MENU
klinika

Studim i ri

A dobësohet kanceri nga ilaçet për hollimin e gjakut?

27.05.2020 - 17:57

Një pilulë e marrë gjerësisht për të parandaluar sulmin në zemër dhe goditjen në tru gjithashtu mund të mbrojë nga kanceri, sugjerojnë studime të reja.

Warfarin është një hollues i lirë i gjakut. Është e përshkruar në mënyrë tipike për pacientët, arteriet e të cilëve janë të prirur ndaj mpiksjes dhe për pacientët me rrahje jonormale të zemrës, të quajtur fibrilacion atrial A-fib. Tani, studiuesit Norvegjezë thonë se mund të mbrojë gjithashtu nga çdo lloj kanceri dhe nga kanceri i prostatës, mushkërive dhe gjirit, në veçanti. Rreziku i kancerit të zorrës së trashë u raportua gjithashtu, por vetëm te njerëzit që marrin warfarin për A-fib, sipas studimit. Gjetjet nuk dëshmojnë se warfarin zvogëlon rrezikun e kancerit, studiuesi i paralajmëruar kryesor i udhëheqjes James Lorens.

“Ky është një studim vëzhgues duke përdorur të dhëna mbi më shumë se 1.25 milion njerëz 50 vjec e më të vjetër nga regjistrat kombëtarë Norvegjezë, dhe nuk mund të dëshmojë një marrëdhënie shkak-pasojë,” tha Lorens, një profesor i biomjekësisë në Universitetin e Bergenit në Norvegji. Në mesin e të rriturve që marrin warfarin, megjithatë, më pak kancer të zhvilluar krahasuar me ata që nuk e marrin ilaçin, tha Lorens. Ky studim sugjeron se ka diçka në lidhje me warfarinën që mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit, tha Dr. Len Lichtenfeld, zëvendësdrejtori kryesor mjekësor në Shoqërinë Amerikane të Kancerit.

Sidoqoftë, “studimi nuk sugjeron që ne duhet të përshkruajmë warfarin për të zvogëluar rrezikun e kancerit”, tha ai. “Askush nuk duhet të marrë warfarin si masë parandaluese të kancerit.”

Lichtenfeld shtoi se një dietë dhe stërvitje e shëndetshme janë mënyra më të mira për të parandaluar kancerin sesa marrja e warfarinës. Modelet eksperimentale të kancerit kanë zbuluar që warfarin bllokon një receptor të quajtur AXL në qelizat e tumorit, gjë që mund të shpjegojë pse mund të parandalojë kanceret, tha ai.

kanceri i zorrës se trashe

Deri në 10 përqind të të rriturve në vendet perëndimore marrin warfarin, sipas shënimeve në bazë të studimit. Si hollues i gjakut, warfarin funksionon duke bllokuar vitaminën K, e cila është thelbësore për koagulimin. Por ilaçi është i vështirë për tu rregulluar, dhe testet e shpeshta të gjakut janë të nevojshme për të siguruar që doza është mjaft e lartë për të parandaluar koagulimin, por jo aq të lartë sa të shkaktojë gjakderdhje të madhe. Barnat e reja që nuk kanë nevojë për një monitorim kaq të kujdesshëm, të tilla si Xarelto (rivaroxaban) dhe Eliquis (apixaban), kanë filluar të zëvendësojnë warfarin. Për shkak se këto ilaçe të reja kanë një mekanizëm të ndryshëm veprimi, “ne nuk presim të njëjtin efekt mbrojtës të kancerit si warfarin,” vuri në dukje Lorens. Rolf Brekken është profesor i kirurgjisë në Qendrën për Kërkime Onkologjike Terapeutike në Universitetin e Teksasit Qendra Mjekësore Jugperëndimore në Dallas. Ai shpreson të shohë një test të testuar të warfarinës në pacientët që kanë pasur kancer.

“Hapi tjetër është të tregoni se një dozë e ulët e warfarinës është e sigurt dhe efektive në parandalimin e kthimit të kancerit,” tha ai.

Për studimin e fundit, Lorens dhe kolegët e tij mblodhën të dhëna për përdorimin e warfarinës dhe kancerin midis Norvegjezëve të lindur midis 1924 dhe 1954. Në mënyrë të veçantë, studiuesit panë recetat për warfarin midis 2004 dhe 2012 dhe çdo rast të ri të kancerit të prostatës, mushkërive, gjirit dhe zorrës së trashë midis 2006 dhe 2012. Midis 1.25 milion njerëzve, gati 93,000 pacientë ishin duke marrë warfarin. Efekti anti-kancer i Warfarin ishte veçanërisht i fortë në mesin e pacientëve që e morën atë për fibrilacion atrial, tha Lorens. Studimi kishte disa kufizime. Për shkak se ekipi i Lorens nuk mblodhi informacione për ilaçe të tjera ose faktorë rreziku, kanceret “e rinj” mund të kenë qenë recidivë të atyre të mëparshëm.

Gjithashtu, recetat e warfarinës mund të jenë një shënues për faktorë të tjerë që mund të ndihmojnë në parandalimin e kancerit, shtuan ata. Raporti u botua në internet në revistën JAMA Interior Medicine.