MENU
klinika

Historia e 39-vjeçarit

” Nuk mund të flisja pas një goditje…”

04.03.2020 - 18:34

Disa muaj para ditëlindjes së saj të 39-të, Sara e sfidoi veten të vraponte të paktën 15 minuta çdo mëngjes dhe ajo e bëri atë, shpesh duke vrapuar përgjatë liqenit  afër shtëpisë dhe ndonjëherë duke shtyrë një karrocëqë mbante dy fëmijët e saj të vegjël.
Përfitimet tejkaluan aftësinë fizike. “Nuk mund t’ju them se sa herë kam ide, personalisht dhe profesionalisht, kur jam jashtë për vrap,” tha Sara , një fizioterapiste , profesore në  universitet . “Kujdesja  për trupin duke lëvizur ashtu më  cyndyron edhe trupin dhe mendjen.” Një mëngjes disa muaj më vonë, ajo dhe u shtri në shtrat duke menduar për ditën që do të vinte. Në fillim, nuk ndjeu gjë , por kur ajo u përpoq të ngrihej, ajo pyeti veten pse kishte një “lodër” në shtrat. “Objekti” që e pengonte në fakt ishte krahu i saj. Duke u ngritur në këmbë, ajo ndihej “e pa aftë “.

Kur  u zgjua burri i saj, Kevin, ai vuri re që faqja e djathtë e fytyrës po binte dhe fjalët i kishte pa kuptim. Ajo gjithashtu kishte dobësi në krahun dhe këmbën e djathtë. Ai e thirri urgjencën . Një ambulancë mbërriti brenda pak minutash. “Të gjithë po ju shikojnë, por ju nuk mund të flisni”, tha Sara. “Është një ndjenjë shumë e frikshme dhe e prekshme.” Mjekët dhe infermierët i kërkuan të përshkruaj foto. Ajo e dinte se çfarë po shihte, por nuk i formonte dot fjalët. Ajo u përpoq të shkruante alfabetin, por nuk mbante mend të gjitha shkronjat.

Një skanim CT zbuloi se ajo kishte pësuar një goditje të shkaktuar nga mpiksje të shumta të vogla të gjakut në zona të ndryshme të trurit. “Ndërsa një mpiksje gjaku godet “makinerinë” e enëve të ndryshme të gjakut, ajo mund të shpërthejë dhe të copëzohet ,” tha neurokirurgu. Për shkak se ajo tashmë kishte kaluar në goditje kur u zgjua atë mëngjes, mjeku nuk mund të administronte një ilaç që mbron  nga mpiksja që jepet zakonisht brenda katër orësh nga përjetimi i simptomave.

Përkundrazi, ai vuri një kateter në një venë periferike dhe hodhi  ilaçin direkt në njollat e problemit në tru . Sara ishte zgjuar gjatë procedurës. Ajo kujton se ndjeu presionin në këmbë dhe kokë. “Ndihej shumë e çuditshme,” tha ajo. Si prind, terapist fizik dhe pedagog, Sara mbështetej në aftësinë për të folur. Duke mos qenë në gjendje të formojnë një fjali ndjeu “paaftësi thellësisht”. Ajo gjithashtu kishte frikë për djalin  2-vjeçar, dhe vajzën 4-vjeçare, Ana. Si do t’i mbante ata të sigurt nëse nuk mund të fliste ? Si do t’i tregonte ajo se i donte ata?

Brenda dy orësh, kishte rimarrë lëvizjen në krah dhe këmbë. Shpejt po shëtiste. Brenda 24 orësh, ajo ishte në gjendje të komunikonte me fjalë të vetme dhe fraza të shkurtra. Gjatë dy ditëve të ardhshme, ajo filloi të flasë me fjali, megjithëse ende luftoi me mërzi dhe ton. “Unë isha monotone me javë të tëra,” tha Sara. Duke parë një terapist të të folurit  më ndihmoi shumë . Terapisti i dha detyra të thjeshta, të tilla si renditja e 10 llojeve të frutave. Në fillim,  mund të thoja vetëm me dy ose tre , por u përmirësua me shpejtësi. “Kjo vërtet kufizon pasurinë e aftësisë për të komunikuar,” tha ajo. “Në punën time, duhet të  komunikoni me detaje të shkëlqyera dhe nuanca”.

Më vonë, mjekët përcaktuan shkakun e mundshëm të goditjes : një vrimë në zemrën e quajtur patentë foramen ovale. Mjekët kryen një operacion për ta mbyllur atë. Disa ditë më vonë, Sara filloi përsëri vrapimet në mëngjes. “Unë kurrë nuk pashë prapa.” Ajo ndonjëherë ka akoma probleme të lehta me të folurin. Nëse është nervoze ose ndjehet e stresuar, por  mund të përpiqet të gjejë fjalën e duhur. Disa herë , thotë të kundërtat e asaj që synon të thotë për shembull, duke përshëndetur dikë thotë  “mirupafshim” në vend të “përshëndetje”. Ka raste kur ajo përzien emrat e fëmijëve të saj. Kur  prezanton veten me një klasë të re studentësh, Sara u tregon atyre për goditjen  dhe efektet. “Më bën të ndjehem më mirë të jem pararojë dhe e sinqertë për këtë, dhe kjo më ka dhënë një mënyrë për t’u lidhur me njerëzit,” tha ajo. Në të njëjtën frymë, Sara u përfshi me Shoqatën e Zemrës. Ajo gjithashtu punon për të rritur ndërgjegjësimin për simptomat e zakonshme të goditjes si ato që ajo përjetoi: rënia e fytyrës, dobësia e krahut dhe vështirësia në të folur.

“Me goditje në tru, koha e humbur ka humbur trurin,” tha ajo. “Ne të gjithë duhet të jemi përgjegjës për të mësuar shenjat dhe simptomat e goditjes, sepse ne mund të jemi heroi i dikujt”.