MENU
klinika

Shkak, pandemia e koronavirusit

Gjermania pret recesionin rekord këtë vit

30.04.2020 - 08:41

Pandemia e koronavirusit do të çojë ekonominë e Gjermanisë në recesionin e saj më të thellë që nga Lufta e Dytë Botërore, tha Ministri i Ekonomisë Peter Altmaier ndërsa qeveria hodhi poshtë parashikimin e rritjes ekonomike për këtë vit.

“Ne po përballemi me sfida të mëdha, si në aspektin ekonomik, ashtu edhe politik,” tha Altmaier në Berlin, duke paraqitur parashikimin e qeverisë për ekonominë më të madhe të Europës.

Berlini uli vlerësimin e tij për rritjen e produktit të brendshëm bruto në vitin 2020 në -6.3% nga + 1.1% e parashikuar në janar. Ai pret që recesioni të përfundojë në tremujorin e dytë dhe aktiviteti ekonomik të rritet përsëri pas kësaj.

Për vitin 2021, qeveria pret që ekonomia të kthehet me një normë zgjerimi prej + 5.2%. Parashikimet bazohen në supozimin se autoritetet gradualisht mund të lirojnë masat bllokuese të vendosura për të parandaluar përhapjen e koronavirusit.

Altmaier paralajmëroi që autoritetet nuk duhet të nxitojnë për të lehtësuar masat e bllokimit pasi kjo do të rrisë rrezikun e një valë të dytë të infeksioneve që mund të pengojnë rimëkëmbjen e pritshme ekonomike në gjysmën e dytë të vitit.

Qeveria parashikon që inflacioni i çmimeve të konsumit të bjerë në 0.5% në vitin 2020 dhe të kthehet në 1.5% në 2021. (reuters)

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Çdo ditë mund të vdesin mbi 300 mijë njerëz"

Alarmi i ekspertëve mbi ekonominë

Pasojat e Koronavirusit

Ekonomitë më të mëdha në rrezik