MENU
klinika

Mjekët: Do të keni përfitime ju dhe fëmija juaj

“Duhet të ushqeni fëmijët vetëm më qumësht gjiri!”

07.08.2020 - 17:11

Organizata Botërore e Shëndetit rekomandon që nënat të ushqejnë fëmijët me gji deri në 6 muaj, dhe pastaj të vazhdojnë ta bëjnë atë deri në 2 vjeç ose më shumë, së bashku me ushqimet e tjera. Dhe sigurisht që ka shumë përfitime shëndetësore që vijnë së bashku me këtë proces, si për fëmijët ashtu edhe për nënat e tyre!

Forcon sistemin imunitar: Qumështi i gjirit është i lartë në qelizat e bardha të gjakut, të cilat janë qeliza imune. Kjo do të thotë që ushqyerja me gji në një kohë të gjatë zgjat dhe kohën që bebi juaj merr qeliza imune. Për më tepër, qumështi juaj i gjirit mund të përshtatet me atë që i duhet fëmijës suaj, dhe do të përmbajë antitrupat e duhur për të luftuar infeksione të ndryshme.

Ushqyerja me gji mund të përmirësojë ritmet e gjumit tek foshnjat. Gjatë gjithë ditës, përbërja kimike e qumështit tuaj të gjirit nuk mbetet e njëjtë, kështu që nivelet e disa kimikateve ndryshojnë. Për shembull, ndërsa hormoni melatonin, i cili rregullon gjumin, sekretohet gjatë natës tek të rriturit, kjo nuk do të ndodhë tek foshnjat. Ky hormon ka një efekt relaksues, dhe qumështi i gjirit që përmban këtë hormon ndihmon në përmirësimin e gjumit të foshnjës tuaj dhe zvogëlimin e dhimbjeve të fytit.

Sa më gjatë të ushqeni me gji, aq më shumë ndryshon qumështi juaj. Ai e bën këtë për të siguruar ushqim më të mirë për nevojat në ndryshim të foshnjës tuaj. Një studim ka treguar se pas një viti të ushqyerit me gji, qumështi i gjirit ka nivele më të larta të yndyrës dhe përmbajtjes së energjisë, të cilat mund të kontribuojnë ndjeshëm dhe pozitivisht në dietën e fëmijës tuaj.

Sipas një studimi, gratë që ushqehen me gji tregojnë më shumë ndjeshmëri dhe krijojnë një lidhje të veçantë me fëmijën gjatë gjithë jetës! Kjo lidhje e fortë mund t’i ndihmojë nënat të lexojnë shenjat e fëmijëve të tyre.