MENU
klinika

Kredia për ekonominë

Shuhet efekti i forcimit të euros

29.05.2020 - 13:44

Stabilizimi i kursit të euros ka ulur sërish vlerën e portofolit të kredisë në muajin prill. Sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë, kredia ka zbritur në vlerën e 578 miliardë lekëve, aq sa kishte qenë në shkurt.

Mbiçmimi i fortë i euros në javët e fundit të marsit dha një ndikim të ndjeshëm statistikor në portofolin e kredisë, që raportohet në lekë, duke e çuar atë në kufijtë e afro 598 milionë lekëve. Por, kthimi i euros në nivelet e mëparshme ka dhënë një efekt të ngjashëm edhe në portfolin e kredisë.

Në kushtet e paralizimit të aktivitetit ekonomik, kreditimi normal pothuajse është stopuar në muajt e fundit. Fokusi i bankave është zhvendosur në menaxhimin e procesit të ristrukturimit të kredive, si edhe në zbatimin e skemave të garancisë sovrane të dhëna nga qeveria shqiptare.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

Këto skema kanë qenë shpresa kryesore për të ruajtur një lloj vijimësia të huadhënies gjatë muajve të krizës, por kontributi i tyre, të paktën në muajin prill, duket se ka qenë i kufizuar. Skema e parë e garancisë ofrohej vetëm për pagat e punonjësve dhe nuk ngjalli shumë interes të bizneseve, të paktën derisa qeveria vendosi të merrte përsipër pagesën e interesit të kredive.

Ndërkohë, skema e dytë që u miratua në mesin e muajit maj synon të mbështesë rimëkëmbjen e aktivitetit të bizneseve, me financim për likuiditet. Por, kjo linjë do të garantojë vetëm 60% të kredisë, ndërsa normat e interesit do të jenë pothuajse në termat e tregut. Kushtet e skemës janë larg kërkesave që pati paraqitur sipërmarrja, megjithatë rezultatet ngelen për t’u parë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Vendimi i plotë/ Si duhet vepruar?

Shtyhet pagesa e kredive, kategoritë që përfitojnë

Paga e luftës/ Ndryshon VKM për paketën e dytë

Financat: Kush është pushuar nga puna përfiton 40 mijë lekë