MENU
klinika

Editoriali i The Washington Post

Amerika “lufton” me Trumpin, ndërsa Europa me…

24.11.2020 - 16:03

Ndërsa Shtetet e Bashkuara kanë qenë të preokupuara me sulmin e Presidentit Trump ndaj sistemit politik pas zgjedhjeve të 3 nëntorit, një luftë tjetër e demokracisë ka qenë duke u zhvilluar në Evropë.

Për vite, Bashkimi Evropian me 27 anëtarë është ngatërruar nga paaftësia e tij për të frenuar dy anëtarë, Hungarinë dhe Poloninë, të cilat me qeveritë nacionaliste populiste kanë ecur vazhdimisht drejt autokracisë.

Këtë vjeshtë, Parlamenti Evropian goditi zgjidhjen e lidhjes së fondeve në buxhetin e ri të bllokut me 2.1 trilion dollarë për të respektuar sundimin e ligjit.

Të dy vendet e Evropës Qendrore janë përgjigjur duke bllokuar miratimin e buxhetit, i cili kërkon një votim unanim, dhe duke kërcënuar kështu financimin kritik jo vetëm për veten e tyre, por edhe për kombet e tjera të goditura nga pandemia e Covid-19.

Një ngërç i vazhdueshëm mund të përkeqësojë atë që tashmë është një krizë e rëndë ekonomike brenda Bashkimit Evropian.

Por nëse shantazhi nga Hungaria dhe Polonia ka sukses, angazhimi i Evropës për demokraci do të komprometohet fatalisht.

Pavarësisht nga kostoja, është shumë e rëndësishme që udhëheqësit nuk dorëzohen.

Problemet në të dy vendet e ish-bllokut Sovjetik përqendrohen në përpjekjet e qeverive të tyre për të hequr pavarësinë e gjyqësorit, për të eleminuar mediat opozitare dhe, në rastin e Hungarisë, për të devijuar në mënyrë korruptive fondet e BE-së për të afërmit dhe miqtë e Kryeministrit Viktor Orban.

Të dyja qeveritë gjithashtu kanë refuzuar të pranojnë refugjatë nga vendet myslimane, synuan komunitetin LGBTQ me masa diskriminuese dhe flirtuan me antisemitizmin.

Komisioni Evropian, organi qeverisës i BE, nisi hetimet e të dy vendeve nën një nen të traktatit që lejon pezullimin e të drejtave të tyre të votës.

Por komisioni nuk ka qenë në gjendje t’i sanksionojë ata për shkak të kërkesës për një votim unanim nga qeveritë anëtare dhe të dyja prototokracitë mbrojnë njëra-tjetrën.

Sidoqoftë, dhe nëse buxheti i ri nuk miratohet, ai i mëparshmi do të zbatohet në janar me kushtet e rendit të ligjit në fuqi.

Një fitore për demokratët e Evropës do të ishte gjithashtu një fitore për administratën e ardhshme Biden, e cila është zotuar të mbledhë qeveritë aleate në mbështetje të demokracisë dhe të drejtave të njeriut në të gjithë botën.

Hapi i parë është të sigurojmë që zgjedhjet e lira dhe sundimi i ligjit të mbrohen në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë.

Forcat pro-demokracisë duket se po e mposhtin sulmin e Trump ndaj demokracisë amerikane; Evropianët tani duhet të ndjekin shembullin.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Fushata e Guy Verhofstadt kundër Orban

“Orban do të shkatërrojë Evropën”

Kadare dhe intelektualët paralajmërojnë

“Evropa do të zhduket nën dallgët e populizmit”