MENU
klinika

Nga The Washington Post

Pse konfliktin SHBA-Kinë nuk duhet ta quajmë “luftë”!

03.07.2020 - 16:06

Richard Fontaine është shefi ekzekutiv i Qendrës për një Siguri të Re Amerikane dhe ish këshilltar i politikës së jashtme për senatorin John McCain. Ely Ratner është nënkryetar ekzekutiv në qendër dhe ish zv / këshilltar i sigurisë kombëtare të ish nënkryetarit Joe Biden.

Me marrëdhëniet SHBA-Kinë në rënie të lirë, shefi negociator i administratës Trump kontrolloi kohët e fundit se “ne dimë t’i fitojmë këto gara.”

Ky aludim i dukshëm për triumfin e Amerikës në Luftën e Ftohtë ishte vetëm shenja e fundit që rivaliteti prej dekadash me Bashkimin Sovjetik ka rikthyer vëmendjen e elitës së politikës së jashtme të Uashingtonit.

Ekspertët janë duke argumentuar se një Luftë e re e Ftohtë me Kinën do të ishte një gabim i përmasave historike, të shmanget me çdo kusht.

Ndërsa ministri i jashtëm i Kinës po paralajmëron se Shtetet e Bashkuara po bëjnë presion “në prag të një Luftë të re të Ftohtë”, një ish-zyrtar i Trump tashmë ka njoftuar “fillimin e një Lufte të re të Ftohtë”.

Dy superfuqi tani qëndrojnë larg në konkurrencën gjeopolitike, ushtarake dhe ideologjike.

Të gjitha këto tingëllojnë të njohura.

Bashkimi Sovjetik dhe Perëndimi formuan blloqe koherente, për shembull, në Evropë, NATO qëndroi në njërën anë dhe Pakti i Varshavës nga ana tjetër.

Vendet e nënshkruara në rajonet kryesore strategjike ishin relativisht të pakta dhe shumë larg. Emri i lojës ishte që të përmbajë zgjerimin e tjetrit ndërsa gjeti aleatë të rinj, ku dikush mund. Hapësirat e kontestuara panë luftëra dhe beteja për përafrimin, dhe u zhvillua pak aktivitet ekonomik midis blloqeve.

Praktikisht asnjë nga këto karakteristika nuk është e pranishme në botën e sotme. Kina nuk ka asgjë që përfaqëson një Bllok Lindor, dhe rrjeti i aleancave të Shteteve të Bashkuara është ushtarak, por jo ekonomik; në të vërtetë, një nga partnerët më të mëdhenj tregtarë të Amerikës është rivali i tij më i madh gjeopolitik.

Aleatët e SHBA-së nuk janë të gatshëm për një konfrontim gjithëpërfshirës me Pekinin.

Në vend se të përsërisim Luftën e Ftohtë, po shfaqet një lloj i ri i konkurrencës – ai që largon konceptet e kota si kontrolli dhe angazhimi që përcaktonin qasjen e mëparshme të Amerikës ndaj politikës së fuqisë së madhe.

Ambiciet e Pekinit janë gjithnjë e më globale dhe janë në kundërshtim me Shtetet e Bashkuara, dhe Uashingtonit i duhet një qasje për këtë realitet të ri.

Kjo do të thotë të përgatitet për një konkurs më të diferencuar me Pekinin, një konkurrencë në të cilën rivaliteti luan çështje për çështje dhe vendet ekuilibrojnë një varg marrëdhëniesh me të dy kryeqytetet.

Qasja e duhur për Shtetet e Bashkuara do të ndryshojë.

Kjo është ajo ku debati për Kinën duhet të përqendrohet tani: jo te pyetjet nga lart-poshtë se si të zhvillohet apo të shmanget një Luftë e Ftohtë, por përkundrazi një përpjekje nga lart-lart për të përtërirë konkurrencën amerikane, me më pak nostalgji apo nevralgji mbi rivalitetet e kaluara.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Henry Kissinger flet për konfliktin SHBA-Kinë

‘Lufta tregtare’, më keq se Lufta e Parë Botërore!