MENU
klinika

Disa këshilla për t'a shmangur atë

Ushqeheni më shumë nga stresi ndërsa ruani distancimin social?

06.04.2020 - 16:43

Bllokuar në shtëpi me një dollap plot me ushqim: Distanca sociale gjatë pandemisë COVID-19 mund të sjell një efekt anësor të padëshiruar – ngrënia nga stresi.

Mund të jetë joshëse për të lehtësuar ankthin me ushqimet tuaja të preferuara në rehati, por ngrënia emocionale mund t’ju dëmtojë fizikisht dhe mendërisht, sipas ekspertëve nga Qendra Mjekësore e Universitetit Rush në ikago. Këto këshilla, nga Joyce Corsica, drejtor i psikoterapisë ambulatore dhe psikologjisë bariatrike në Rush, dhe psikologut klinik Mackenzie Kelly, mund t’ju ndihmojnë të shmangni zakonet e këqija të ngrënies.

Vendosni një orar dhe rrini në të: Do t’ju ndihmojë të ndaloni të shkoni në kuzhinë për një orë të panevojshme. “Përfshini pjesë të kohës për punë, relaksim / ushtrim, ngrënie dhe komunikim me të tjerët,” sugjeroi Korsika. “Nëse keni një skicë të planifikuar, ka më pak të ngjarë të ndiheni sikur dita është një hapësirë e madhe bosh, e cila mund t’ju bëjë të ndjeheni të tërbuar dhe mund të çojnë në mbingrënie.”

Hani ushqime të shëndetshme: Kelly rekomandoi planifikimin e vakteve dhe mesvakteve në fillim të çdo dite. “Nëse prisni derisa të keni uri të vendosni se çfarë do të hani, mund të përfundoni të hani më shumë ose të zgjidhni diçka më të lartë në kalori sesa sikur të kishit planifikuar ushqimin dhe ushqimet tuaja paraprakisht,” paralajmëroi ajo. Mos harroni: Ushqimet e përpunuara mund të jenë të përshtatshme . Zgjidhni opsione të shëndetshme në vend të këtyre.

Shmangni dëshirat: Kur jeni të mërzitur, është e lehtë t’i drejtoheni ushqimit . “Nëse ndjeheni të mbërthyer, të mërzitur, të humbur ose të irrituar, përpiquni të kuptoni dhe etiketoni ndjenjën dhe pastaj vendosni se çfarë mund të bëni në lidhje me të,” tha Korsika. “Kjo mund të jetë gjetja e një detyre më të vogël për të punuar, ndryshimi i detyrave tërësisht, pushimi ose kontrollimi me një koleg.”

Mbani detyra të ndara: Mos përdorni dhomën tuaj të gjumit si dhomë ngrënie. “Caktoni një vend në shtëpinë si vendi ku do të hani dhe përpiquni të mbani vendet tuaja të punës dhe të relaksimit në shtëpi veçmas nga vendi ku hani”, tha Kelly.

Gjeni mënyra të tjera për të menaxhuar stresin: Provoni t’i drejtoheni shokut ose anëtarëve të familjes, pastroni dollapin ose sirtarin, transmetoni një klasë falas të ushtrimeve në shtëpi ose ndonjë strategji tjetër të shëndetshme për të ndihmuar në uljen e stresit.

Qëndro i lidhur: është e thjeshtë të izolosh veten. Përdorni teknologjinë për të mbajtur kontakte me të dashurit. Pritni një festë të shikimit të Netflix, miqtë dhe të dashurit e FaceTime shpesh dhe mos kini frikë t’i bëni atyre një telefonatë.