MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

COVID/ Çfarë qëndron pas sëmundjes së rëndë të fëmijëve?

10.06.2020 - 10:19

Katër nga rastet më të hershme të një sindromi të rrallë inflamator në fëmijët me COVID-19 janë përshkruar në një studim që ofron pasqyrë të gjendjes.

Katër fëmijët – të moshës 5, 10, 12 dhe 13 – arritën në Spitalin Mount Sinai në Neë York City me atë që njihet si stuhi e ekzagjeruar e citokinës, një përgjigje anormale autoimune ndaj koronavirusit të ri.

Testet e shtupës së hundës për virusin ishin negative, por testimi i antitrupave konfirmoi infeksionin e mëparshëm COVID-19. Fëmijët më parë të shëndetshëm u pranuan në njësinë e kujdesit intensiv pediatrik dhe iu dhanë imunoglobulinën intravenoze dhe tocilizumab, një ilaç imunosupresiv që shpesh përdoret për të trajtuar artritin reumatoid. Bashkëautorja e studimit, Dr Jennifer Sanders tha se reagimet e rënda ndaj infeksionit COVID-19 te fëmijët mbeten të rralla. Por edhe nëse infeksioni i tyre fillestar ishte shumë i butë, disa sëmuren kritikisht disa javë më vonë për shkak të këtij reagimi të ekzagjeruar imunitar. Është  i njohur si sindromë inflamatore multisistemike tek fëmijët, ose MIS-C. Sanders është një profesore ndihmëse e mjekësisë emergjente dhe pediatrisë në Icahn School of Medicine në Mount Sinai.

Rastet nënvizojnë nevojën që mjekët e urgjencës të jenë në vëzhgim të sindromës mes fëmijëve që janë infektuar me COVID-19, edhe nëse fillimisht duket se janë mirë, tha Dr. Temima Ëaltuch, bashkëpunëtore e mjekësisë pediatrike .

“Ky sindromë duket se është entiteti i tij, por pacientët po paraqesin simptoma të ngjashme me sëmundjen Kaëasaki, të karakterizuara nga ethe, skuqje dhe konjunktivit, së bashku me dhimbje barku dhe diarre “, tha ajo. “Ata më pas përkeqësohen në një mënyrë të ngjashme me atë që shihet në sindromën e shokut toksik. Vigjilenca në vlerësimin e këtyre simptomave do të jetë kritike për të ndihmuar në identifikimin e këtyre pacientëve herët në kursin klinik.” Ëaltuch tha që është e rëndësishme që prindërit të jenë të vetëdijshëm për shenjat dhe simptomat dhe të kërkojnë kujdes të menjëhershëm nëse ato përkeqësohen. Ata gjithashtu duhet të mbajnë në mend se MIS-C duket se është e rrallë, shtoi ajo. Sanders tha se studimi i çështjes ofron shumë mësime për mjekët e departamentit të urgjencës.

“Së pari, ne rekomandojmë një prag të ulët për testimin në laborator, duke përfshirë shënuesit inflamatorë dhe citokinë,” tha ajo. “Ne gjithashtu rekomandojmë pranimin dhe monitorimin për të gjithë fëmijët me dëshmi laboratorike të një përgjigje të rëndësishme inflamatore.”

Sanders i nxiti mjekët të tregohen të kujdesshëm. Edhe nëse pacientët në fillim shfaqen mirë, “ata shpejt mund të dekompensohen dhe të kërkojnë futjen e lëngjeve, mbështetje për kontrollin e presionit të gjakut, dhe ndoshta intubimin,” shtoi ajo. Studimi u botua kohët e fundit në Revistën Amerikane të Mjekësisë Emergjente.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Aktori shqiptar vetëofrohet si vullnetar

“Kam 16 ditë i mbyllur! Nuk jam as infermier, as mjek!”

"Të mos e paguajmë arin me të vërtetën!"

“Shkenca në stres”, fake news në garë me rezultatet