MENU
klinika

Ja ç'tregon studimi

A mundet ilaçi për urth në stomak të shkaktojë probleme njohëse?

01.06.2020 - 16:42

Një studim i ri ka hedhur dritë mbi një nga efektet afatgjata të frenuesve të pompës proton (PPI). Këto ilaçe përdoren zakonisht për të trajtuar sëmundjen e refluksit gastroesophageal (GERD), urth dhe ulcerat peptike. PPI (omeprazole, lansoprazole, esomeprazole, pantoprazole, dhe të tjerët) ndihmojnë në uljen e sasisë së acidit të stomakut të bërë nga gjëndrat në rreshtimin e mureve të stomakut.

Hulumtimi i publikuar në internet në  Shkurt në JAMA Neurology tregoi se mund të ketë një lidhje midis përdorimit kronik të IIP-ve dhe një rreziku të shtuar të demencës. Ekspertët krahasuan marrjen e recetave të PPI dhe diagnozën e demencës midis afro 74,000 të rriturve të moshës 75 vjeç dhe më të vjetër. Në studim, përdorimi kronik i PPI u përcaktua si të paktën një recetë çdo tre muaj në një dritare 18-mujore. PPI-të më të zakonshme në përdorim ishin omeprazoli (Prilosec), pantoprazoli (Protonix) dhe esomeprazoli (Nexium). Të gjithë pjesëmarrësit ishin pa demencë në fillimin e studimit. Megjithatë, pas ndjekjes tetëvjeçare, përdoruesit kronikë të PPI kishin një rrezik të rritur nga dementia 44% në krahasim me ata që nuk morën asnjë ilaç. Burrat kishin një rrezik pak më të lartë se gratë.

Studiuesit ishin të shpejtë për të theksuar se ky studim siguroi vetëm një lidhje statistikore midis përdorimit të PPI dhe rrezikut të demencës, dhe se marrja e tyre  nuk do të thotë automatikisht se do të keni demencë . Sidoqoftë, studimi vazhdon diskutimin e vazhdueshëm në lidhje me ndikimin e përdorimit afatgjatë të ilaçeve, sipas Dr. Houman Javedan, drejtor klinik i geriatrisë spitalore në Brigam.

“Të moshuarit marrin më shumë ilaçe ndërsa plaken, dhe shpesh i vazhdojnë ato shumë kohë pasi janë akoma të nevojshme,” thotë ai. “Ata ose mësohen ta marrin atë dhe nuk mendojnë të pyesin mjekun nëse duhet të ndalen, ose kanë frikë nga ajo që mund të ndodhë nëse veprojnë.” Shumë të moshuar gjithashtu marrin ilaçe të shumta njëkohësisht, situatë e njohur si polifarmaci. Në fakt, rreth 44% e burrave dhe 57% e grave më të vjetër se 65 vjeç marrin pesë ose më shumë ilaçe; 12% e burrave dhe grave në këtë grupmoshë marrin 10 ose më shumë.

“Sa barna të ndryshëm bashkëveprojnë me njëri-tjetrin dhe cilat janë pasojat e përdorimit afatgjatë, vazhdon të hulumtohet nga shkencëtarët, ashtu siç studiuesit u përpoqën të bënin në këtë rast me PPI”, thotë Dr. Javedan.

Nuk është e qartë se si PPI-të mund ta bëjnë një person më të prekshëm nga demenca. Provat sugjerojnë se pjesë të ilaçit mund të kapërcejnë pengesën gjaku-tru, e cila bëhet më poroze pasi një person plaket dhe bashkëveprojnë me enzimat e trurit. Në studimet fillestare të kafshëve, PPI u treguan se rritin nivelin e beta amiloidit në trurin e kavieve, dhe sasi më të larta të kësaj proteine janë lidhur me demencën  dhe sëmundjen e Alzheimerit. Hulumtime të tjera kanë treguar një lidhje të mundshme midis përdorimit kronik të PPI dhe mangësive të vitaminës B12, si dhe një rritje të rrezikut të osteoporozës. “Ende mund të ekzistojnë mekanizma të tjerë të panjohur,” thotë Dr. Javedan. “Por ky studim shtron pyetjen nëse përdorimi kronik i PPI është i sigurt, veçanërisht në mesin e popullatës më të vjetër.”

Çfarë duhet të bëni nëse merrni PPI?

Nëse aktualisht merrni PPI çdo ditë, ose keni më shumë se 18 muaj, duhet të konsultoheni me mjekun nëse do të vazhdoni me dozën tuaj të tanishme, sugjeron Dr. Javedan.

“Ju mund të keni nevojë vetëm kur keni simptoma dhe jo pafund.”

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Do të kemi rritje nominale 6.1%?

“Kurthi” i deflatorit