MENU
klinika

Ja çfarë duhet të dinë prindërit

Vaksinat e meningjitit, gjithmonë shqetësim

29.06.2020 - 17:06

Meningjiti mund të jetë një infeksion shumë i frikshëm – dhe vaksinat mund të ndihmojnë në parandalimin e tij.

Çfarë është meningjiti?

Meninget janë një membranë që mbulon dhe mbron trurin dhe palcën kurrizore. Kur ajo membranë acarohet, quhet meningjit. Një nga mënyrat që mund të ndodhë ky inflamacion është nga infeksioni. Simptomat e zakonshme të një infeksioni të meningjitit janë ethe, dhimbje koke dhe një qafë e fortë.

Ka shumë mikrobe të ndryshme që mund të infektojnë meninget. Viruset shkaktojnë shumicën e rasteve, dhe ndërsa kjo mund të jetë serioze, shumica e njerëzve me meningjit viral përmirësohen pa trajtim. Disa madje nuk mund ta kuptojnë se kanë pasur meningjit.

Meningjiti bakterial

Meningjiti bakterial, nga ana tjetër, mund të jetë vdekjeprurës pa trajtim të menjëhershëm mjekësor.

Shumë baktere të ndryshme mund të shkaktojnë meningjit. Më të zakonshmet janë Streptococcus pneumoniae, grupi B streptokoku, Neisseria meningitides, Haemophilus influenzae, dhe Listeria monocytogenes. Ka  vaksina për të parandaluar infeksionet nga Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae dhe Neisseria meningitidis. Dy të parat jepen në foshnjëri si pjesë e serive të rregullta të vaksinave. E fundit, kundër Neisseria, zakonisht jepet në adoleshencë, megjithëse ndonjëherë jepet më herët për fëmijë me probleme të caktuara shëndetësore, përpara se të udhëtoni në pjesë të botës ku infeksioni është i zakonshëm, ose gjatë shpërthimeve.

kolana e librave

Infeksionet neisseria mund të jenë veçanërisht të shpejta dhe vdekjeprurëse, dhe zakonisht ndodhin në shpërthime, veçanërisht kur të rinjtë jetojnë së bashku, të tilla si në kampe ose në konvikte kolegjesh. Kjo është arsyeja pse vaksina zakonisht jepet në adoleshencë.

Vaksinat e meningjitit

Ekzistojnë dy lloje të ndryshme të vaksinave kundër Neisseria meningjitis:

  1. Vaksinat konjuguese të meningokokut, të tilla si Menactra ose Menveo
  2. Vaksinat e meningokokut Serogroup B, siç janë Bexero ose Trumenba

Të gjithë fëmijët duhet të vaksinohen në moshën 11 ose 12 vjeç me një nga vaksinat konjugate, me dozë përforcuese në moshën 16 vjeç. Sa i përket vaksinës së serogrupit B, adoleshentët duhet ta marrin përfundimisht nëse:

  • kanë një mangësi plotësuese (kjo është diçka që zakonisht diagnostikohet nga vitet e adoleshencës).
  • kanë një shpretkë të dëmtuar, ose shpretka është hequr.
  • marrin një ilaç të quajtur Soliris.
  • ata janë në rrezik më të lartë për shkak të një shpërthimi.

Edhe pse shumica e pediatërve përdorin vetëm vaksinën e serogrupit B për adoleshencë me rrezik më të madh, adoleshentë të shëndetshëm mund ta marrin atë së bashku me vaksinën e konjuguar. Prindërit që janë të interesuar duhet të flasin me mjekun e fëmijës për këtë mundësi.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


“Ka një kurë”, kompania nga Kalifornia ngjall shpresa

“Kemi zbuluar një antitrup që bllokon 100% koronavirusin”

Flet Laureati i Nobelit

“Korona po ngadalësohet”