MENU
klinika

Çfarë duhet të konsumoni

Keni sëmundje inflamatore të zorrëve?!

26.05.2020 - 17:30

Një nga pyetjet më të shpeshta që bëjnë pacientët me sëmundje inflamatore të zorrëve (IBD) është: Cfarë duhet të ha?

Është  e qartë se përveç faktorëve gjenetikë, disa faktorë mjedisorë, përfshirë dietën, mund të shkaktojnë aktivitet të tepruar imunitar që çon në inflamacion të zorrëve në IBD, e cila përfshin si sëmundjen e Crohn ashtu dhe kolitin ulcerativ (UC). Sidoqoftë, numri i kufizuar dhe ndryshueshmëria e lartë e studimeve e kanë bërë të vështirë këshillimin me besim të pacientëve në lidhje me cilat ushqime specifike mund të jenë të dëmshme dhe cilat janë të sigurta ose në të vërtetë mund të japin një përfitim mbrojtës. Për të ndihmuar pacientët dhe mjekët tu përgjigjen këtyre pyetjeve ushqyese, Organizata Ndërkombëtare e IBD (IOIBD) kohët e fundit rishikoi provat më të mira aktuale për të zhvilluar rekomandime të ekspertëve në lidhje me masat dietike që mund të ndihmojnë për të kontrolluar dhe parandaluar rikthimin e IBD. Në veçanti, grupi u përqëndrua në përbërësit dietik dhe aditivët që ata menduan se ishin më të rëndësishmit për t’u marrë parasysh sepse ato përbëjnë një pjesë të madhe të dietave që pacientët me IBD mund të ndjekin.

Grupi gjithashtu identifikoi fushat ku nuk kishte prova të mjaftueshme për të arritur në përfundim, duke theksuar nevojën kritike për studime të mëtejshme. Ushqimet për të cilat nuk kishte prova të mjaftueshme për të gjeneruar një rekomandim për të dy UC dhe sëmundjen e Crohn përfshinin sheqerna dhe karbohidrate të rafinuara, grurë / gluten, shpendë, produkte të qumështit të pasterizuar dhe pije alkoolike.

Si do të ndihmonte respektimi i këtyre udhëzimeve?

Rekomandimet u hartuan me qëllim të zvogëlimit të simptomave dhe inflamacionit. Mënyrat me të cilat ndryshimi i marrjes së ushqimeve të veçanta mund të shkaktojë ose zvogëlojë inflamacionin janë mjaft të ndryshme, dhe mekanizmat janë kuptuar më mirë për disa ushqime se sa për disa të tjera.

Për shembull, frutat dhe perimet janë përgjithësisht më të larta me fibra, të cilat fermentohen nga enzimat bakteriale brenda zorrës së trashë. Kjo fermentim prodhon acide yndyrore me zinxhir të shkurtër (SCFA) që sigurojnë efekte të dobishme për qelizat që rreshtojnë zorrën e trashë. Pacientët me IBD aktive janë vërejtur se kanë ulur SCFA, kështu që rritja e marrjes së fibrave me bazë bimore mund të funksionojë, pjesërisht, duke rritur prodhimin e SCFAs. Sidoqoftë, është e rëndësishme të vini re konsideratat specifike të sëmundjes që mund të jenë të rëndësishme për situatën tuaj të veçantë. Për shembull, rreth një e treta e pacientëve të sëmundjes Crohn do të zhvillojnë një zonë të ngushtimit të zorrëve, të quajtur një strukturë, brenda 10 viteve të para të diagnostikimit. Fibra e pazgjidhshme mund të përkeqësojë simptomat dhe, në disa raste, mund të çojë në bllokim të zorrëve nëse një strukturë është e pranishme. Pra, ndërsa konsumi në rritje i frutave dhe perimeve është përgjithësisht i dobishëm për sëmundjen e Crohn, pacientët me një shtrëngim duhet të kufizojnë marrjen e fibrave të patretshme.

Dieta specifike për IBD?

Janë hulumtuar një numër dietash specifike për IBD, përfshirë dietën mesdhetare, dietën specifike të karbohidrateve, dietën e përjashtimit të sëmundjes së Crohn, dietë për protokollet autoimune, dhe një dietë të ulët në oligo-, di-, monosakaride dhe pololë të fermentueshëm (FODMAPs).

Edhe pse grupi IOIBD fillimisht u përpoq për të vlerësuar disa nga këto dieta, ata nuk gjetën prova të mjaftueshme me cilësi të lartë që i studiuan ato. Prandaj, ata kufizuan rekomandimet e tyre në përbërës individualë dietikë. Rekomandimet më të forta mund të jenë të mundshme pasi provat shtesë të këtyre modeleve dietike të bëhen të disponueshme. Për momentin, ne përgjithësisht i inkurajojmë pacientët tanë të monitorojnë lidhjet e ushqimeve specifike me simptomat e tyre. Në disa raste, pacientët mund të hulumtojnë disa nga këto dieta specifike për të parë nëse ato ndihmojnë. Të gjithë pacientët me IBD duhet të punojnë me mjekun ose një nutricionist, i cili do të bëjë një vlerësim ushqyes për të kontrolluar kequshqyerjen dhe të japë këshilla për të korrigjuar mangësitë nëse ato janë të pranishme.

Sidoqoftë, udhëzimet e fundit janë një pikë fillestare e shkëlqyeshme për diskutime midis pacientëve dhe mjekëve nëse ndryshimet specifike të dietës mund të jenë të dobishme në zvogëlimin e simptomave dhe rrezikun e përsëritjes së IBD.