MENU
klinika

COVID-19/ Rritet përdorimi i metodave alternative

Po ‘zhduket’ dashuria që gjermanët kanë për paranë fizike

24.05.2020 - 11:49

Gjermania mund të jetë e njohur për kulturën e saj krenare të inovacionit teknologjik, por nuk është e rrallë që të ardhurit dhe turistët të gjejnë kafene dhe biznese të vogla që marrin vetëm para.

Edhe pse sistemet e pagesave në internet dhe ato të lëvizshme, si Apple Pay, kanë bërë hyrje në vitet e fundit, për shumë pronarë të bizneseve gjermane – dhe konsumatorë – paratë e gatshme janë mbret. Është një zakon i rrënjosur në një kulturë të lulëzuar me një preferencë për shpenzime të prekshme.

Megjithatë, që nga fillimi i pandemisë së koronavirusit, pagesat në para, për herë të parë, janë dekurajuar në mënyrë aktive në Gjermani.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

Që kur Covid-19 filloi të përhapet në mbarë botën, besimi në vend i Gjermanisë ndaj parave të gatshme është përmbysur. Në disa javë, paratë e gatshme shkuan në shumë vende nga sa pritej të stigmatizohen ose ndalohen krejtësisht. Sigurisht, Gjermania nuk është vendi I vetëm ku besimi i parave ka rënë si rezultat i pandemisë: Një studim në Mbretërinë e Bashkuar, ku 50% e njerëzve tashmë vlerësohet të jetë pa para, sugjeroi që 75% e njerëzve po përdornin më pak para për shkak të shpërthimit.

Një tjetër studim i kohëve të fundit, i marrë nga Iniciativa gjermane e sistemit të pagesave, zbuloi se 57% e gjermanëve përdorin karta debiti dhe krediti tani më shumë sesa kanë bërë përpara pandemisë, dhe gati gjysma kanë “ulur ndjeshëm” përdorimin e parave të tyre.

Është e vështirë të imagjinohet që paratë të rigjejnë fronin e mëparshëm në jetën e konsumatorit gjerman. Sipas mendimit të Hauer, Covid-19 dha një ngecje për të cilën shoqëria ishte gati. “E gjithë kjo së bashku ndihmoi në nxitjen e një ndryshimi në sjellje: shpejtësia dhe madhësia e ndryshimit na tregon se nuk ishte e vështirë për t’u bërë, por njerëzve u duhej një arsye e fortë për të thyer një zakon të vjetër.”(BBC)

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


'E duan qytetarët këtë zgjidhje?"

DW/ Koment: Mishi mund të shtrenjtohet!

Lufta me Covid-19/ Këshilltarët ekonomikë

“Gjermania drejt recesionit më të thellë që nga viti 2009”


Si renditet Shqipëria sipas raportit të OECD?

Papunësia në rajonin e Ballkanit Perëndimor

MIE: Çfarë parashikon kontrata? Dokumenti

Hapet gara/ Rruga “Milot-Fier” me koncension deri në 2024

Covid-19 'bekon' metalin e çmuar!

RT/ Ari, mbreti i tregut

Amnistia fiskale/ Shkalla e tatimit për pasuritë e deklaruara

Denaj: Synojmë që jashtë nismës të mbeten paratë e krimit