MENU
klinika

Mjekët shpjegojnë arsyen

Pse kam dhimbje barku ose të vjella kur jam në ankth?

24.10.2020 - 09:43

Shumica prej nesh është njohur me shumë  lloje të streseve të përditshme që shkaktojnë tronditjen e zemrës, shpejtimin e frymëmarrjes dhe përzjerjen e stomakut. Sigurisht, vetëm të kesh një gjendje të tretjes mund të jetë një burim ankthi në vetvete. Studimet tregojnë se një ngjarje e madhe stresuese që ka kaluar prej shumë kohësh, ende mund të ndikojë në zorrë edhe tani. Të qenurit i stresuar bën që shumë prej nesh të ushqehen shumë dhe të pinë shumë alkool, të dy ndikojnë në zorrë.

Cili është efekti i vërtetë i stresit në zorrë?

Shumë studime tregojnë se ngjarjet stresuese të jetës shoqërohen me fillimin e simptomave, ose përkeqësimin e simptomave, në disa gjendje të tretjes, duke përfshirë sëmundjen inflamatore të zorrëve (IBD), sindromën e zorrës së irrituar (IBS), sëmundjen e zbaticës gastroesophageal (GERD) dhe ulçerën peptike

Sëmundja inflamatore e zorrëve

Për sëmundjet inflamatore të zorrëve si sëmundja Crohn dhe koliti ulceroz, një studim arriti në përfundimin se stresi kronik, ngjarjet e pafavorshme të jetës dhe depresioni mund të rrisin rrezikun e rikthimit te pacientët. Ky studim identifikoi një larmi mekanizmash me anë të të cilave stresi prek si përgjigjet imune dhe ato inflamatore sistemike dhe ato gastrointestinale. Ata vërejnë se përkthimi i këtyre gjetjeve në ndërhyrje terapeutike bazuar në zvogëlimin e stresit mbetet një sfidë, pasi provat klinike që monitorojnë efektet e teknikave ekzistuese të zvogëlimit të stresit në IBD nuk kanë treguar rezultate premtuese.

Sindroma e zorrës së irrituar IBS

Në një studim kohor të ardhshëm duke parë pothuajse 600 njerëz, gastroenteriti i të cilëve ishte shkaktuar nga bakteri Campylobacter, studiuesit zbuluan se aftësia e pacientit për të trajtuar stresin para infeksionit ishte një faktor kryesor në zhvillimin e IBS. Ata me nivele më të larta të stresit të perceptuar, ankthit dhe besimeve negative të sëmundjes në kohën e infektimit ishin në një rrezik më të madh për të zhvilluar IBS. Në të kundërt, depresioni dhe perfeksionizmi nuk duket se rrisin rrezikun e IBS.

Sëmundja e Refluksit Gastroezofageal

Në një studim të bërë në një qendër mjekësore për shëndetin e grave, studiuesit vunë në dukje se nuk kishte frekuencë të rritur të zbaticës së acidit kur pacientët ishin nën stres akut. Megjithatë, në praktikë, pacientët me ankth kronik kishin më shumë gjasa të vinin re përkeqësimin e simptomave gjatë një ngjarje stresuese. Me fjalë të tjera, qëndrimi i tyre ndikoi në perceptimin e ashpërsisë së simptomës.

Sëmundja e Ulçerës Peptike

Shumica e ulçerave rezultojnë nga infeksioni me bakteret e quajtura Helicobacter pylori (H. pylori). Në kundërshtim me bindjet e vjetra, as ngrënia e ushqimit pikant dhe as përjetimi i një stresi nuk shkaktojnë ulcera. Bakteret H. pylori dobësojnë veshjen mbrojtëse të mukozës së ezofagut, stomakut ose duodenit (zorra e trashë), e cila më pas lejon që acidi të kalojë poshtë. Si acidi ashtu edhe bakteret irritojnë muret e zorrëve dhe shkaktojnë plagë ose ulçerë. Sidoqoftë, disa prova sugjerojnë se stresi i vazhdueshëm çon në inflamacion të mukozës, duke lejuar që lëngjet gastrike të irritojnë ndjeshëm stomakun.

dhimbje barku
dhimbje barku

Të gjitha kushtet e tretjes

Stresi rrit lëvizjen e zorrëve dhe sekretimin e lëngjeve. Kjo është arsyeja pse ju mund të keni një periudhë diarre ose nxitje të përsëritura për të urinuar gjatë ose pas një ngjarjeje stresuese. Stresi mund të vonojë zbrazjen e përmbajtjes së stomakut dhe të përshpejtojë kalimin e materialit përmes zorrëve. Ky kombinim i aktivitetit çon në dhimbje barku dhe zakone të ndryshuara të zorrëve. Për më tepër, stresi akut psikologjik ul pragun e dhimbjes së një personi.

Disa njerëz ndjejnë se kanë të përzier para se të bëjnë një prezantim; të tjerët ndiejnë dhimbje në zorrë gjatë periudhave të stresit. Në çdo rast, faktorët emocionalë dhe psikosocialë luajnë një rol në çrregullimet funksionale gastrointestinale.

Simptomat e lidhura me stresin që ndihen në traktin gastrointestinal ndryshojnë shumë nga një person tek tjetri dhe trajtimi mund të ndryshojë gjithashtu. Për shembull, një person me sëmundje të refluksit gastroesophageal mund të ketë një ndjesi djegieje të herëpashershme, të butë në gjoks, ndërsa një tjetër përjeton shqetësime të mëdha natë pas nate.

Ndërsa ashpërsia e simptomave ndryshon, ndryshojnë edhe terapitë, ilaçet, strategjitë e vetë-ndihmës, apo edhe operacionet e përdorura për lehtësimin e tyre.

Shumë njerëz kanë simptoma të lehta që reagojnë shpejt ndaj ndryshimeve në dietë ose ilaçe. Nëse simptomat  nuk përmirësohen, mjeku mund t’ju bëjë më shumë pyetje në lidhje me historikun tuaj mjekësor dhe të kryejë disa analiza diagnostike për të përjashtuar një shkak themelor.

Për disa njerëz, simptomat përmirësohen sa më shpejt që një diagnozë serioze, si kanceri, të jetë përjashtuar. Mjeku gjithashtu mund të rekomandojë ilaçe specifike për simptomat.

Por ndonjëherë këto trajtime nuk janë të mjaftueshme. Ndërsa simptomat bëhen më të rënda, kështu rritet edhe gjasat që po përjetoni një lloj shqetësimi psikologjik.

Shpesh, njerëzit me simptoma mesatare deri të rënda, veçanërisht ata që simptomat e tyre vijnë nga rrethana stresuese, mund të përfitojnë nga terapi të drejtuara nga mendja, të tilla si terapi njohëse e sjelljes dhe teknika të relaksimit.

Disa njerëz hezitojnë të pranojnë rolin e faktorëve psiko-socialë në sëmundjen e tyre. Por është e rëndësishme të dini se emocionet shkaktojnë reagime të vërteta kimike dhe fizike në trup që mund të rezultojnë në dhimbje dhe shqetësime.

Terapia e sjelljes dhe trajtimet për zvogëlimin e stresit ndihmojnë në menaxhimin e dhimbjes dhe përmirësojnë simptomat e tjera në mënyra që janë të ndryshme nga mënyra se si veprojnë barnat. Qëllimi i të gjitha terapive është të zvogëlojë ankthin, të inkurajojë sjellje të shëndetshme dhe të ndihmojë njerëzit të përballen me dhimbjen dhe shqetësimin e gjendjes së tyre.