MENU
klinika

Editoriali i The Washington Post

Pse Trump e toleroi Kinën?

23.06.2020 - 14:48

Frikërat për ambiciet e Kinës për të dominuar Hong Kongun dhe shkatërruar demokracinë po materializohen.

Partia Komuniste në pushtet e Kinës synon të vendosë një ligj të sigurisë që do të krijojë një polici të ri të fuqishme sekrete. Fjala e lirë dhe sundimi i ligjit do të marrin fund.

Paralajmërimi i fundit i presidentit Trump për sanksionet duket se nuk ka bërë asgjë absolutisht për të ndaluar Pekinin.

Një përmbledhje e ligjit të ri u botua gjatë fundjavës nga Agjensia Zyrtare e Lajmeve Xinhua. Komiteti i Përhershëm i Kongresit Popullor Popullor ka planifikuar t’i jape fund shumë shpejt kësaj çështjeje, duke filluar një takim tjetër tre-ditor më 28 qershor.

Ligji i ri, sipas Xinhua, do të krijonte një Komision për ruajtjen e Sigurisë Kombëtare, të përgjegjshëm ndaj qeverisë qendrore në Pekin. Struktura lejon shefin e komisionit të ri të emërojë gjyqtarë dhe të dëgjojë çështjet e sigurisë kombëtare.

Protestat paqësore të vitit 2019 në Hong Kong kundërshtuan një ligj të propozuar për ekstradim nga shumë frikë se do t’u jepnin agjencive të sigurisë të Kinës të drejtën të kapnin këdo në Hong Kong dhe t’i çonin në kontinent.

Kjo ishte një ndërhyrje e ashpër në autonominë dhe rregullin e ligjit të vendosur në Hong Kong, gjoja të garantuar për 50 vjet nën transferimin e vitit 1997 nga Britania dhe koncepti i “një vendi, dy sistemesh”. Tani, Kina nuk do të duhet të ekstradojë njerëzit në kontinent; ajo do të ketë policinë e saj sekrete pikërisht në Hong Kong. Një vend, një sistem brutal.

Trump, në fjalimet e Rose Garden në 29 maj, kritikoi Kinën për “mashtrimin e lirisë së Hong Kongut”.

Por drejtuesit e Kinës, përfshirë Presidentin Xi Jinping, duket se kanë llogaritur se ata nuk kanë asgjë për të humbur duke kundërshtuar Trump.

Ndoshta ata kanë menduar se presidenti do të zhvillojë një fushatë rizgjedhjeje pa marrë parasysh se çfarë bëjnë kinezët.

Ose, ndoshta Xi kujton bisedën telefonike të tij më 18 qershor 2019, me Trump. Sipas kujtimit të ish këshilltarit të sigurisë kombëtare John Bolton, Trump u zotua që zyrtarët e SHBA-së nuk do të flisnin për Hong Kongun dhe do t’i plotësonin dëshirën e Xi që të trajtohej si tërësisht një çështje e brendshme kineze.

“Trump pranoi,” shkruan Bolton, duke cituar presidentin të thoshte, “Unë nuk dua të përfshihem”.

Indiferenca e Trump ishte e rrezikshme. Tani Kina po e shfrytëzon atë.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ Konica.al