MENU
klinika

Ja pse

Fëmijët janë më pak të ndjeshëm ndaj sheqerit sesa të rriturit

02.09.2020 - 11:02

Të rinjtë rrallë thonë se një ushqim ose pije është “shumë e ëmbël”.

Një studim i ri sugjeron që mund të jetë për shkak se ata janë më pak të ndjeshëm ndaj sheqerit sesa të rriturit dhe preferojnë më shumë ushqimet më ëmbëlsues. Studiuesit zbuluan se krahasuar me të rriturit, fëmijët dhe adoleshentët kishin nevojë për 40% më shumë sheqer në një tretësirë për të zbuluar ëmbëlsinë.

Studiuesit gjithashtu zbuluan se të rinjtë kanë një “shije të ëmbël” më të madhe se të rriturit, ose preferojnë ëmbëlsi më intensive, një zbulim që bën jehonë të studimeve të mëparshme. Studimi përfshiu pothuajse 500 fëmijë, adoleshentë dhe të rritur. Studiuesit u dhanë pjesëmarrësve tretësirë me ujë sheqeri me nivele të ndryshme të sheqerit. Ata matën sa sheqer preferuan pjesëmarrësit dhe përqendrimin më të ulët të kërkuar për ta shijuar.

“Të dyja këto dimensione të perceptimit të shijes së ëmbël – ndjeshmëria dhe preferenca – pësojnë trajektore të veçanta zhvillimi nga fëmijëria deri në moshën e rritur”, tha bashkëautorja e studimit Yanina Pepino, një asistente profesore e të ushqyerit në Universitetin e Illinois në Urbana- Fushata.

“Sidoqoftë, ata e bënë këtë në mënyrë të pavarur dhe ne nuk gjetëm asnjë lidhje midis të dyve,” tha ajo në një njoftim për universitetin. Të rriturit mund të shijojnë një kub të vetëm sheqeri të tretur në 1500 ml ujë, ndërsa pjesëmarrësit më të vegjël mund ta shijojnë atë vetëm në një tretësirë më pak të përqendruar – 1100 ml.

Studimi zbuloi gjithashtu se fëmijët dhe adoleshentët preferuan një përqendrim 50% më të lartë të sheqerit. Studiuesit shpjeguan se niveli i preferuar i ëmbëlsisë së të rriturve ishte ekuivalent me tetë kube sheqeri në një gotë me 240 ml ujë – e krahasueshme me një pije kola – ndërsa fëmijët preferonin 12 kube në të njëjtën sasi uji.

Rezultatet u botuan së fundmi në revistën Nutrients.