MENU
klinika

Disa zona, ndryshe nga të tjerat

“Gjumi i Diellit”, shkencëtarët vërejnë sjellje të çuditshme

05.08.2020 - 15:05

Shkencëtarët që studiojnë minimumin diellor të Diellit kanë zbuluar një fenomen të pashpjegueshëm që ndodh në sipërfaqen e diellit, duke i bërë disa zona të gjigantit flakërues dukshëm më të nxehtë se të tjerët.

Studiuesit në Observatorin e Radios Metsähovi gjetën këto zona – të quajtura “ndriçime radio” – në zona të shumta të diellit. Zakonisht, këto shkëlqime kanë tre shpjegime.

E para janë vrimat kurorale në dy polet e Diellit, të cilat drejtojnë nxehtësinë jashtë përmes erërave diellore; e dyta është nxjerrja e materialit të nxehtë nga sipërfaqja e Diellit; dhe e treta është zona ku zbulohen fusha magnetike të forta.

Sidoqoftë, shkencëtarët gjetën ndriçime radiofonike në zonat ku asnjë nga këta faktorë nuk zbatohej.

“Burimet e tjera të përdorura nuk shpjeguan shkakun e ndriçimit. Ne nuk e dimë se çfarë i shkakton ato fenomene. Ne duhet të vazhdojmë studimet tona “, tha shkencëtari Juha Kallunki.

Studimi i minimumit diellor të diellit – periudha gjatë së cilës fusha magnetike e Diellit është më e dobët – zbuloi edhe informacione të tjera të reja.

Shkencëtarët më parë besuan se sjellja e diellit gjatë këtyre minimumeve ishte pasive, dhe aq pak kërkime ishin bërë për veprimtarinë e yllit tonë më të afërt gjatë momenteve të tij më të qeta.

Përkundrazi, janë ngritur pyetje se kur do të ndodhte minimumi tjetër aktiv diellor dhe sa intensiv do të ishte.

Megjithëse ishte menduar më parë se minimumet ndodhin çdo 11 vjet, studiuesit nuk besojnë më se kjo do të ndodhë.

“Ciklet e aktivitetit diellor nuk zgjasin gjithmonë saktësisht 11 vjet,” tha Merja Tornikoski, një nga studiuesit në punimin e ri.”Një periudhë e re e aktivitetit nuk do të identifikohet derisa ajo tashmë të vazhdojë. aktiviteti. ”

Secila nga katër minimatet e fundit diellore ka qenë gjithashtu më e dobët se ajo e mëparshmja, duke lënë shkencëtarët të mos shqetësohen për shkakun e një ndryshimi të tillë.

Hulumtimi i shkencëtarëve do të publikohet në Fizikën Diellore dhe raportohet se është hera e parë që astronomët kanë studiuar në mënyrë sistematike minimale diellore.

Në Tokë, minimumet diellore mund të rezultojnë në rrezet ekstra kozmike në sistemin diellor, i cili godet planetin me rreze x dhe rrezatim ultravjollcë.

Në kohën e saj më të dhunshme, stuhitë diellore të shkaktuara gjatë këtyre periudhave mund të prekin satelitët, rrjetet e energjisë elektrike dhe komunikimet radio, si dhe të jenë një rrezik për astronautët.