MENU
klinika

Rëndësia për kontinentin

Si do të dukej Evropa pa Turqinë?!

09.03.2020 - 17:29

Pa Turqinë, Evropa në planin afatgjatë ndoshta nuk do të funksionojë.

Ideja e Turqisë si një lojtar aktiv në jetën e Evropës është relativisht e re për njerëzit në Evropë. Për shkak se Turqia u industrializua shumë më vonë se shumica e vendeve në anën veriore të Mesdheut, ishte për shumë vite vetëm një kalimtare.

Por historikisht Turqia ka qenë shpesh një pjesëmarrëse e fuqishme në jetën e kontinentit, veçanërisht në kulmin e Rilindjes. Në shekullin e gjashtëmbëdhjetë kishte një lloj “boshti” diplomatik në politikën evropiane midis Francois I të Francës dhe Sülejmanit të Madhërishëm.

Edhe sot, ndikimi i Turqisë në jetën e përditshme në shumë vende është shumë më i përhapur nga sa e kuptojnë shumica e njerëzve. Prodhimet turke, kuzhina, pushimet turke, arkeologjia dhe historia janë të gjitha rreth nesh.

Tregtia midis Turqisë dhe Evropës Perëndimore nuk është asgjë e re. Nëse do të kishit vizituar Ankaranë në shekullin e 17-të, do të gjenit një çerek të qytetit ku jetonin familjet e tregtarëve skocezë, anglezë dhe holandezë. Kjo vazhdoi derisa Revolucioni Francez i prishi lidhjet tregtare, duke i lënë të gjithë më të varfër.

Historia dhe gjeografia e Turqisë gjithmonë janë kombinuar për ta bërë atë shumë të rëndësishme për pjesën tjetër të kontinentit.

Si rezultat, lëvizja drejt bashkimit evropian nuk mund dhe nuk duhet ta anashkalojë Turqinë, pasi do të bënte dëme serioze për interesat afatgjata të të gjithëve.

Argumentet ekonomike për përfshirjen e Turqisë janë të frikshme. Pak njerëz e kuptojnë se Turqia ka një ekonomi më të madhe, më të zhvilluar dhe më dinamike sesa shumë nga anëtarët e BE.

Kjo për shkak se Turqia është një vend i madh me një popullsi të re prej 84 milion njerëz dhe burime të bollshme natyrore.

Stambolli është një nga qytetet e shkëlqyera të kontinentit evropian, qendër e jetës dhe biznesit kulturor të një rajoni të tërë, dhe një vend me një skenë kulturore vërtet emocionuese dhe të larmishme.

Duke kujtuar që Turqia dhe BE-ja filluan një bashkim doganor në fillim të vitit 1996. Për një kohë të gjatë funksionoi mirë për të gjithë. Sidoqoftë, për momentin, ka shumë nevojë për përmirësim, pasi ekonomitë tona janë bërë më të ndërvarura.

Interesat e përbashkëta të Turqisë dhe Evropës nuk janë vetëm ekonomike. Turqia është kufiri jugor i Evropës. Faktet e gjeografisë duke qenë ato që janë, do të mbeten gjithmonë kështu.

Turqia siguron mbrojtje dhe stabilitet të domosdoshëm për vendet e tjera të Evropës. Mendoni se sa e pasigurt do të ishte situata e botës perëndimore me konfliktet në vazhdim në Lindjen e Mesme.

Por përparimi do të jetë shumë më i lehtë nëse pjesa tjetër e Evropës qëndron përkrah Turqisë. Për 68 vjet Turqia ka qëndruar me Evropën në NATO, duke luftuar për të sjellë lirinë dhe demokracinë në Evropën Lindore.

Së bashku kemi arritur një nga triumfet e mëdha të shekullit.

Integrimi i Turqisë me pjesën tjetër të Evropës do të prodhojë ndryshime dhe adaptime të thella edhe në shoqërinë turke.

Kjo do të na sjellë dobi, dhe do të përfitojë pjesa tjetër e Evropës duke krijuar stabilitet dhe prosperitet. Çfarëdo që të mendojnë kundërshtarët, Turqia është shumë e rëndësishme në hartë dhe ajo ka të drejtë të ketë vendin e saj në Evropë.

Pyetja është nëse BE do të jetë në gjendje të kapërcejë vetëkënaqësinë e saj dhe të jetë realiste në lidhje me zhvillimin e rrezikshëm të krizave ndërkombëtare. Tani është koha për të ndërmarrë hapa konkretë lidhur me anëtarësimin turk.

Përkthyer dhe përshtatur nga Hurriyet Daily News/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Po hapi i radhës nga Presidenti i Turqisë?

“Lufta e ftohtë” mes Erdogan dhe Trump