MENU
klinika

Nga The Washington Post

Franca po e shfrytëzon Afrikën edhe në kohë koronavirusi!

08.04.2020 - 15:35

Javën e kaluar në televizionin francez, dy mjekë zemëruan të gjithë me komentet e tyre. Ndërsa fliste për gjetjen e një kure kundër koronavirusit të romanit, Jean-Paul Mira, shefi i njësisë së kujdesit intensiv në Spitalin Cochin në Paris, pyeti: “Mos duhet ta bëjmë këtë studim në Afrikë, ku ka nuk ka maska, trajtim apo kujdes intensiv, pak a shumë siç është bërë, nga rruga, për disa studime të AIDS-it me prostituta? ” Ai iu drejtua drejtorit të kërkimit të institutit kombëtar shëndetësor të Francës, Camille Locht, i cili ra dakrd menjëherë.

Ai që u paraqit si një “provokim” i pafajshëm u etiketua shpejt racist nga personalitete publike.

Shkencëtarët më në fund kërkuan falje, por ky rast tregoi një qëndrim gjatë gjithë historisë franceze.

Teksti i bisedës ishte i qartë. Ajo tregoi se trupat e Afrikanëve dhe punonjësve të seksit nuk vlerësohen në mënyrën e tyre të duhur. Ata u paraqitën si lëndë të disponueshme për çdo eksperimentim që mund të jetë i dobishëm për botën perëndimore.

France-Africa relations challenged by China and the European Union

Ky qëndrim ka të bëjë shumë me historinë e Francës, dhe përgjithësisht me ndërtimin e patriarkalizmit dhe epërsisë së të bardhëve. Për shekuj me radhë, trupat e skllevërve dhe të kolonizuarve janë shfrytëzuar për qëllimin e të ashtuquajturës shkencë.

Shumë gra u torturuan nga shkencëtarët në mënyrë që shtetet koloniale të mund të shijonin përparimet e mjekësisë. Këta abuzues përfshijnë mjekun amerikan James Marion Sims, i njohur si themeluesi i gjinekologjisë moderne. Hulumtimi i tij u bazua në eksperimentet e kryera mbi trupat e grave të zeza të skllavëruara, të cilët duruan mizori për të ndihmuar atë të krijonte mjete që janë ende pjesë e mjekësisë sot.

Abuzime të ngjashme ndodhën gjatë gjithë historisë franceze dhe zgjatën edhe përtej epokës koloniale.

Dhe deri në vitin 1931, Franca kishte “kopshte zoologjike njerëzore” që detyronin njerëzit e kolonizuar nga Afrika, Azia, Amerika ose Oqeania të kryenin përkatësinë e tyre etnike për të argëtuar njerëz të bardhë qe pretendonin se i edukonin.

Këto qëndrime nuk janë vetëm pjesë e historisë koloniale.

Në mes të përhapjes së pandemisë së covid-19, shumë kombe afrikane nuk mund të lejojnë të mos hyjnë në trajtime që mund të shpëtojnë popullsinë e tyre nga tragjedia.

Por ata kanë shkencëtarët e tyre dhe i takon qeverive të tyre të vendosin nëse testet janë të përshtatshme. Është koha për të hequr lentet koloniale në mënyrë që afrikanët të mbeten përgjegjës për fatet e tyre.

Përkhyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al