MENU
klinika

Historia e Paolos

‘U deshën dy muaj dhe tre kura me antibiotikë para se…’

19.02.2020 - 10:35

Paolo u sëmur nga një infeksion urinar serioz me një E.coli rezistent ndaj shumë antibiotikëve.

U deshën dy muaj dhe tre kura me antibiotikë të ndryshëm para se të mjekohej me sukses infeksioni që kishte marrë. Askush nuk e di se ku e kap infeksionin.

Paolo është një Profesor Universiteti 55 vjeç . Në gusht të vitit 2010, Paolo kishte shkuar me varka me motor vetëm në Ponza, një ishull i vogël në brigjet e Italisë. Pas mbërritjes në Ponza, ai mendoi se kishte simptoma të një infeksioni të traktit urinar, por nuk i kushtoi shumë vëmendje në atë kohë, sepse mendoi se simptomat mund të ishin për shkak të dehidrimit nga nxehtësia e verës.

Pas një kohe të shkurtër , ai zhvilloi një ethe me të dridhura dhe simptomat e infeksionit të traktit urinar u intensifikuan. Ai u këshillua me kunatin e tij, i cili është mjek mjek dhe po kalonte pushimet në Ponza. Kunati i sugjeroi që të marrë ciprofloxacin, një antibiotik fluoroquinolone i cili është një nga antibiotikët që përdoret më shpesh për infeksione të traktit urinar. Ciprofloxacin mund të jepet me gojë, kështu që është e lehtë për t’u marrë dhe zakonisht është e efektshme në trajtimin e infeksioneve të traktit urinar. Gjendja e tij nuk u përmirësua gjatë tre ditëve të ardhshme dhe ethet nuk u zvogëluan. Pavarësisht kësaj, ai vazhdoi kurën e ciprofloxacin për një javë ose më shumë, me shpresën se do të ishte aq mirë sa të kthehej në shtëpi  dhe të kërkonte një ekzaminim të plotë mjekësor dhe teste laboratorike.

Paolo ishte në ishullin Ponza, ku nuk kishte mundësi të testimit laboratorik të urinës për të kuptuar më mirë se me cilët antibiotikë mund të trajtohej. Ai ishte i vetëdijshëm se do të ishte e rëndësishme të njihni rezultatet e kulturës së urinës, në mënyrë që një mjek të përshkruajë antibiotikun e saktë. Meqenëse ai kishte frikë të lundronte me makinë në rast se sëmuret shumë, kunati i tij e shoqëronte. Me të mbërritur në shtëpi , ai menjëherë shkoi në  spital , ku ai pati një kulturë të urinës dhe ekzaminimin klinik, i cili konfirmoi se ai kishte një infeksion të komplikuar të traktit urinar. Ai gjithashtu zbuloi se kishte  një gjëndër të zgjeruar të prostatës, e cila ishte shkaku i mundshëm i infeksionit.

Kultura tregoi se ai ishte i infektuar me një bakter të quajtur Escherichia coli (E. coli), i cili prodhoi një beta-laktamazë me spektër të zgjatur (ESBL) dhe ishte rezistent ndaj shumë antibiotikëve, përfshirë ciprofloxacin. Rezultatet e laboratorit treguan se vetëm antibiotikët ndaj të cilëve E. coli ishte i ndjeshëm ishin amoxicillin / acid klavulanik, trimethoprim-sulfamethoxazole, fosfomycin dhe së fundi, një klasë e antibiotikëve të linjës së fundit të quajtura karapapenemë. Paolo nuk mund të merrte trimethoprim-sulfamethoxazole, e cila është një agjent oral antibakterial, sepse ai ishte alergjik ndaj tij. Karbapenemët mund të jepen vetëm intravenozisht, do të thotë të kaloni ca kohë në spital. Atij i ishte përshkruar amoxicillin / acid klavulanik, të cilin e mori me gojë për katër javë. Gjendja e tij u përmirësua, por katër ditë pasi mjekimi u ndërpre, ai filloi të ketë ethe përsëri dhe simptomat e një infeksioni të traktit urinar u kthyen.

Ai më pas thirri një mik të tij, një specialist të sëmundjeve infektive, i cili sugjeroi që të merrte fosfomicinë me gojë në dozën e duhur për infeksionin. Ai e mori këtë ilac për 21 ditë. Simptomat u zgjidhën pas kësaj dhe ai ka qenë mirë që nga atëherë.