MENU
klinika

Ja ç'thonë studiuesit

A mundet që kafeja të ulë rrezikun e Parkinsonit?

12.10.2020 - 12:26

Kafeina mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes Parkinson tek njerëzit që kanë një mutacion gjenetik të lidhur me çrregullimin e lëvizjes, raportojnë studiuesit.

“Këto rezultate janë premtuese dhe inkurajojnë kërkime të ardhshme duke eksploruar kafeinë dhe terapi të lidhura me kafeinë për të zvogëluar mundësinë që njerëzit me këtë gjen të zhvillojnë Parkinson,” tha autorja e studimit Dr. Grace Crotty, e Spitalit të Përgjithshëm të Massachusetts.

“Është gjithashtu e mundur që nivelet e kafeinës në gjak të mund të përdoren si një biomarker për të ndihmuar në identifikimin se cilët njerëz me këtë gjen do të zhvillojnë sëmundjen, duke supozuar që nivelet e kafeinës të mbeten relativisht të qëndrueshme,” shtoi Crotty në një njoftim për shtyp nga revista Neurology.

Studimet e mëparshme kanë treguar se kafeina mund të mbrojë kundër Parkinsonit tek njerëzit pa faktorë të rrezikut gjenetik. Ky studim i ri u përqendrua në një mutacion në gjenin LRRK2 që rrit rrezikun e Parkinsonit.

Jo të gjithë njerëzit me këtë mutacion gjenetik zhvillojnë sëmundjen e Parkinsonit, kështu që shkencëtarët po përpiqen të përcaktojnë faktorë të tjerë kontribues gjenetikë ose mjedisorë.

A mundet që kafeja – ose mungesa e saj – të jetë një prej tyre?

Ky studim krahasoi 188 persona me sëmundjen e Parkinsonit me 180 persona pa sëmundje. Të dy grupet kishin njerëz me dhe pa mutacion të gjenit LRRK2.

Midis njerëzve me mutacion të gjenit, ata me Parkinson kishin një përqendrim 76% më të ulët të kafeinës në gjak se sa ata pa Parkinson. Midis njerëzve pa mutacion, ata që kishin Parkinson kishin një përqendrim 31% më të ulët të kafeinës në gjak sesa ata pa Parkinson. Njerëzit me Parkinson që kishin mutacionin e gjenit konsumuan 41% më pak kafeinë në ditë sesa njerëzit me dhe pa mutacionin e gjenit që nuk kishin Parkinson.

Studimi vlerësoi njerëzit në një moment të pa përcaktuar, kështu që nuk i ndihmon studiuesit të kuptojnë ndonjë efekt afatgjatë që kafeina mund të ketë në rrezikun e Parkinsonit ose sesi mund të ndikojë në përparimin e sëmundjes, vuri në dukje Crotty.

Gjithashtu, studimi nuk provon që konsumi i kafeinës zvogëlon drejtpërdrejt rrezikun e Parkinsonit; tregon vetëm një lidhje të dukshme.

Studimi u botua në internet më 30 shtator .