MENU
klinika

Intervistë ekskluzive

Brigitte Bardot: Mendoj se kjo pandemi, nuk erdhi rastësisht…

23.11.2020 - 11:59

       “Planeti është shkatërruar nga një demografi e pakontrolluar dhe e pakontrollueshme” – Brigitte Bardot mbështet referendumin për kafshët! 

Corine Moriou për “Franc Soir”

Fjala e saj është e rrallë dhe e lirë. Brigite Bardo, jeton e mbyllur në shtëpinë e saj, por ajo nuk e ka ndryshuar mënyrën e jetës se saj të përditshme. Ajo nuk është larguar nga La Madrague, ku aty jeton prej vitesh në shtëpine e saj legjendare në Saint-Tropez.

Pa pushim (përfshirë edhe të Dielën), ikona e kinemasë Franceze punon për mbrojtjen e kafshëve. “Mos lejoni që fjalët tuaja të rrotullohen vetem rreth fitimit dhe injorancës sikurse ndodh me një pjese të madhe të njerëzimit”!

A mendoni ju se pandemia mund të vijë nga “pangolina” e blerë në stendat e tregut në Wuhan? Nëse ky është një virus që ka shpëtuar nga laboratori P4 i Institutit të Virologjisë Wuhan, apo ka ndonjë origjinë tjetër?!

Unë mendoj se kjo pandemi nuk ndodhi rastësisht, as nga një pangolin (një kafshë e vogël e varfër akoma një viktimë!). Ndoshta si rezultat i manipulimeve të mbikëqyrura dobët në një laborator, ku ka kaq shumë eksperimente të neveritshme, por ky virus mbërriti në kohë përpara se të shpërthente në planet, ky i shkatërruar tashmë nga një demografi njerëzore e pakontrolluar dhe e pakontrollueshme.

Qënia njerëzore që vetëm ka grabitur vetveten, dhe ajo po shumëzohet deri në pafundësi pa ndonjë kontroll të lindjeve, ajo pushton, shkatërron, e shkatërron pafundesisht…! Libri i Jean-Claude Hermans, “Cinq Billion d’Hommes en trop” ( pesë miliardë njerëz e më shumnë ), i shpjegon në detaje plagët mizore që të gjitha këto qenie po i shkaktojnë planetit të shkatërruar.

A ka shumë njerëz, shumë kafshë në planet?

Ka shumë njerëz me siguri. Nuk ka mjaft specie shtazore të cilat fatkeqësisht po zhduken çdo ditë. Ekuilibri është prishur.

Kur te mbaroj kjo pandemi, a do të jenë njerëzit më pak sipërfaqësorë, më të bashkuar me fatin e qenieve të tjera njerëzore, kafshëve, apo asgjë nuk do të ndryshojë?

Unë kam një përçmim të vërtetë për pjesën më të madhe të këtij njerëzimi të dehumanizuar që mbart në genet e tij origjinale gjithë mizorinë, barbarinë që po shfaqet tani, pavarësisht nga ajo që “civilizimi” është përpjekur të forcojë.

Asgjë nuk do të ndryshojë, lakmia do të jetë edhe më e fortë, lakmia, marrëzia dhe injoranca do ta çmendin botën.

A ka priorite të reja, “Fondacioni Brigitte Bardot” që nga karantina e parë?

Fondacioni im vazhdon të shpëtojë të gjitha llojet e kafshëve të rrezikuara nga karantina.

Tani jemi përgjegjës për jetën e gati 7,000 kafshëve nga të gjitha llojet.

Kjo është një “sakrifice” që kërkon guxim të jashtëzakonshëm nga ekipet e mia.

Ju rekomandoni mbylljen e dyqaneve të kafshëve shtëpiake në favor të birësimit. Për momentin, a mund të adoptojmë tek Ju, mace dhe qen nga strehëzat e fondacionit?

Dyqanet e kafshëve shtëpiake janë një biznes i turpshëm, pasi kafshët e varfra që vijnë nga vendet e Lindjes ose nga pyjet e Amazones ose atij Indian, nuk përshtaten dot me kafazet dhe trajtimin e burgut që u nënshtrohen për disa para! Ato po vdesin me mijëra atje.

Kjo është skandaloze.

Me takim telefonik, po është e mundur të birësojnë qentë dhe macet tona, por ne jemi jashtëzakonisht tepër rigorozë për sa i përket ndjekjes së procedurave.

Ju u takuat me Emmanuel Macron në korrik 2018, me kërkesën e tij.

Jeni akoma pa një përgjigje prej Tij, i keni shkruar disa herë, “a jeni nervozuar, ku jeni tani me Presidentin?

Mos e humb kohën time me Macron. Ai po i mbron gjuetarët, po u jep përparësi atyre që Bashkimi Evropian i dënon.

Cilat janë pesë masat urgjente për çështjen e kafshëve që do të dëshironit të shihnit të miratuara në Francë në mënyrë që vendi ynë të mos jetë më midis “nxënësve të këqij” të Evropës?

Për 47 vjet, unë kam kërkuar që sakrificat rituale të “Hallallit dhe Kosherit” të mos përfitojnë më nga një përjashtim-miratim që lejon këto vdekje jashtëzakonisht të dhimbshme e të ngadalta, e cila pushton vetëm thertoret, ndërsa ligjet franceze dhe evropiane kërkojnë atë që kafshët të jenë të trullosura përpara thikave.

Po, kjo është vërtetë skandaloze, që myslimanët të na imponojnë traditat e tyre në një vend si Franca, që ka të gjitha mjetet moderne në mënyrë që vdekja e kafsheve të mos jetë më një torturë pa fund. Për 47 vjet kam bërë thirrje gjithashtu për heqjen e “hipofagut”, (praktike e konsumimit të mishit të kalit në Francë).

Le të ndalojmë së fundmi të hamë kalin, kjo kafshë fisnike që sikur qentë ka jetuar kaq afër njerëzve. Kali i ka ndihmuar njerëzit të mbijetojnë derisa u shpik motori. Për 47 vjet kam kërkuar fundin e “kampeve të përqëndrimit të kafshëve”, kushtet e tmerrshme të jetesës së derrave të mbërthyer në hekura frenuese ku nuk mund as të kthehen, pula të blinduara në hapësira prej 30 me 20 cm që shtriheshin brenda një hendeku elektrik! Atje nuk shikoj kurrë dritën e diellit, por që durojnë ditën dhe natën nën dritën artificiale e cila i lejon ato të shtrihen dhe të përgjigjen deri në lodhjen ekstreme, dhe atëherë ju vjen radha për tek kasapi.

Për 47 vjet unë po bëj thirrje për t’i dhënë fund përfundimit të mbarështimit të kafshëve për përfitime të gëzofit, si, nuselalet, dhelprat, lepujt, të cilët durojnë ferrin, në kushte ç’njerëzore dhe mizore për ti rrjepur më pas për lëkurën e tyre. Për 47 vjet unë po bëj gjithashtu thirrje për t’i dhënë fund për patat dhe rosat të destinuara për mish te konservuar, torturave të cilave u nënshtrohen këto shpendë gjatë gjithë jetës. NDALO, NDALO !!!

Janë 141 parlamentarë të gatshëm për të mbështetur një ligj që përcakton një referendum për kafshët. Gati një milion qytetarë gjithashtu që e mbështesin këtë projekt-referendum, duke përfshirë të famshëm si,(Juliette Binoche, Lambert Wilson, Pascal Obispo) dhe bosët e medias (Xavier Niel, Marc Simoncini, Jacques-Antoine Granjon). Numëri nuk është arritur pasi duhen të paktën 185 parlamentarë dhe 4.7 milion njerëz për t’u zotuar. A ju duket kjo si një lojë?

Na mungon autoriteti i një Presidenti që është i vetëdijshëm për të gjitha vuajtjet e panevojshme, i një Presidenti që i jep fund të gjitha mizorive që kafshët po durojnë. Nuk është e vështirë, por duhet të kesh zemrën e gjerë dhe dëshirën e madhe për të dhënë një shembull të mirë për botën.

Përveç Partisë Animaliste, cilat parti politike, figura politike, artistë apo gazetarë mendoni se mbrojnë më mirë çështjen e kafshëve në Francë?

Ekziston një publik i madh i revoltuar nga të gjitha këto neveri të lejuara nga qeveria! Vetëm përmes njerëzve ne do të kemi sukses për të bërë ndryshim e vonuar.

Si i organizoni ditët tuaja? Cila është dita juaj tipike tani?

Unë punoj për Fondacionin tim çdo ditë edhe të dielave si sot. Kjo është gjithçka që më mban përpara.

Ju dukeni mjaft e vetmuar në shtëpinë tuaj në La Madrague në Saint-Tropez.

Unë iki nga qeniet njerëzore, më pëlqen të punoj vetëm e rrethuar nga kafshët e mia në një natyrë të vërtetë dhe të egër.

Fondacioni Brigitte Bardot

FBB, u krijua në 1986 nga Brigitte Bardot dhe është i njohur si ai i shërbimeve publike në 1992. Tani ky fondacion punëson 130 punonjës të shpërndarë midis zyrës së saj qendrore dhe tre strehëzave të saj të vendosura në Montpon (Eure), Bazoches (Ndihmën) dhe në La Mare Auzou (Normandi). FBB është një OJQ misioni i së cilës është të mbrojë kafshët shtëpiake dhe të egra në Francë dhe ndërkombëtarisht.

Dalai Lama është një anëtar nderi. Ai siguron ndihmë të konsiderueshme për strehimet, drejton veprime për të shpëtuar kafshë të keqtrajtuara, fushata sterilizimi për kafshë endacake, operacione lobimi, beteja ligjore kundër keqtrajtimit etj…

Burimet e Fondacionit arritën në 21.6 milion € në 2018, duke përfshirë 16.7 milion € në testamente dhe 2.2 milion € në donacione. 83% e burimeve janë alokuar për ndihmë të drejtpërdrejtë për kafshët, 5% për kostot operative dhe 12% për kostot e mbledhjes së fondeve.

Fondacioni mirëpret 3,000 kafshë në strehimet e tij, 4,000 janë vendosur në 116 shtëpi konviktesh ose familje strehuese. Ai siguron ndihmë për kafshët në vështirësi (1,300 qen dhe mace) dhe 224 shoqata për kujdesin veterinar dhe ushqimor.

FBB përfiton nga një rrjet aktiv prej 75,000 donatorësh dhe 600 delegatësh dhe hetuesish në të gjithë Francën. 91% e burimeve të shoqatës përdoren në Francë dhe 9% jashtë vendit në 70 vende. FBB mbështet referendumin për kafshët. www.referendumpourlesanimaux.fr . Çdo qytetar tashmë mund të nënshkruajë në favor të referendumit në sitin e tij.

francesoir.fr/ Përgatiti: Hamza Hatika

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN