MENU
klinika

Frakturat e klavikulës

Çfarë duhet të bëni nëse pësoni një thyerje?

17.08.2020 - 12:20

Kur një kockë thyhet ose plasaritet, lëndimi quhet frakturë.
Kolarboni  (klavikula) është një kockë çift, që ndodhet në anën e përparme dhe të sipërme të kafazit të kraharorit.

Frakturat në klavikulë mund të ndodhin në tre zona të ndara:

Një e treta e jashtme e kolarbonit është afër majës së shpatullës. Frakturat këtu zakonisht shkaktohen nga një rënie aksidentale ose nga ndonjë lloj tjetër i ndikimit të drejtpërdrejtë (futbolli, përplasja e makinave) që transmeton forcën në anën ose në majë të shpatullave. Frakturat në këtë zonë përbëjnë rreth 15% të të gjitha frakturave të kolarbonit.

Rreth 80% e të gjitha frakturave të karbonit ndodhin në mesin e tretë të kockave. Një frakturë këtu zakonisht është e lidhur me një rënie në një krah të shtrirë. Kjo zonë gjithashtu mund të jetë e copëtuar nga një ndikim i drejtpërdrejtë në mes të kolarbonit, veçanërisht gjatë sporteve me shkop, të tilla si hokej.

Pjesa që është më afër me gjoksin rrallë pëson thyerje. Frakturat në këtë pjesë të kolarbonit pothuajse gjithmonë shkaktohen nga një goditje e drejtpërdrejtë në pjesën e përparme të gjoksit, shpesh nga ndikimi i timonit gjatë një përplasje makine. Kolarboni është një nga frakturat më të zakonshme. Në shumicën e frakturave kolarbonike, skajet e kockës së frakturuar nuk lëvizin  gjerësisht, dhe zona e dëmtimit të indeve përfshin vetëm kolarbonin. Në raste të rralla, një pjesë e mprehtë e kockës së thyer ose do të shpojë lëkurën sipërfaqësore (një thyerje të hapur), ose mund të presë një nga nervat ose enët e gjakut që udhëtojnë nëpër shpatull. Në dëmtimet me ndikim të rëndë, është gjithashtu e mundur që një pjesë e kolarbonit të thyer të depërtojë në pjesën e sipërme të mushkërive, duke shkaktuar probleme serioze në frymëmarrje.

Simptomat e zakonshme të një kolarboni të fraktur përfshijnë:

  • Dhimbje, ënjtje dhe butësi përgjatë kolumbonit
  • Dhimbje kur përpiqeni të lëvizni shpatullën ose krahun
  • Rrëshqitja e shpatullës poshtë, përpara dhe përbrenda
  • Konturimi jonormal i kolarbonit – zona e thyer mund të shkaktojë një gungë anormale nën lëkurë në pjesën e përparme të shpatullave. Në raste të rralla, fundi i kolarbonit të thyer mund të depërtojë në lëkurën sipërfaqësore dhe të ekspozohet.
  • Fryrje ose gërvishtje në pjesën e sipërme ose anësore të shpatullave

Mjeku do të ekzaminojë palcën, shpatullën dhe kraharorin e sipërm për ënjtje, deformim, gërryerje dhe butësi përgjatë gjatësisë së kolarbonit. Mjeku gjithashtu do të shtypë dhe ndiejë butësisht zonën e dëmtuar për të përcaktuar pozicionin e ndonjë fragmenti kockash të thyer nën lëkurë.

Për të përcaktuar nëse enët e gjakut ose nervat janë lënduar , do të kontrollojë forcën e pulsit në dore dhe bërryl, dhe do të kontrollojë ndjenjën dhe forcën në krahun, dorën dhe gishtat. Mjeku gjithashtu do të kontrollojë gjoksin me një stetoskop për të përcaktuar nëse mushkëritë janë dëmtuar.

Nëse rezultatet e ekzaminimit fizik sugjerojnë se keni një klavikul të frakturuar, mjeku  do të urdhërojë rreze X për të konfirmuar diagnozën.

Trajtimi

Nëse kolarboni  është ndarë, mjeku do të zhvendosë me kujdes skajet e klavikulës së thyer përsëri në pozicionin e tyre normal, pasi t’ju japë ilaçe për të lehtësuar dhimbjen dhe për të relaksuar muskujt e shpatullave. Ky trajtim quhet ulje e mbyllur. Sapo të realizohen skajet e kolarbonit të thyer, do të vishni një fashë rreth shpatullave për të mbajtur kockën e thyer në vend dhe të lejoni që vendi i frakturës të shërohet.

Gradualisht, do të filloni një program të terapisë fizike për të rivendosur forcën normale dhe gamën e lëvizjes në nyjen e shpatullave.Nëse kolarboni i thyer nuk mund të trajtohet me ulje të mbyllur, mjeku mund të rekomandojë operacion për ta rregulluar atë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Çrregullimet që mund të ndodhin!

Stresi, ky hormon lidhet drejtpërdrejt me të!