MENU
klinika

Cilat janë shenjat e para të një infektimi?

Sëmundjet që mund të merren nga uji në pishina

06.07.2020 - 16:26

Sëmundjet rekreative të ujit (RËI) shkaktohen nga mikrobet dhe kimikatet që gjenden në ujin ku notojmë. Ata përhapet me gëlltitje, frymëmarrje ose aerosole të, ose duke pasur kontakte me ujë të ndotur në pishina, vaskë të nxehtë, parqe ujore, burime interaktive, liqene, lumenj ose oqeane.

RËI gjithashtu mund të shkaktohet nga kimikatet në ujë ose kimikatet që shndërrohen në gaz në ajër dhe shkaktojnë probleme të cilësisë së ajrit në objektet ujore të brendshme.

Njohja e fakteve themelore në lidhje me RËI-të mund të bëjë ndryshimin midis një kohe të këndshme në pishinë, plazh dhe evitimin e një skuqje, diarresë ose zhvillimi të sëmundjeve të tjera potencialisht serioze. RËI mund të jenë një larmi infeksionesh, përfshirë infeksione gastrointestinale, lëkurë, vesh, frymëmarrje, sy dhe plagë.

Simptoma  më e zakonshme e raportuar është diarreja. Sëmundjet diarreale mund të shkaktohen nga mikrobet si Crypto (shkurtim për Cryptosporidium), Giardia, Shigella, norovirus, dhe E. coli .

A i vret klori në pishinë bakteret?

Përkundër besimit popullor, klori nuk i vret të gjitha mikrobet menjëherë. Sot ka mikrobe që janë shumë tolerante ndaj klorit dhe nuk dihej se shkaktonin sëmundje njerëzore deri vonë. Sapo këto mikrobe të futen në pishinë, mund të duhen diku nga minuta në ditë që klori t’i vrasë. Gëlltitja e vetëm pak ujë që përmban këto mikrobe mund t’ju bëjë të sëmurë.

Klori vret mikrobet që shkaktojnë RËI, por koha që duhet për të vrarë çdo mikrob ndryshon.

Në pishina dhe vaska të nxehta me pH të saktë dhe nivele dezinfektuese, klori do të vrasë shumicën e mikrobeve që shkaktojnë RËI në më pak se një orë. Sidoqoftë, klori kërkon më shumë kohë për të vrarë disa mikrobe, siç është Crypto. Crypto mund të mbijetojë për ditë të tëra edhe në një pishinë të dezinfektuar siç duhet. Kjo është arsyeja pse është aq e rëndësishme që notuesit të jenë gjithmonë shumë të kujdesshmë për pastërtinë e ujit.

Për të mbrojtur veten, familjen  dhe notarë të tjerë nga RËI, është thelbësore të mësoni dhe praktikoni hapat e notit të shëndetshëm.