MENU
klinika

Ky mund të jetë shkaku

Keni infeksione urinare të shpeshta?!

02.07.2020 - 13:00

Refluksi nefropatik është dhëmbje në veshka e shkaktuar nga urina që rrjedh nga fshikëza në një ureter dhe drejt një veshkë.

Normalisht, aty ku fshikëza dhe ureteri bashkohen, ureteri varet paksa anash përmes murit të fshikëzës. Muskujt e murit të fshikëzës ndihmojnë që fundi i ureterit të mbyllet në mënyrë që urina të rrjedhë në vetëm një drejtim – nga uretra në fshikëz. Disa njerëz lindin me anomalitë e kryqëzimit midis ureterit dhe fshikëzës që lejojnë që urina të rrjedhë prapa gjatë urinimit – nga fshikëza në ureterë. Kjo gjendje quhet refluks vesicoureteral (VUR). Mund të ndodhë në një ose të dy ureterët. Rrjedha e prapambetur e urinës bën që infeksionet e traktit urinar (UTI) të kenë më shumë të ngjarë të zhvillohen dhe të shkaktojnë inflamacion të veshkave dhe gërvishtje, gjendje e cila quhet nefropati refluksi. Rreth 30 deri në 45% të fëmijëve dhe rreth 1% e të porsalindurve që kanë UTI që shkakton ethe kanë VUR. VUR nganjëherë ka tendencë të shkojë në familje. Fëmijët zakonisht tejkalojnë VUR rreth moshës 5 vjeç.

VUR nuk shkakton simptoma, por fëmijët me VUR kanë tendencë të kenë infeksione urinare UTI të përsëritura. Nefropatia e refluksit nuk shkakton simptoma. Herë pas here, fëmijët me nefropati refluksi zhvillojnë sëmundje kronike të veshkave, ndonjëherë gjatë adoleshencës.

Diagnoza

  • Testet e imazhit
  • Mjekët dyshojnë për zbaticë vezikoureterale (VUR) në fëmijët me:
  • UTI në moshën 3 vjeç ose më të ri
  • UTI dhe ethe në moshën 5 vjeç ose më të ri
  • UTI të përsëritura
  • Djem në çdo moshë me një UTI

Mjekët nganjëherë dyshojnë për VUR tek fëmijët me të afërm që kanë këtë sëmundje dhe në fëmijë ose të rritur që kanë përsëritur infeksione të traktit urinar (UTI) dhe në të cilët testet e imazhit tregojnë dhëmbje në veshka. Mjekët mund të dyshojnë se një fetus ka VUR nëse ultrasonografia rutinë prenatale tregon një veshkë të fryrë (e quajtur hydronephrosis).

Kur ata dyshojnë për VUR, mund të bëjnë teste të imazhit për të kërkuar anomalitë e veshkave dhe ureterëve që mund të shkaktojnë VUR, si dhe çdo dëmtim të veshkave që mund të ketë rezultuar.

Trajtimi

  • Ndonjëherë përdoren antibiotikë për të parandaluar infeksionet
  • Nganjëherë operacioni

Fëmijët me zbaticë vezikoureterale (VUR) dhe prindërit e tyre duhet të jenë të vetëdijshëm për simptomat e infeksionit të traktit urinar (UTI), të cilat mund të ndryshojnë sipas moshës. Ato mund të përfshijnë ethe, të vjella, djegie gjatë urinimit dhe paaftësi për të kontrolluar fshikëzën. Nëse refluksi është i moderuar ose i rëndë, fëmijët mund të kenë nevojë të marrin antibiotikë për të parandaluar UTI. Sidoqoftë, nuk është e qartë nëse marrja e antibiotikëve parandalon dëmtimin e veshkave.

Ndonjëherë, fëmijët me VUR të rënda trajtohen me procedura kirurgjikale të dizajnuara për të forcuar indet rreth hapjes së ureterit në fshikëz dhe kështu parandalojnë rrjedhjen e urinës në ureterët.