MENU
klinika

COVID-19/ The Guardian

“Po luftojmë infeksionin e shekullit të 21-të me armë të shekullit 20”

05.04.2020 - 14:48

Një profesor i Epidemiologjisë dhe Mjekësisë në Universitetin e Oksfordit tha se bota po lufton infeksionin e shekullit të 21-të me armë të shekullit 20.

Në një opinion botuar në “the Guardian”, David J. Hunter thotë se:

Covid-19 ka ekspozuar mangësitë e sistemeve kombëtare të zbulimit dhe parandalimit të sëmundjeve në shumë vende të Europës dhe në Shtetet e Bashkuara. Në Mbretërinë e Bashkuar, gjurmimi i kontakteve u braktis herët për shkak të mungesës së kapacitetit…

Pas një dekade shtrëngimi dhe decentralizimi, ne jemi duke u përpjekur të rikuperojmë kujtesën e humbur të muskujve të përgjigjes së shëndetit publik.

Nuk do të kalojnë 100 vjet deri në pandeminë tjetër. Rritja e popullsisë, pushtimi njerëzor i habitateve të kafshëve dhe rifillimi i udhëtimit të shpejtë midis kontinenteve do të kujdeset për këtë. Më urgjentisht ne kemi nevojë për një sistem për të parandaluar që një valë e dytë e pandemisë Covid-19 të jetë më e keqe sesa e para.

Mungesa jonë e sistemeve të informacionit koherent dhe të bashkuar do të thotë që ende nuk mund t’u përgjigjemi shumë pyetjeve të rëndësishme klinike, që kanë të bëjnë me këtë epidemi.

Cilat sëmundje dhe ilaçe paraekzistuese predispozojnë njerëzit ndaj infeksionit Covid-19 ose një rezultat të keq? A janë disa njerëz gjenetikisht të ndjeshëm dhe, nëse po, duhet që terapikët dhe dizajni i vaksinave të marrin parasysh këtë? Pse disa të rinj kanë nevojë për shtrimin në spital, por shumica mezi vërejnë infeksionin?

Kujdesi shëndetësor i së ardhmes mund t’u përgjigjet këtyre pyetjeve, duke drejtuar disa programe kompjuterike.

Pasi të ketë kaluar kulmi i epidemisë, do të na duhet të hapim ekonominë dhe të rifillojmë udhëtimet e nevojshme, ndërkohë që mbajmë një kapak mbi Covid-19. Zgjidhjet krijuese po fillojnë të na afrojnë atje më shpejt, siç janë aplikacionet për të ndjekur me kë jemi në kontakt, kështu që ato mund të paralajmërojnë nëse infektohemi dhe testimi javor i të gjithë popullatës, përmes një rrjeti të shpërndarë laboratorësh.

Në Mbretërinë e Bashkuar, një aplikacion për monitorimin e përhapjes së simptomave të ngjashme me Covid-19 u shkarkua më shumë se 2 milionë herë brenda disa ditësh. Në SHBA, një rrjet i lidhur me bluetooth me një termometër dixhital krijon një hartë të ‘motit’ shëndetësor që gjurmon epideminë. Fuqia punëtore e shëndetit publik ka nevojë për mjete të reja dixhitale si këto, për të qenë në gjendje t’i përgjigjen me shpejtësi. Dhe ndërsa gërmojmë nga kjo katastrofë akute, duhet të ndërtojmë bazat për reagimin e ardhshëm.

Imagjinoni nëse mund të lidhim informacionin e faktorit të rrezikut nga të dhënat e kujdesit parësor me të dhënat e rezultatit Covid-19 në orë dhe jo në muaj, dhe kështu t’u përgjigjeni të gjitha pyetjeve në lidhje me faktorët e rrezikut për infeksionin dhe vdekjen.

Imagjinoni nëse mund të lidhim të dhënat Covid-19 me sekuencat e gjenomit individual në një bazë të dhënash të sigurt kërkimi për pesë milion prej nesh, siç parashikohet nga Iniciativa e Përshpejtimit të Detektimit të Sëmundjeve në Mbretërinë e Bashkuar dhe kështu t’i përgjigjemi pyetjes së ndjeshmërisë gjenetike.

Reagimi ndaj pandemisë duket se ka gjasë të shkaktojë një recesion, nëse jo edhe një depresion në shkallë të plotë. Investimi në një infrastrukturë kombëtare shëndetësore dixhitale të lidhur me biomostra do të përfaqësonte një pjesë të vogël të përgjigjes ekonomike deri më tani.

Të menduarit për infrastrukturën e informacionit mbi shëndetin publik të shekullit 21 nuk filloi me Covid-19.

NHS Digital, NHSX dhe Kërkimi i të Dhënave të Shëndetit në Mbretërinë e Bashkuar janë përpjekur të lehtësojnë lidhjet e të dhënave shëndetësore. Megjithatë, përparimi ka qenë i ngadaltë dhe informacioni është i qetë. Një hendek i madh është se për shumicën e pacientëve me NHS ne nuk regjistrojmë në mënyrë rutinore të dhëna të thjeshta të faktorit të rrezikut, të tilla si histori familjare të sëmundjes ose strukturës shtëpiake dhe mbështetëse. Në botën e vjetër ky ishte lloji i intervistës dhe futja e të dhënave me dorë; tani mund të mblidhet dhe rifreskohet nga shumica e njerëzve në një aplikacion.

Natyrisht, lidhja e të dhënave shëndetësore kërkon pëlqimin individual. Përsëri, pëlqimi mund të kërkohet në mënyrë efikase në internet dhe shumica e pacientëve janë të befasuar kur mësojnë se të dhënat e tyre nuk përdoren si për përfitimin e tyre, ashtu edhe për të mirën e popullatës.

Përvoja e të dhënave të kujdesit tregon rëndësinë e transparencës së përdorimit dhe aksesit të të dhënave, si dhe kufizimin e përdorimit të të dhënave për hulumtime shëndetësore në interes të publikut. Konfidencialiteti individual, pëlqimi individual për përdorimin e informacionit të tyre mjekësor dhe pavarësia e kombeve të devotshme duhet të respektohen të gjithë.

Një sistem i unifikuar dhe gjithëpërfshirës i të dhënave shëndetësore jo vetëm që do të na sigurojë platformën për të përmirësuar reagimin tonë ndaj valëve të mëvonshme të Covid-19, dhe epidemive pas kësaj, ajo gjithashtu do të mundësonte kuptim më të mirë të faktorëve të rrezikut për sëmundjet joinfektive siç janë kanceri, sëmundja e zemrës, infarkti dhe diabeti, që janë puna kryesore e NHS midis pandemive./ The Guardian