MENU
klinika

"Këto fonde kanë kushte nëse..."

Covid-19/ Eurogrupi paketë financare prej 500 miliardë euro

10.04.2020 - 08:22

Një kompromis i çrregullt për të zhbllokuar 500 miliardë euro ndihmë të BE-së për vendet e goditura më rëndë nga pandemia e koronavirusit është zyrtarizuar mbrëmë pasi kryeministri i Italisë, Giuseppe Conte, paralajmëroi se ekzistenca e bllokut ishte në diskutim.

Ministrat e financave të BE në një thirrje me video konferencë shënuan një marrëveshje të enjten vonë, pasi Holanda zhvendosi kërkesën për “mbikëqyrje ekonomike” të vendeve që përfitojnë nga 240 miliardë euro linja krediti përmes mekanizmit europian të stabilitetit, një fond shpëtimi për vendet anëtare në vështirësi.

Nga ana tjetër, Italia dhe Spanja kanë pranuar një vonesë në marrëveshjen për të ashtuquajturat “koronabond” që do t’u lejonin vendeve anëtare të mbledhin fonde me të njëjtat kushte nga tregjet financiare. Çështja e një “fondi të rimëkëmbjes” ende për t’u shpërndarë do t’i vihet krerëve të shteteve dhe qeverive të BE-së në një samit të ardhshëm.

Ministri i Financave i Italisë, Roberto Gualtieri, u tha gazetarëve: “Ne kemi hedhur në tryezën e Këshillit Europian një fond të rimëkëmbjes që mundëson emetimin e borxhit të përbashkët. Jashtë tabelës është çdo kushtëzim në përdorimin e financimit të mekanizmit europian të stabilitetit. Tani u takon udhëheqësve të marrin vendimet e duhura. “

Ministri Hollandez i Financave, Wopke Hoekstra, tha se ishte arritur një marrëveshje “e arsyeshme”. Fondet e shpëtimit do të vijnë akoma me kushte nëse paratë do të shpenzoheshin në ekonominë më të gjerë sesa një përgjigje ndaj krizës së menjëhershme, këmbënguli ministri. Hoekstra tha se: “Mekanizmi [stabiliteti europian] mund të sigurojë ndihmë financiare për vendet pa kushte për shpenzime mjekësore. Do të jetë gjithashtu në dispozicion për mbështetje ekonomike, por me kushte. Është e drejtë dhe e arsyeshme. “Ne jemi dhe do të qëndrojmë kundër Eurobond-ëve. Ne mendojmë se ky koncept nuk do të ndihmojë në Europë apo [Hollandë] në një afat të gjatë. ”

Marrëveshje u arrit gjithashtu për rritjen e aftësisë së huadhënies së Bankës Europiane të Investimeve dhe një skemë të re prej 100 miliardë eurosh të propozuar nga Komisioni Europian për të mbajtur rrogat e punonjësve të fondit nëse ata vendosen në orë të reduktuara./The Guardian

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Koronavirusi/ Paralajmërimi i FMN-së

“Depresioni më i thellë që nga vitet ’30”

Nga Lufta e Parë Botërore deri te COVID-19

Si krahasohet kriza e sotme me krizat e tjera ekonomike?

Në 3 javë 16.7 mln njerëz të papunë

Mnuchin: Aktiviteti ekonomik mund të fillojë në maj