MENU
klinika

Emetimi i eurobondit

Moody’s nuk ndryshon notën për ekonominë shqiptare

12.07.2020 - 10:31

Ekonomia në Shqipëri ka pësuar dy goditje të rënda dhe të njëpasnjëshme, përballjen me tërmetin dhe pandeminë nga Covid-19.

Pavarësisht këtyre dy goditjeve të rënda të cilat prekën ekonominë vendase sipas një njoftimi nga Ministria e Financave dhe Ekonomisë renditja vazhdon të jetë e pandryshueshme në vlerësimet që Moody-s bën lidhur më ekonominë, duke e lënë Shqipërinë në B1 pas emetimit të suksesshëm të Eurobondit në muajin Qershor të këtij viti.

NJOFTIMI I PLOTE

Raportet e mëparshme të kompanive ndërkombëtare kanë vlerësuar përmirësimin e profilit makroekonomik, progresin në reformat strukturore dhe institucionale, si dhe konsolidimin fiskal të arritur gjatë viteve të fundit.

Plotësimi më i fundit, që Moody’s i bën vlerësimit të Shqipërisë, ruan të pandryshuar renditjen e Shqipërisë në B1, pas emetimit të suksesshëm të Eurobondit në muajin Qershor të këtij viti.

Vlerësimi i qëndrueshëm, thekson me pozitivitet dhe me renditjen më të lartë ndër indikatorët, ecurinë e institucioneve dhe qeverisjen e vendit. Moody’s sjell në vëmendje të investitorëve veçanërisht angazhimin e vendit në rrugën drejt Bashkimit Evropian, angazhim i konfirmuar edhe nga Këshilli i Bashkimit Evropian në muajin Mars të këtij viti.

Përpjekjet e Qeverisë Shqiptare për të reduktuar borxhin publik dhe deficitin buxhetor do të vijojnë në koordinim me institucionet ndërkombëtare, për të siguruar konsolidmin fiskal të financave publike shqiptare, menjëherë pas përballimit të situatës së pandemisë. Diversifikimi i ekonomisë dhe burimeve energjetike po vazhdon përmes projekteve novatore në sektor, duke reduktuar varësinë nga burimet ujore.

Paketat e Qeverisë i kanë shërbyer lehtësimit të barrës së biznesit në vend dhe kanë mbështetur qytetarët në këto muaj të pandemisë. Nismat e fundit të Qeverisë do të lehtësojnë klimën e të bërit biznes dhe do të nxisin formalizimin e mëtejshëm të ekonomisë.

Qeveria Shqiptare po angazhohet, të adresojë nevojat e qytetarëve për një rimëkëmbje të ekonomisë, përmes propozimeve në Aktin Normativ të Buxhetit të miratuar këtë javë, ndërkohë që Reforma në Drejtësi nuk ka rreshtuar së qënuri prioritet qeverisës.

Bloomberg/ Linjat e Furnizimit dhe hapat e gabuar të dorëzimit të vaksinave

Pse ka frikë në kufijtë e eksportit të Evropës?

Nga Project Syndicate/ "Do të ishte mirë që vendet e pasura..."

Sa funksionon lehtësimi i borxhit pandemik?

Nga Russian Today/ Çfarë po ndodh me Mbretërinë?

Arabia Saudite, prag të humbjes së kontrollit në tregjet e naftës?

Nga The Economist/ Histori suksesi apo tenxhere me presion?

A mund të mbajë gjatë bumi i pronave të Kinës?