MENU
klinika

Testi i ri mund ta tregojë

A mund të shërojë një pilulë e vetme infeksionet gjenitale?

10.08.2020 - 14:58

Gonorrea është një sëmundje e transmetueshme seksuale e shkaktuar nga bakteret Neisseria gonorrhoeae, të cilat infektojnë rreshtimin e uretrës, qafës së mitrës, rektumit dhe fytit ose membranave që mbulojnë pjesën e përparme të syrit (konjunktivën dhe kornea).

Njerëzit zakonisht kanë një shkarkesë organet genitale dhe mund të kenë nevojë të urinojnë më shpesh dhe urgjentisht.

Rrallë, gonorrea infekton nyjet, lëkurën ose zemrën.

Ekzaminimi mikroskopik, kultura, ose testet e ADN-së të një mostre të shkarkimeve ose testeve të ADN-së të urinës mund të zbulojnë infeksionin. Antibiotikët mund të kurojnë infeksionin, por rezistenca ndaj antibiotikëve të përdorur për trajtimin e gonorresë po bëhet më e zakonshme. Studiuesit thonë se një test i ri mund të tregojë se cilët pacientë me gonorre do të përfitojnë nga trajtimi me antipotipin ciprofloxacin. Ilaçi ka qenë jashtë përdorimit në mes të shqetësimit se bakteri që shkaktojnë gonorre po bëheshin rezistent ndaj tij.

Në këtë studim, 106 pacientë të identifikuar se kishin një tendosje gonorre të quajtur seri të tipit të egër gyrA u kuruan me një dozë të vetme të ciprofloxacin. Një test për të kontrolluar atë gjendje ka qenë në dispozicion për tre vjet, por kjo është hera e parë që është studiuar në mënyrë sistematike te njerëzit, thanë studiuesit.

“Gonorrea është një nga infeksionet më të zakonshme rezistente ndaj ilaçeve në të gjithë botën dhe është duke u bërë më e vështirë për tu trajtuar. Metodat aktuale të trajtimit kërkojnë një injeksion me antibiotikë, i cili është i shtrenjtë dhe i dhimbshëm”, tha autori kryesor Dr. Jeffrey Klausner, profesor i mjekësisë në David Shkolla e Mjekësisë Geffen në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles.

“Ky test i ri mund ta bëjë më të lehtë dhe më të sigurt trajtimin e gonorresë me antibiotikë të ndryshëm, përfshirë një pilulë të dhënë nga goja. Përdorimi i një pilulë në vend të një injeksioni gjithashtu do ta bënte më të lehtë dhe më të shpejtë trajtimin e partnerëve të pacientëve me gonorre”, shtoi ai në një njoftim.

Testi i ADN-së që studiuesit e zhvilluan identifikon një mutacion gjenetik që e bën bakterin gonorre rezistent ndaj ciprofloxacin. Ciprofloxacin funksionon kundër infeksioneve pa atë mutacion. Në vitin 2007, Qendrat e Sh.B.A për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve ndaluan rekomandimin e ciprofloxacin pasi bakteri gonorre zhvilloi rezistencë ndaj tij.

Por 70% deri 80% e infeksioneve të gonorresë ende mund të trajtohen me ciprofloxacin, thanë studiuesit. Shkencëtarët janë përpjekur të zvogëlojnë nevojën e përdorimit të antibiotikut të injektueshëm, ceftriaxone. Rezistenca e gonorresë ndaj ceftriaxone është më pak se 1%. Sidoqoftë, studiuesit vunë re se studimi ishte i kufizuar nga numri i vogël i pjesëmarrësve dhe se disa njerëz që kishin llojin e egër të gonorresë kishin edhe lloje të tjera të tendosjeve.

Gjetjet u botuan në 7 gusht në revistën Sëmundjet Klinike Infektive.