MENU
klinika

Këto janë disa nga shkaqet e mundshme

Kohët e fundit keni humbje të pashpjegueshme të peshës?

22.05.2020 - 18:29

Humbja e pashpjegueshme e peshës, ose humbja e peshës pa qëllim – veçanërisht nëse është domethënëse ose e vazhdueshme – mund të jetë një shenjë e një çrregullimi themelor mjekësor.

Pika në të cilën humbja e pashpjegueshme e peshës bëhet një shqetësim mjekësor nuk është e saktë. Por shumë mjekë pajtohen që kërkohet një vlerësim mjekësor nëse humbni më shumë se 5 përqind të peshës në gjashtë muaj deri në një vit, veçanërisht nëse jeni i rritur ose i moshuar. Pesha ndikohet nga marrja e kalorive, niveli i aktivitetit, shëndeti i përgjithshëm, mosha, thithja e lëndëve ushqyese dhe faktorët ekonomikë dhe socialë. Humbja e pashpjegueshme e peshës ka shumë shkaqe, mjekësore dhe jomejekësore. Shpesh, një kombinim i gjërave rezulton në një rënie të përgjithshme të shëndetit dhe një humbje të lidhur me peshën. Ndonjëherë një shkak specifik nuk mund të gjendet.

Zakonisht, një kancer i panjohur do të ketë simptoma të tjera ose anomalitë e testeve laboratorike, përveç humbjes së pashpjegueshme të peshës.

Shkaqet e mundshme të humbjes së pashpjegueshme të peshës përfshijnë:

Sëmundja e Addison (insuficienca veshkore)

 • Kancer
 • Sëmundja celiake
 • Ndryshimet në dietë ose oreks
 • Ndryshimet në sensin e erës
 • Ndryshimet në sensin e shijes
 • Përkeqësimi i COP (sëmundje pulmonare obstruktive kronike) – përkeqësim i simptomave
 • Sëmundja Crohn (një lloj sëmundje inflamatore e zorrëve)
 • Demencë
 • Problemet dentare
 • Depresioni (çrregullimi kryesor depresiv)
 • Diabet
 • Infrakt
 • HIV / AIDS
 • Hypercalcemia
 • Hipertiroidizmi (tiroide tepër aktive)
 • Hipotiroidizmi (tiroide nën aktive)
 • Disa medikamente
 • Semundja  e Parkinsonit
 • Ulçera peptike
 • Abuzimi i substancave (alkool, kokainë, të tjera)
 • Tuberkuloz
 • Koliti ulcerativ

Nëse  jeni duke humbur peshë pa dëshirë dhe jeni të shqetësuar për këtë, këshillohuni me mjekun – si rregull, humbja e më shumë se 5 përqind e peshës tuaj brenda gjashtë deri në 12 muaj mund të tregojë një problem. Nëse jeni  i rritur ose i moshuar me më shumë çështje serioze shëndetësore, madje një sasi më e vogël e humbjes së peshës mund të jetë e rëndësishme. Mjeku  do të punojë me ju për të provuar se çfarë po shkakton humbjen e peshës. Në fillim kjo do të përfshijë një histori të plotë, një ekzaminim fizik dhe një testim bazë laboratorik. Skanimet e imazheve për të kërkuar kancere të fshehura nuk janë zakonisht të dobishme, përveç nëse ka disa pika të tjera të dhëna në atë drejtim.

Ndonjëherë, nëse vlerësimi bazë është negativ, pritja vigjilente për një deri në gjashtë muaj është një hap i arsyeshëm tjetër. Ju mund të keni nevojë për një dietë të veçantë për të parandaluar humbjen e mëtejshme të peshës ose për të rifituar kilogramët e humbur.