MENU
klinika

Ajo s'mund të veprojë si SHBA...

Është koha të ndalojmë së fajësuari Evropën për krizën!

22.04.2020 - 15:18

Të enjten e kaluar, Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen i kërkoi falje “Italisë” dhe njoftoi një plan veprimi me vlerë tre trilion euro, i cili përfshin ngritjen e Mekanizmit Evropian të Stabilitetit (ESM), për të ndihmuar shtetet anëtare të dalin nga kriza ekonomike e shkaktuar nga Covid-19.

Sidoqoftë, kryeministri italian Giuseppe Conte ka ende dyshime në lidhje me ESM, dhe ai ka arsye të jetë.

Plani aktual nuk do të zgjidhë  më së miri problemin e borxhit të Italisë; në rastin më të keq, ajo do ta çojë Italinë edhe më shumë në borxhe.

“Me paketën që kjo ‘Shtëpi’ do të votojë sot, Evropa po bën gjithçka që mundet,” i tha von der Leyen para Parlamentit Evropian.

A është vërtet kjo më e mira që BE mund të bëjë?

Ky është një realitet i ashpër me të cilin Evropa duhet të përballet, në një mënyrë ose në një tjetër.

Borxhi i ndërsjellë, i njohur edhe si “koronabonds”, mund të parandalojë një rezultat të tillë, por Gjermania dhe Hollanda i kanë refuzuar ato.

Tregu i vetëm evropian ka favorizuar në mënyrë disproporcionale eksportet e Veriut.

Në vend që ta përdorë këtë moment kritik për të dhënë përsëri dhe për të ndarë barrën, Veriu tani po i kthen shpinën Jugut.

Pasojat e një egoizmi të tillë janë të parashikueshëm në Itali: Matteo Salvini do të hipë në pushtet një valë euroskeptike.

Sipas një sondazhi të Parlamentit Evropian në fund të vitit 2019, vetëm 37 përqind e italianëve e panë anëtarësimin në BE si “një gjë të mirë”. Sidoqoftë, BE është akuzuar për një krim që nuk e ka kryer. Banka Qendrore Evropiane (ECB) po përpiqet të kompensojë deficitet strukturore të BE-së duke ulur rregullat e saj të blerjes dhe duke marrë më shumë obligacione. Për sa kohë?

Për vite me radhë, vendet anëtare kanë refuzuar në mënyrë aktive të ndajnë në mënyrë të barabartë frytet dhe ngarkesat e BE-së. Nuk duhet të jetë për t’u habitur që dhembshuria evropiane ndalet aty ku fillojnë kostot.

E vetmja zgjidhje e vërtetë për këtë problem është të jeni atje për njëri-tjetrin si në periudha të mira ashtu edhe në të këqija. Kjo kërkon më shumë se pluhur zanash dhe premtime boshe.

Kërkon një aparat të BE-së që ka fuqi të vërtetë “politike”. Disa politikanë e kuptojnë këtë. Presidenti francez Emmanuel Macron tha se BE po përballet me një “moment të së vërtetës” dhe deklaroi se qasja ekonomike e BE-së do të përcaktojë nëse është “një projekt politik apo vetëm një projekt tregu”. Shumica e politikanëve evropianë jo.

Por cila është alternative më e mirë? Është koha e Veriut të përdorë të gjitha forcat e saj përfaqësuese demokratike për të trajtuar evropianizmin.

Një Plan Evropian Marshall, i quajtur pas programit të financuar nga SHBA që ndihmoi Evropën pas Luftës së Dytë Botërore, do të ishte me të vërtetë në interesin e shteteve anëtare.

Është lloji i ndarjes së rrezikut që sinjalizon solidaritetin, forcën dhe empatinë evropiane, në një kohë kur ato vlera janë të nevojshme më shumë se kurrë më parë.

Dhe, më e rëndësishmja, mbron tregun e vetëm që e mbanë e gjithë Europa kaq shtrenjtë.

Marshall Plan in the Cold War - History

BE ka kërkuar në mënyrë të përsëritur për një plan të tillë, por i mungon qartë buxheti dhe aftësia institucionale për të vepruar siç vepruan SHBA në vitet 1940.

Çdo lloj “Plani Marshall” do të duhet të vijë nga vetë vendet anëtare. Nuk ka shtet federal të BE-së që të ndajë para aty ku duhen më së shumti. Ka vetëm shtete anëtare pesimiste, cinike dhe apatike që nuk interesohen për vuajtjet e fqinjëve të tyre.

Dhe mua më dhemb të shoh që BE-ja mban përgjegjësi për dështimet e vendeve anëtare.

Po, kjo është më e mira që BE mund të bëjë, dhe ka kërkuar falje për të. Sidoqoftë, falja më e mirë është një ndryshim në sjellje.

Shtetet anëtare duhet të ndryshojnë sjelljen e tyre rrënjësisht për t’u marrë me ato që do të vijnë. Nëse ata nuk përballen me këtë realitet, BE-ja, dhe mbase vetë vendet anëtare, nuk do të mbijetojnë.

Përkthyer dhe përshtatur nga Emergin Europe/ konica.al