MENU
klinika

Paralajmërimi i shkencëtarit Kessler

Çfarë nëse hapësira mbipopullohet?

17.10.2020 - 13:04

Në vitin 1978, shkencëtari i NASA-s, Donald Kessler, paralajmëroi për një reaksion zinxhir katastrofik potencial, kaskadë në hapësirën e jashtme. Sot e njohur si “Sindroma Kessler”, teoria paraqiste që hapësira mbi Tokë një ditë mund të bëhej aq e mbushur me njerëz, aq e ndotur si me satelitët aktivë, ashtu edhe me detritin e eksplorimeve hapësinore në të kaluarën, saqë mund të bënte përpjekjet e ardhshme hapësinore më të vështira, në mos të pamundura.

Javën e kaluar “Rocket Lab”, një kompani fillestare, tha se kompania tashmë ka filluar të përjetojë efektin e rritjes së kongjestionit në hapësirën e jashtme. CEO i Rocket Lab, Peter Beck, tha se numri i madh i objekteve në hapësirë ​​tani – një numër që po rritet shpejt falë pjesës së konstelacionit të internetit satelitor të SpaceX, Starlink – po e bën më të vështirë gjetjen e një rruge të qartë për raketat për të lëshuar satelitë të rinj. “Kjo ka një ndikim masiv në anën e nisjes”, i tha ai CNN Business. Raketat “duhet të përpiqen dhe të endin rrugën e tyre midis këtyre yjeve [satelitore]”.

Një pjesë e problemit është se hapësira e jashtme mbetet kryesisht e parregulluar. Rocket Lab u nis për të krijuar raketa të lehta – shumë më të vogla se raketat Falcon të 230 Space të gjatë të SpaceX – që mund të shpërndajnë tufa satelitësh të vegjël në hapësirë ​​në baza mujore apo edhe javore. Që nga viti 2018, Rocket Lab ka nisur 12 misione të suksesshme dhe një total prej 55 satelitësh në hapësirë ​​për një larmi qëllimesh kërkimore dhe komerciale. Beck tha se çështjet e trafikut në orbitë morën një kthesë për më të keqen gjatë 12 muajve të fundit. Ishte gjatë asaj kohe që SpaceX ka ndërtuar me shpejtësi yllësinë e saj Starlink, duke e rritur atë për të përfshirë më shumë se 700 satelitë që rrezatojnë internet dhe kompania planifikon ta rrisë atë për të përfshirë midis 12,000 dhe 40,000 satelitë të plotë.

Ky është pesë herë numri i përgjithshëm i satelitëve që njerëzit kanë lëshuar që nga agimi i fluturimeve hapësinore në fund të viteve 1950. Studiuesit kanë paralajmëruar për dekada që mbingarkesa në hapësirën e jashtme mund të ketë pasoja shkatërruese. Paralajmërimi i Kessler tha se nëse trafiku hapësinor bëhet shumë i dendur, një përplasje e vetme midis dy objekteve mund të shkaktojë një reaksion zinxhir katastrofik që në mënyrë efektive e kthen hapësirën rreth Tokës në një djerrinë jashtëtokësore, shkruan “CNN”.