MENU
klinika

Studim

Sa më i dobët aq më pak dhimbje ndjeni

02.08.2020 - 12:42

Shumë gjendje shëndetësore përkeqësohen nga pesha e tepërt, dhe stresi i peshës shtesë në nyje mund të çojë në kushte të dhimbshme, veçanërisht të gjunjëve dhe këmbëve. Pra, ka kuptim që humbja e peshës shpesh ndihmon në lehtësimin e disa llojeve të dhimbjes.

Gjetja e një plani të të ngrënit që është i shëndetshëm dhe i kënaqshëm do t’ju ndihmojë të përmbaheni qëllimeve për humbje peshe për një afat të gjatë dhe të ruani çdo humbje peshe që keni arritur.

Për të menaxhuar peshën, ndiqni këto rregulla të thjeshta për të ulur kaloritë:

Mbani mend se sa  hani. Mbajtja e një ditari ushqimor ju bën përgjegjës dhe ju jep reagime të vlefshme për pikat tuaja të problemeve të ngrënies. Bëni ndryshime të vogla. Ndryshoni dietën ngadalë për të siguruar që ju do të jeni në gjendje të rrini në të. Ulja e menjëhershme e sasisë dhe llojit të ushqimeve që hani ka të ngjarë të shkaktojë djegje të forte të stomakut.

Përdorni teknikat e mendjes. Jini të vetëdijshëm kur, ku, dhe sa jeni duke ngrënë dhe kur filloni të ndjeheni të ngopur. Një këshillë është se të duhen 20 minuta për të përfunduar një vakt. Kjo është sasia e kohës që i duhet stomaku të sinjalizojë trurin se jeni të ngopur. Ndërsa hani, përqendrohuni në ushqim sesa të lexoni ose shikoni TV. Vëzhgoni strukturën, shijen dhe aromën e ushqimit që jeni duke ngrënë. Sjellja e të gjitha shqisave tuaja në lojë mund të rrisë dëshirën për ushqime të freskëta, të shëndetshme dhe të ndihmojë në prishjen e ciklit të ngrënies në lidhje me stresin.

Mbajini pa pamje ushqimin shumë kalorik. Nëse shihni snacks, do t’i hani ato. Kjo mund të shkaktojë probleme nëse ushqimi përmban shumë kalori por nuk ju ngop sa duhet. Në vend të kësaj, hani mollë ose banane, të cilat janë shumë të mbushura dhe përmbajnë relativisht pak kalori. Përdorni madhësi dhe pjata më të vogla shërbimi. Shërbeni ushqimin në pjata më të vogla; porcione më të vogla barabartë me më pak kalori.

Jini të vetë-dhembshur. Kur hani më shumë, mos e ndëshkoni veten. Nuk do t’ju motivojë të riktheheni në rrugën e duhur. Psikologët besojnë tani se vetë-dhembshuria e butë është shumë më efektive për t’u marrë me sfidat e jetës, përfshirë humbjen e peshës.

Sa i përket aktivitetit fizik, do të zbuloni se shumë forma të ushtrimeve janë më të vështira për njerëzit me dhimbje në legen ose gju. Ushtrimet që janë të lehta në nyje përfshijnë notin dhe gjimnastikë në ujë. Bisedoni me mjekun ose terapistin fizik, i cili mund të rekomandojë mënyra të tjera për të përfshirë aktivitetin fizik pa e bërë keqësimin e dhimbjes në nyje.

Nuk ka asnjë përgjigje magjike se sa peshë ju duhet të humbni në mënyrë që të bëni një ndryshim. Mund të ndihmojnë deri në 10% e peshës suaj të përgjithshme, por kjo mund të ndryshojë nga një individ tek tjetri.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga menaxhimi i peshës tek sasia e kripës

10 hapa për një zemër të shëndetshme!

Dr. Dritan Subashi, Obstetër-Gjinekolog

A duhet të hiqni dorë nga veganizmi gjatë shtatzënisë?