonte atë që vinte Evropën para Gjermanisë.

Detyra tjetër e Merkel ishte të demonstronte një lloj lidershipi të veçantë bazuar në dhembshuri, dhe qasje praktike. “Ne jemi një bashkësi ku ka rëndësi çdo jetë dhe çdo person,” tha ajo.

Që kur ajo foli, qeveria ka marrë masa të ashpra dhe gjermanët duket se janë ndërgjegjësuar.

Ekipi i aftë i Merkel, i udhëhequr nga Ministri i Shëndetësisë Jens Spahn, i cili ka ambicie për t’u bërë kancelar një ditë, ka kërkuar hotele, dhe salla të vjetra për t’i kthyer në njësi të kujdesit intensiv.

Ka dhe diçka tjetër. Nëse Gjermania, ekonomia më e madhe e BE-së, një nga eksportuesit kryesorë në botë, nuk mund ta frenojë shpejt koronavirusin, do të sëmurë edhe pjesën tjetër të Evropës.

Fjalimi i Merkel tregon përgjigjen e unifikuar, vendimtare që është e nevojshme për çdo demokraci.

Përkthyer dhe përshtatur nga Carnegie Europe/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Asnjë ndihmë për vendet e Evropës...

A po tregohet egoiste Gjermania?

Pasojat e Koronavirusit

Ekonomitë më të mëdha në rrezik