MENU
klinika

Ky mund të jetë shkaku

Ndjeni dhimbje ose djegie stomaku pas ngrënies?

08.07.2020 - 11:17

Dispepsia funksionale (FD) është një gjendje e zakonshme, e përcaktuar lirshëm nga disa mjekë si dhembje stomaku pa ndonjë shkak të qartë.

Më konkretisht, karakterizohet nga ndjenja e plotësisë gjatë ose pas vaktit, ose nga një ndjesi djegieje në pjesën e sipërme të barkut, pikërisht nën kafazin e brinjëve (jo domosdoshmërisht të shoqëruar me vakte). Simptomat mund të jenë mjaft të rënda dhe mund të ndikojnë në një  pjesë të aktiviteteve të rregullta ditore.

Ata me FD shpesh bëjnë teste të shumëfishta si endoskopia e sipërme, skanimi i CT dhe studimi i zbrazjes së stomakut. Por, përkundër simptomave shpesh të rënda, nuk identifikohet ndonjë shkak i qartë (siç është kanceri, sëmundja e ulçerit ose inflamacioni tjetër). Për shkak se nuk ka ndonjë arsye të qartë për simptomat, trajtimi i FD është gjithashtu sfidues. Hapi i parë në trajtim është zakonisht kontrollimi i baktereve të quajtur H. pylori që mund të shkaktojnë inflamacion të stomakut dhe zorrëve të vogla. Nëse H. pylori është i pranishëm, personi trajtohet me një kurs të antibiotikëve.

Për ata pa infeksion H. pylori, ose me simptoma që vazhdojnë pavarësisht eleminimit të kësaj baktere, hapi tjetër është zakonisht një provë e një frenuesi të pompës proton (PPI). PPI, të cilat përfshijnë omeprazolin (Prilosec), esomeprazolin (Nexium) dhe lansoprazolin (Prevacid), shtypin prodhimin e acidit në stomak. PPI mund të ndihmojë ata pacientë, simptomat e FD të cilëve drejtohen pjesërisht nga sëmundja e refluksit të acidit. PPI gjithashtu mund të zvogëlojë përqendrimin e disa qelizave inflamatore në duoden (pjesa e parë e zorrëve të holla), të cilat gjithashtu mund të luajnë një rol të rëndësishëm në dispepsinë funksionale.

Antidepresantët triciklik (TCA) janë një klasë tjetër e ilaçeve që shpesh përdoren për trajtimin e FD. Në disa njerëz, FD mendohet të jetë për shkak të një ndërveprimi jonormal të trurit dhe zorrëve. Në mënyrë të veçantë, këta individë mund të kenë nerva shqisore tepër aktive që furnizojnë traktin GI, ose përpunim jonormal të dhimbjes nga truri. TCA të tilla si amitriptyline (Elavil), desipramine (Norpramin), dhe imipramine (Tofranil) mendohet se modulojnë këtë lidhje jonormale të trurit. Kur përdoren për FD, TCA zakonisht përshkruhen në një dozë të ulët, ku ato nuk ushtrojnë ndonjë efekt të rëndësishëm antidepresiv. Sidoqoftë, një pjesë e madhe e njerëzve me FD gjithashtu kanë ankth të vazhdueshëm, depresion ose gjendje të tjera të shëndetit mendor. Adresimi i këtyre kushteve, shpesh me ndihmën e një psikiatëri të trajnuar ose psikolog, gjithashtu mund të përmirësojë simptomat FD. Terapia psikologjike nuk është studiuar aq gjerësisht sa medikamentet për FD. Por një numër i vogël studimesh kanë sugjeruar që ndërhyrjet psikologjike si terapia njohëse e sjelljes mund të jenë edhe më efektive sesa ilaçet; Këto ndërhyrje u treguan për të zgjidhur simptomat e FD në një në tre pacientë të zgjedhur siç duhet. Në krahasim, madje edhe trajtimet më efektive mjekësore çojnë në lehtësimin e simptomave në afërsisht një në gjashtë individë të trajtuar.

Kur hani, pjesa e sipërme e stomakut  qetësohet, duke zgjeruar vëllimin e stomakut  për të akomoduar ushqimin . Shumë pacientë me FD kanë një refleks të akomodimit të dëmtuar, dhe kjo mund të kontribuojë në siklet pas vaktit që e vuajnë  shumë njerëz me FD.

Fatkeqësisht, nuk ekzistojnë ilaçe posaçërisht për përmirësimin e akomodimit në stomak. Sidoqoftë, buspironi (Buspar), një ilaç që përdoret zakonisht për ankthin, mendohet se e përmirëson dhe është treguar në një numër të vogël studimesh se është efektiv në trajtimin e FD. Ilaçet që e bëjnë stomakun bosh më shpejt mund të provohen edhe për FD. Sidoqoftë, shumë ilaçe prokinetike shoqërohen me efekte të rëndësishme negative, dhe vetëm një që është studiuar për FD, metoklopramide (Reglan), është në dispozicion për përdorim klinik.

Hulumtimet e fundit kanë sugjeruar gjithashtu se modifikimi i aktivitetit të nervit vagus (sinjalet më të mëdha që mbajnë nervin midis trurit dhe stomakut), përmes stimulimit elektrik të lëkurës së veshit, mund të përmirësojnë akomodimin e stomakut. Sidoqoftë, studimi për këtë trajtim është në fazat e hershme, dhe efektiviteti i tij në lehtësimin e simptomave nuk është studiuar ende në grupe të mëdha të pacientëve. FD mbetet një sfidë e rëndësishme për pacientët dhe mjekët. Disa mund të ngushëllohen me faktin që FD nuk është një gjendje e rrezikshme për sa i përket vendosjes së pacientëve në rrezik më të madh të vdekjes.

Megjithatë, simptomat shqetësuese dhe të shpeshta mbeten një burim zhgënjimi për shumë njerëz. Megjithatë, shpresa ekziston për ata që vuajnë nga gjendja, si nga përdorimi i gjykueshëm i trajtimeve ekzistuese, të bazuara në prova, ashtu edhe nga shfaqja e mundshme e trajtimeve të reja në të ardhmen.