MENU
klinika

Çfarë duhet të patjetër të dini?

Infeksionet e traktit urinar tek gratë… të shpeshta

16.08.2020 - 16:38

Një infeksion i traktit urinar është një infeksion që përfshin organet që prodhojnë urinë dhe e nxjerrin atë jashtë trupit. Këto struktura përfshijnë veshkat, uretrat (tubat e gjatë dhe të hollë që lidhin veshkat me fshikëzën), fshikëzën dhe uretrën. Mjekët shpesh ndajnë infeksionet e traktit urinar në dy lloje, infeksione të traktit të poshtëm dhe infeksione të traktit të sipërm:
Infeksione të traktit të poshtëm – Infeksioni i fshikëzës quhet cistitis (infeksion i fshikëzës). Bakteret që gjenden normalisht në zorrë janë shkaku kryesor i infeksioneve të traktit urinar të ulët. Këto baktere përhapen nga anusi në uretër dhe fshikëz, ku ato rriten, pushtojnë indin dhe shkaktojnë infeksion.

 

Infeksione të traktit të sipërm – Këto përfshijnë ureterët dhe veshkat. Këto infeksione quhen pielonefrit ose infeksione në veshka. Infeksionet e traktit urinar të sipërm zakonisht ndodhin sepse bakteret udhëtojnë lart nga fshikëza në veshkë. Ndonjëherë, ato ndodhin kur bakteret udhëtojnë nga zona të tjera të trupit nëpër rrjedhën e gjakut dhe vendosen në veshka.

Gratë preken shumë më shpesh se burrat sepse gratë kanë uretrë të shkurtër që lejojnë kalimin relativisht të lehtë të baktereve në fshikëz. Marrëdhënia seksuale mund të bëjë që bakteret të përhapet lart në fshikëz. Gjithashtu, përdorimi i diafragmave kontraceptive mund të ndryshojë mjedisin normal bakterial rreth uretrës dhe të bëjë infeksionin më të mundshëm.


Në gratë shtatzëna, ndryshimet e përkohshme në fiziologjinë dhe anatominë e traktit urinar i bëjnë nënat e ardhshme kandidatët kryesorë për cistit dhe pielonefritit. Infeksionet e veshkave dhe fshikëzës mund të përbëjnë një rrezik serioz për gratë shtatzëna dhe fëmijët e palindur, sepse ato rrisin rrezikun e kontraktimeve ose lindjes së parakohshme dhe nganjëherë vdekjen e fetusit ose foshnjës së porsalindur.

Simptomat

Infeksionet e traktit të poshtëm dhe të sipërm mund të shkaktojnë një ose më shumë nga simptomat e mëposhtme:

  • Urinimi i shpeshtë i shpeshtë
  • Një kërkesë e fortë për të urinuar
  • Dhimbje, siklet ose një ndjesi djegieje gjatë urinimit
  • Dhimbje, presion ose butësi në zonën e fshikëzës (vijë e mesme, sipër ose afër zonës pubike)
  • Urina që duket e vrenjtur, ose mban erë të keqe ose jashtëzakonisht të fortë
  • Ethet, me ose pa të dridhura
  • Nauze dhe të vjella
  • Dhimbje në pjesën anësore ose të mesit-të sipërm të shpinës
  • Zgjimi nga gjumi për të urinuar

Diagnoza

Mjeku do t’ju pyesë për simptomat dhe nëse keni pasur një infeksion të traktit urinar më parë. Ai gjithashtu do t’ju pyesë për jetën  seksuale, duke përfshirë ndonjë histori të sëmundjeve seksualisht të transmetueshme për veten dhe partnerin, përdorimin e prezervativëve, partnerë të shumëfishtë, përdorimin e diafragmës dhe / ose spermicideve dhe nëse mund të jeni shtatzënë. Mjeku  gjithashtu do të pyesë nëse keni ndonjë problem tjetër mjekësor, siç është diabeti, i cili mund t’ju bëjë më të predispozuar për të zhvilluar infeksione.

Do t’ju kërkohet të jepni një mostër të urinës, e cila do të testohet në një laborator për të parë nëse ai përmban baktere ose shenja të tjera të infeksionit. Mostra e urinës gjithashtu mund të dërgohet në laborator për të identifikuar llojin specifik të baktereve dhe antibiotikët specifikë që mund të përdoren për të eleminuar bakteret. Nëse keni një ethe ose simptoma të tjera të një infeksioni të traktit të sipërm, mjeku mund të urdhërojë një test gjaku për të përcaktuar numrin e qelizave të bardha të gjakut. Një numër i lartë i qelizave të bardha tregon infeksion. Gjaku gjithashtu mund të testohet për rritjen e baktereve. Kjo quhet një kulturë gjaku.

Në personat me simptoma të një infeksioni të rëndë në veshka ose episode të shpeshta të infeksioneve të traktit urinar të poshtëm ose të sipërm, mund të nevojiten testime shtesë, siç janë:

Një skemë e llogaritur tomografike (CT) e veshkave dhe sistemit urinar

Një test me ultratinguj (eko)Cistoskopia, një ekzaminim në të cilin mjeku  kontrollon pjesën e brendshme të fshikëzës duke përdorur një instrument të hollë, të zbrazët si teleskopi.

Trajtimi

Mjekët trajtojnë infeksione të traktit urinar të poshtëm dhe të sipërm me antibiotikë. Testimi laboratorik mund të përcaktojë antibiotikun më të mirë për trajtim. Shumica e infeksioneve të pakomplikuara të traktit të poshtëm trajtohen me një kurs tre-ditor të antibiotikëve, megjithëse gratë që janë shtatzënë, ose që kanë sëmundje të tilla si diabeti që shtypin sistemin imunitar, zakonisht duhet të marrin antibiotikë për më gjatë.

Njerëzit me infeksione të traktit të sipërm zakonisht trajtohen me një kurs prej 10 deri në 14 ditë të terapisë me antibiotikë. Ata me infeksione të rënda të traktit të sipërm mund të kërkojnë trajtim spitalor me antibiotikë të dhënë përmes venë (intravenoze). Kjo është veçanërisht  vërtetë nëse nauze, të vjella dhe ethe që rrisin rrezikun e dehidrimit dhe parandalojnë që personi të marrë antibiotikë oral.