MENU
klinika

RT/ Realiteti financiar i patrembur nga COVID-19

Rusia rrit rezervat e Forex-it kundër pandemisë Covid-19

04.07.2020 - 16:31

Pronat ruse të arit dhe valutave të huaja janë rritur në një total prej 568.3 miliardë dollarë, sipas të dhënave të fundit të publikuara nga banka qendrore e vendit.

Fondet ndërkombëtare u rritën me 500 milion dollarë, ose afro 0.1 përqind, nga 26 qershori, në krahasim me javën e kaluar, dhe janë rreth 9 miliardë dollarë që nga fillimi i vitit. Rregullatori tha që zotërimet u rritën “si rezultat i rritjes së çmimeve të arit, të kompensuar pjesërisht nga shitja e valutës së huaj në tregun e brendshëm të këmbimit valutor”.

Rezervat ndërkombëtare të shtetit janë aktive të huaja me likuiditet të lartë që përmbajnë aksione prej ari monetar, monedha të huaja dhe asete të drejta speciale të tërheqjes (SDR), të cilat janë në dispozicion të Bankës Qendrore të  Rusisë (CBR) dhe qeverisë. Niveli aktual i zotërimeve është më i lartë se objektivi i 500 miliardë dollarëve të vendosur nga CBR disa vjet më parë.

Rusia ka rritur rezervat për katër vjet me radhë. Vitin e kaluar, rritja arriti në afro 86 miliardë dollarë, ndërsa 2018 dhe 2017 panë rritje përkatësisht rreth 33 miliardë dhe 55 miliardë dollarë.

Vendi gjithashtu po riformulon pronat e tij ndërkombëtare, duke ulur pjesën e dollarit amerikan në favor të monedhave të tjera dhe arit. Vitin e kaluar, CBR raportoi se pjesa e gjelbër ra nga 43.7 përqind në 23.6 përqind në 12 muaj nga Marsi 2018.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Situata e tregjeve financiare në SHBA, Europë, Azi

CNBC/ Nafta “kërcënon” bursat globale