MENU
klinika

Çdo gjë që duhet të dini për yndyrnat e tepërta

Për sa yndyrë në ditë ka nevojë trupi?!

13.07.2020 - 16:41

Yndyrnat janë molekula komplekse të përbëra nga acide yndyrore dhe glicerinë. Trupit i duhen yndyrna për rritje dhe energji. Ai gjithashtu i përdor ato për të sintetizuar hormonet dhe substancat e tjera të nevojshme për aktivitetet e trupit (siç janë prostaglandinat).

Yndyrnat janë burimi më i ngadaltë i energjisë por forma më e efektshme energjetike e ushqimit.

Cdo  gram yndyre furnizon trupin me rreth 9 kalori, më shumë se dy herë që furnizohen nga proteina ose karbohidrate. Për shkak se yndyrnat janë një formë kaq efikase e energjisë, trupi ruan çdo energji të tepërt si yndyra. Trupi depoziton yndyrën e tepërt në bark (yndyrë omental) dhe nën lëkurë (yndyrë nënlëkurore) për t’u përdorur kur i duhet më shumë energji. Trupi gjithashtu mund të depozitojë yndyrë të tepërt në enët e gjakut dhe brenda organeve, ku mund të bllokojë rrjedhën e gjakut dhe të dëmtojë organet, shpesh duke shkaktuar çrregullime serioze.

Acidet yndyrore

Kur trupi ka nevojë për acide yndyrore, ai mund të bëjë (sintetizojë) ato të caktuara. Të tjerët, të quajtur acide yndyrore thelbësore, nuk mund të sintetizohen dhe duhet të konsumohen në dietë. Acidet yndyrore esenciale përbëjnë rreth 7% të yndyrës së konsumuar në një dietë normale dhe rreth 3% të kalorive totale (rreth 8 gram). Ato përfshijnë acidin linoleik dhe acidin linolenik, të cilat janë të pranishme në vajra të caktuara bimore. Acidi eikosapentaenoik dhe acidi dokozaheksaenoik, të cilat janë acide yndyrore të domosdoshme për zhvillimin e trurit, mund të sintetizohen nga acidi linolenik. Sidoqoftë, ato janë gjithashtu të pranishme në vajra të caktuara të peshkut, të cilat janë një burim më efikas.

Acidi linoleik dhe acidi arachidonic janë acide yndyrore omega-6. Acidi linolenik, acidi eikosapentaenoik dhe acidi dokozaheksaenik janë acide yndyrore omega-3. Një dietë e pasur me acide yndyrore omega-3 mund të zvogëlojë rrezikun e arteriosklerozës (përfshirë sëmundjen e arterieve koronare). Trofta e liqenit dhe disa peshq të detit përmbajnë sasi të mëdha të acideve yndyrore omega-3.

diete per lupus

Ka lloje të ndryshme të yndyrës

Yndyrnat e ngopura kanë më shumë të ngjarë të rritin nivelin e kolesterolit dhe të rrisin rrezikun e aterosklerozës. Ushqimet që rrjedhin nga kafshët zakonisht përmbajnë yndyrna të ngopura, të cilat kanë tendencë të jenë të ngurta në temperaturën e dhomës. Yndyrnat që rrjedhin nga bimët zakonisht përmbajnë acide yndyrore të pangopura ose të pangopura, të cilat kanë tendencë të jenë të lëngshme në temperaturën e dhomës. Vaji i palmës dhe vajit të arrës së kokosit janë përjashtime. Ato përmbajnë më shumë yndyrna të ngopura se vajrat e tjerë bimorë. Yndyrnat trans (acide yndyrore trans) janë një kategori e ndryshme e yndyrave. Ato janë të bëra nga njeriu, të formuar duke shtuar atome të hidrogjenit (hidrogjenizim) në acide të yndyrave të pangopura ose të pangopura. Yndyrnat mund të hidrogjenizohen pjesërisht ose plotësisht (ose të ngopura me atome hidrogjeni).

Konsumimi i yndyrave trans mund të ndikojë negativisht në nivelin e kolesterolit në trup dhe mund të kontribuojë në rrezikun e aterosklerozës.

Yndyra në dietë

Autoritetet zakonisht e rekomandojnë atë.

Yndyra duhet të kufizohet në më pak se rreth 28% të kalorive totale ditore (ose më pak se 90 gram në ditë). Yndyrnat e ngopura duhet të kufizohen në më pak se 8%.

Rekomandohet eleminimi i yndyrave trans në dieta. Kur është e mundur, yndyrnat e pangopura, veçanërisht yndyrnat omega-3, duhet të zëvendësohen për yndyrnat e ngopura dhe yndyrnat trans. Njerëzit me nivele të larta të kolesterolit mund të kenë nevojë të zvogëlojnë marrjen totale të yndyrës.